Last news in Fakti

24 Септември, 2019 21:00 3 479 18

Климатичната катастрофа се ускорява

  • катастрофа-
  • климат-
  • учени-
  • затопляне-
  • мичигански университет

Хората трябва да вземат мерки, категорични са учените

Климатичната катастрофа се ускорява - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Мичиганския университет и университета на Аризона заключиха, че в бъдеще глобалното затопляне ще се ускори, съобщи "Сайънс дейли".

Специалистите за пръв път успешно моделирали екстремното затопляне през ранния еоцен, т.е. преди около 56 милиона години. Очаква се, че то може да се повтори в бъдеще. С помощта на климатичния модел CESM 1.2 (Community Earth System Model) учените установили, че затоплянето рязко ще се ускори с увеличаването на въглеродния газ в атмосферата.

Става въпрос за един от климатичните модели, които бяха използвани за петия доклад на Междуправителствената експертна група за климатичните промени. Сред факторите, които обясняват голямата променливост на климата на Земята, е облачната покривка. По-малката облачност през еоцена увеличила затоплянето, предизвикано от изхвърлянето на въглероден газ. Сходни допълнителни условия се наблюдават днес, но нивото на променливост на климата през еоцена няма да бъде достигнато през живота на сегашното поколение.

Ранният еоцен преди около 48-56 милиона години бил най-топлият период в историята на Земята през последните 66 милиона години. Той започнал с палеоцен-еоценовия термичен максимум, който се отличава с рязко затопляне, довело до измирането на много видове. Температурата на земната повърхност била с 14 градуса Целзий по-висока, отколкото е днес. Нивото на въглеродния газ в атмосферата достигнало 1000 частици на милион, т.е. било два пъти по-високо, отколкото е днес. По мнението на климатолозите, ако не се вземат мерки за ограничаване изхвърлянето на въглероден газ в атмосферата, към края на века нивото му може отново да достигне 1000 частици на милион.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиромаха

    19 3 Отговор
    Алчната ЗГАН да МРЕ
  • 2 Borislav Popov

    15 8 Отговор
    Aз cъм eдин нeщacтeн трoл кoйтo виcи пo цял дeн в нeтa зaщoтo cъм твърдe жaлък зa дa ми oбърнe някoй внимaниe нaвън. Дocтa cъм oгрaничeн и нe знaм кaквo другo дa пишa ocвeн зa кacкeти и руcия.

    Коментиран от #11

  • 3 Еее

    20 5 Отговор
    Учените от изток казват че проблеми няма.Явно че проблема е само от Запада.

    Коментиран от #5

  • 4 Нека да е лято.

    12 6 Отговор
    Нямам търпение да се затопли у нас, като Гърция например. Па те да мрът от жега.
  • 5 1488

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Еее":

    Проблема се колко средства може да се присвоят от определени хора.Проблеми няма само лъжи, наркомани и бездомници които протестират за пари.
  • 6 кълвач

    17 9 Отговор
    Лъжат негодниците и единствено глупаците и инфантилите вярват на подобни глупости!
  • 7 Гост

    19 3 Отговор
    Паричките ли ви свършиха, лъжливи твари, та измислихте това: "Cпeциaлиcтитe зa пръв път уcпeшнo мoдeлирaли eкcтрeмнoтo зaтoплянe прeз рaнния eoцeн, т.e. прeди oкoлo 56 милиoнa гoдини. Oчaквa ce, чe тo мoжe дa ce пoвтoри в бъдeщe". Единственото, което се моделира са лъжи и измами в името на печалбата. Как може толкова нагло да се лъже, че двойно повишение на СО2 в атмосферата (от 0,039% до 0,1%) да затопли с 14 градуса земята? В периода Карбон съдържанието на СО2 е било двойно по-високо, но температурите са били същите. Повдига ми се от такива лъжливи учени!

    Коментиран от #12, #13

  • 8 Радо

    11 3 Отговор
    Да затворят/спрат американската ТЕЦ у нас, която гори бг пръст буквално - и без това нямаме нужда от толкова ток се е видяло....стига са ланкали само празни приказки без покритие.
  • 9 Софиянец

    7 2 Отговор
    Боли ме фаро
  • 10 DIESEL SMOKE

    10 3 Отговор
    Час по-скоро да дойде Второто пришествие, Амин Дай Боже чакаме те! Слава на Бога Иисус Христос!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Госあ

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    И стига с т'ва уики бе братчед 😂😂😂 я каи как са измерили температура по време на Карбон бе 😂😂😂 . Пак те питам ???

    Коментиран от #15

  • 14 ГруЮ

    6 0 Отговор
    Ужас на какъв! 1000 частици СО на милион! Пък по време на Юрския период, стигат до 2700 . Растенията са стресирани от тая работа и произвеждат листна маса като луди, а динозаврите още по-стресирани стигат до невероятни размери.Няма обаче учени, които да има кажат колко са страшни нивата на СО и климатичното затопляне.За тях е вече късно-в края на периода нивата падат до 2000 ppm , а средната температура пада от 25 на 17 градуса и те си заминават неинформирани.
  • 15 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    Първо, на "бе" ще говориш на баща си. Второ, температурите през Карбон са измерени по същия начин, по който са измерени през Еоцен, за който става въпрос в статията. Ама явно и нея не си чел, защото си просто един зелен трол!

    Коментиран от #16

  • 16 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Слушай внимателно защото наистина повече няма да повтарям. Писна ми ! Средната температура на земята се измерва сравнително отскоро и показва стабилни трендове на нарастване паралелно с покачването на въглеродните емисии - източници - NASA, ESA, JAXA. Температурите в отминали геологични епохи се определят най вече по фосилите или по биоразнообразието. За Карбон се знае, че климата е бил субтропичен. Нищо повече. А да ти кажа, субтропичен климат изобщо не е оферта и се различава силно от континенталният. Въглеродните емисии се определят по натрупването на карбонати, в тази връзка за СТОТЕН ПЪТ ще повторя няколко източника като списание Nature и други реферирани журнали с висок импакт фактор, че буферният капацитет на планетата за акумулиране на въглерод от световният океан и почвата е изчерпан. А растителността крайно недостатъчна за рециклирането му от растенията. Като си такъв палеонтолог направи си справка за растителността през Карбон. Веднъж ти бях писал вече, за физикохимичните закони и газообмена, които водят до драстично понижаване на нивата на въглероден диоксид след Карбон и водят дори до ледников период. ТАКАВА ВЪЗМОЖНОСТ ВЕЧЕ НЯМА. С тези ти тези за процентното съдържание на въглерод диоксид в атмосферата не разбирам какво искаш да кажеш. Колко трябва да бъде ? 50% ? Ми вземи и виж живака в големите градове. Той колко трябва да бъде ? 30% ? 😂 Някои вещества или молекули са активни в по ниска концентрация, като никотина например. В организма ни

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    В организма нивата му са изключително ниски, при високи стойности става силно токсичен. Не знам как да ти го обясня. Надявам се така е достатъчно просто. Няма да навлизам в химично равновесие и стехиометрия.
  • 18 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Ще кажеш ли нещо конкретно или ще продължаваш да плямпаш празни приказки? Какви източници си дал? Няма газове, които да са по-различни от други що се касае до затоплянето им, след като в тях има кислород. Да, кислород, защото според класификацията на парниковите газове, такива са озонът, водните пари и СО2, заради спектралния им анализ. Да не говорим, че с елементарни похвати като този да съм погледнел термометрите в градовете, показваш пълно невежество и непознаване как се затопля въздуха, както и това, че не увеличение на 0,001%, а увеличение в налягането, ще повиши драстично температурата. И ако ще казваш нещо конкретно с цифри, го кажи, ако ли не, не ми се занимава с празни приказки и тъпотии.