Last news in Fakti

27 Септември, 2019 18:57 2 738 11

Тревога! Дърветата в Европа изчезват

  • гора-
  • дърво

Над 40 на сто от видовете дървета на Стария континент са застрашени от унищожение

Тревога! Дърветата в Европа изчезват - 1

Международният съюз за защита на природата предупреди, че над 40 на сто от видовете дървета в Европа са застрашени от изчезване, предаде Франс прес. Една от главните опасности е свързана с инвазивни дървесни видове.

За пръв път Международният съюз за защита на природата със седалище в Гланд, Швейцария, публикува Червен списък на дървесните видове в Европа.

Някои видове дървета растат в Европа, но също и на други места по света. Четиридесет и две на сто от тези видове са смятани за застрашени и следователно са свързани с голям риск от изчезване.

Що се отнася до ендемичните видове в Европа, 58 на сто от тях са застрашени, а 15% - критично застрашени.

Инвазивните видове дървета и развитието на градска инфраструктура са главните заплахи за видовете дървета в Европа. Болестите, обезлесяването, скотовъдството и свързаните по-специално с пожари промени в екосистемите също са сред опасностите, които застрашават дървесните видове в Европа.

"Тревожно е, че над половината от ендемичните видове дървета в Европа са застрашени от изчезване", отбелязва експертът Крейг Хилтън-Тейлър, който е участвал в създаването на Червения списък.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пишман Воевода

    10 23 Отговор
    Най-добре без дървета, за да не излезнат пак шумкарите, или русофилите да станат партизани. Да нема къде да са криат.

    Коментиран от #3

  • 2 Еl comandante

    21 2 Отговор
    Но пък мигрантите се множат.Ураааа!!!!
  • 3 Еl comandante

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пишман Воевода":

    борке.Гълтай ма ебана мангя.ХЯХЯХЯ!!!
  • 4 Borislav Popov

    4 11 Отговор
    Туй лято в Русия що дървета се превърнаха в пепеееел и никой нищо не рече, ни тревога, ни мревога, всичко беше ок, добре, че в Сибир заваляха дъждове и изгасиха пожарите, иначе още щеха да горят.
  • 5 Sochi

    12 4 Отговор
    Петрол да имааа, петрол и отрова! Химикали и мизерия. Всичко да изчезне! И дървя и животни, па дано измре тоя паразит, наречен човечество!!!
  • 6 Ххх

    16 3 Отговор
    ОСНОВНИ "ЗАСЛУГИ" ЗА ТОВА ИМАТ ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ ,КОИТО ИЗСИЧАТ ДИВАШКИ И ВАРВАРСКИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ КВАДРАТНИ КИЛОМЕТРИ БЪЛГАРСИ ГОРИ!!! ДИВАШКА СЕЧ..,УЗАКОНЕНО АНТИНАЦИОНАЛНО БРАКОНИЕРСТВО!!! ДИВАЦИ, , ТАЛИБАНИ ,УРОДИ!!!! ВСИЧКИ ГОРСКИ СТОПАНСТВА СА ПРЕКВАЛИФИЦИРАНИ В БРАКОНИЕРИ, КОИТО СЕКАТ ВАРВАРСКИ ГОРИТЕ, БЕЗ АБСОЛЮТНО НИКАКВО ЗАЛЕСЯВАНЕ!!! УРОДИИИИИ
  • 7 7485

    4 1 Отговор
    Не е вярно, аз съм засадил над двадесет дървета. Мога да засадя и декар и половина лозе, ама има закон, който не ми разрешава. Също така мисля, че голямите дървета в населените места и покрай пътищата трябва да се премахват и засаждат нови.

    Коментиран от #8

  • 8 Ххх

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "7485":

    ДЪРВЕТАТА КРАЙ ПЪТИЩАТА ИМ Е ТОЧНО ТАМ МЯСТОТО ЗАЩОТО ДЪРЖАТ ПЪТЯТ ДА НЕ ПРОПАДА!!....ДРУГА БИРА Е ТОВАЧЕ НЯМА НИКАКВИ АДЕКВАТНИ , НАДЕЖДНИ И ФУНКЦИОНАЛНИ ПЪТНОПОТДЪРЖАЩИ СЛУЖБИ ,КОИТО ДА ПОСТАВЯТ НАВСЯКЪДЕ ОБЕЗОПАСИТЕЛНИ ,ЗДРАВИ ,МОДЕРНИ И НАДЕЖДНИ МЕТАЛНИ СЪОРЪЖЕНИЯ КОИТО ДА ПАЗЯТ АВТОМОБИЛИТЕ ДА НЕ НАПУСКАТ ПЛАТНОТО ПРИ ИНЦИДЕНТИ!!!.....ПРОСТО ЗАЩОТО СМЕ КОЛОНИАЛНО ПРЪДЛИВО ПОДОБИЕ НА ДЪРЖАВИЦА И НА ШЕПА ПУМИЯРИ НЕ ИМ ПУКА ЗА БЕЗОПАСТНОСТТА НА ХОРАТА!!!...А ИМ ПУКА СОМО ОТ КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ КРАДЕ И УНИЩОЖАВА БЪЛГАРИЯ
  • 9 редник

    2 1 Отговор
    Спокойно ! Тук българите изчезват .
  • 10 Басри Алиев

    2 0 Отговор
    Намаляването на горите в Европа е обратно пропорционално на циганизацията И.......
  • 11 гост

    0 0 Отговор
    Защо се допуска и кой го допуска, хората?
Новини по държави: