28 Септември, 2019 14:54 2 961 11

Екшън Борис вече е под съдебна заплаха

  • дженифър аркюри-
  • борис джонсън

Британският премиер е проверяван за конфликт на интереси

Екшън Борис вече е под съдебна заплаха - 1

Британският премиер Борис Джонсън е обвинен, че като кмет на Лондон е бил в конфликт на интереси. Става дума за познанството му с бизнес дама, за която се предполага, че е получила средства от държавата. Случаят би могъл да доведе до наказателно разследване срещу министър-председателя, предаде Франс прес.

Според в. "Сънди таймс" Дженифър Аркюри - бивша американска манекенка, насочила се към бизнеса, е получила благодарение на връзките си с Джонсън общо 126 000 лири (141 000 евро) държавни средства и привилегировано включване в официални търговски делегации.

Британският премиер, понесъл след идването си на поста през юли не един болезнен удар от страна на парламента и правосъдието заради стремежа си на всяка цена да осъществи Брекзита на 31 октомври, бе кмет на Лондон от 2008 до 2016 г.

С оглед разкритията за отношенията на Джонсън с бизнес дамата - Управата на голям Лондон сезира компетентния орган - Независимата служба за поведението на полицаите (IOPC), която да прецени дали да се образува наказателно дело срещу бившия кмет на Лондон. Проверката ще бъде извършена от тази служба, защото като кмет за Джонсън са важали същите правила за поведение като за полицаите.

Благодарение на приятелството си с Джонсън Дженифър Аркюри изглежда е могла да участва в търговски делегации и да се облагодетелства от спонсорски договори, от които в противен случай тя и дружествата ѝ не биха могли да се възползват. Става дума за спонсорски договор от 2013 г. на стойност 10 000 лири (11 200 евро) и още един от 2014 г. за 1500 лири (1700 евро) в полза на "Иннотех", фирма на Дженифър Аркюри. Тя имала също така възможност да получи достъп до прояви в Сингапур, Малайзия и Ню Йорк.

Според "Сънди таймс" през 2014 г. бизнес дамата е получила освен това 15 000 лири (17 000 евро) правителствени средства в рамките на програма за насърчаване на предприемачи от чужбина да основават компании в Обединеното кралство. Тази година пък е успяла да вземе 100 000 лири (112 000 евро) от фондове, предназначени за британски фирми, въпреки че отново се е преселила в САЩ. Последната сума обаче е била замразена от правителството.

Както Борис Джонсън, така и Дженифър Аркюри отричат да са извършили нещо нередно.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    9 3 Отговор
    Това американските манекенки по-евтини от нашите, бе?! Ще зема да си поръчам две-три!
  • 2 среднощен

    18 0 Отговор
    Когато искат да те "сготвят" - "подправки" ще се намерят..?
  • 3 Tissot

    12 1 Отговор
    Малей.... 15 000 лири!
    Те там милиарди нямат ли. Ако не знаят, да питат главатаря на главанаците как стават тези неща.

    Коментиран от #5

  • 4 РЗС

    8 2 Отговор
    съвет до автора: Greater London, всъщност означава община Лондон, не Голям Лондон. Означава града като централна част плюс заобикалящите го по-малки населени места. Има и друга по-формална дума за община, но Greater се използва като географско наименование а council е повече юридическо.
  • 5 00000014

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Tissot":

    Те затова го държат на власт, за да се учат от него. Винаги го потупват по рамото и -- тенкю, мерси, данке ... като тебе направих .... ти си отличник.
  • 6 ???

    4 1 Отговор
    Ами да дойде у нас -това е нещо нормално.
  • 7 No Exit from Brexit

    4 5 Отговор
    Тя се е възползвала от познанството си с кмета на Лондон Борис Джонсън, а чак сега днешния кмет Садък Хан го пуска този компромат. Няма да им мине номера! Следват избори, нов парламент с мнозинство за брекзит. Тогава вече няма кой да спре излизането от ЕС. Великобритания е единственото владение на Кралицата, което е в ЕС, и това недуразумение скоро ще приключи. Кралицата, народа не искат в ЕС, а Борис изпълнява тяхното желание. Садък Хан да си гледа лондонския Пакистан!

    Коментиран от #9

  • 8 съсипаха

    3 1 Отговор
    го това човече!
  • 9 РЗС

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "No Exit from Brexit":

    аз бих рекъл, да бяха излезнали още март месец, и към нова година щяха вече отново да кандидатстват за ЕС, да си бяха платили 50те милиарда изходна такса на ЕС. Към референдума насам Великобритания е загубила близо 1 трилион паунда общо и това число непрекъснато расте. Поне за още 500 милиарда има замразени инвестиционни проекти на ЕС фирми във УК. В ликвидация са не малко фирми, от които скорошна беше Томас Кук, Сейнсбъри затваря 70 аргос магазина, Теско затваря магазини, Азда затваря магазини. Нисан ще съкрати хиляди работници и вече няма да произвежда някои модели в УК. И всичкото това става без дори да са излезли от ЕС. Целия бизнес на острова е глътнал вода. Нямам търпение да видя повечето брекзитчий без работа и без пари. Ако има някой, който все още си мисли, че Брекзит е нещо положително, поне уроци по икономика да взима, да не ходи пруст

    Коментиран от #10

  • 10 No Exit from Brexit

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "РЗС":

    Просто недоразумение ОК? Казва се typo.
    Сега по същество. Не, не през март. Трябваше да напуснат ЕС още след референдума преди три години. Като вадене на зъб. Досега каквото щеше да става да е станало. Загрижил си се за тяхния жизнен стандарт, за тяхното бизнес благоденствие, но забравяш, че те са готови да живеят по-бедно, на да имат контрол върху своите граници, да спрат имигрантите от такива кьошета като България например. Не им дреме за Нисан в Съндърланд и за Хонда в Суиндън. Но щом си отворил приказка за пари, не е лошо да знаеш, че Кралството е фискален контрибутор към ЕС с девет милиарда евро годишно. Те знаят че немалка част отиват в корумпирани страни като България. Хонконг днес отново е на площадите, и отново развява колониалното знаме като символ на свобода срещу комисарите от Народната Република. Това е разликата между Кралството и ЕС. Тяхното членство е една аномалия която трябваше да приключи с народния вот от 2016.

    Коментиран от #11

  • 11 РЗС

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "No Exit from Brexit":

    Като човек, който живее на острова, мога да ти кажа, че миграцията на европейци на острова е направо смешна със сравнение на тази от Азия. Стига да искат, винаги могат да ограничат мигрантите със всякакви изисквания, като минимален доход и тн. След разпадането на британската империя през 50те, ЕС беше катализатор за икономическото развитие на острова, те са членове от близо 50 години. Това да си готов да живееш бедно и наистина да живееш бедно са две много различни неща, особено като ги виждам какви са, на гипсирано куче хляб не могат да дадат, мога да ти кажа, че българите ще сме си като у дома при икономическа криза, а тези тука ще са като в небрано лозе. Това, което наистина им е в много е самочувствието, в момента е много без покритие. Англичаните винаги са имали изгода от ЕС, винаги са получавали много повече от колкото са давали, да не говорим за парите които ЕС инвеститори са налели в лондонското сити, трилиони врез трилиони. Ако искаш да получиш реална представа, колко им е силна икономиката погледни паунда на стоковата борса - всяко една негативна новина за брекзит сваля цената на паунда с близо 1 процент, което е страшно много за такава икономика. Най-важното нещо, което трябва да знаеш е,че ако брекзит се осъществи Великобритания ще се разпадне. Това е неизбежно.
Новини по държави: