Last news in Fakti

28 Септември, 2019 20:35 4 845 43

Дамаск: Всички чужди войници да се махат

  • сирия-
  • война-
  • уалид ал муалем

Сирия поиска чуждите бойни подразделения незабавно да напуснат нейната територия и заплаши с ответни мерки

Дамаск: Всички чужди войници да се махат - 1

Сирия настоя за незабавното изтегляне на всички чуждестранни войски от нейна територия, като заплаши, че може да вземе мерки, ако те останат, предаде ТАСС.

"Съединените щати и Турция поддържат незаконно военно присъствие в Северна Сирия", каза сирийският външен министър Уалид ал Муалем в реч пред Общото събрание на ООН. "Всички чуждестранни сили, опериращи на наша територия без нашето разрешение, са окупационни сили и трябва да се изтеглят незабавно. Ако те откажат, то ние имаме право да вземем всички контрамерки, предвидени от международното право", каза той.

Продължаващата повече от осем години опустошителна гражданска война в Сирия привлече голям брой военни от чужбина и хиляди чуждестранни бойци, борещи се за власт. Повечето от територията на страната е отново под контрола на правителствените сили. Но бунтовници и екстремисти все още владеят северозападната провинция Идлиб, а богатият на петрол североизток се държи от кюрдски групи, подкрепяни от САЩ.

Ватикана в лицето на държавния си секретар кардинал Пиетро Паролин призова от трибуната на ООН международната общност да обърне специално внимание на войните в Сирия и Йемен, за да се сложи "край на страданията на толкова много хора". Кардиналът посочи, че израелско-палестинският конфликт поражда "непрестанно безпокойство".

Той се спря се на тежката политическа и икономическа ситуация в Никарагуа и Венецуела и говори за необходимостта от защита на горите в Амазония.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зарко

    76 8 Отговор
    Изгонете терористичния американски режим окупирал незаконно Сирия и го засипете с уран.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 wdsd

    31 12 Отговор
    Прреди малко застрелях семейство американци (кравари) ! Беше яко ! правете като мен и избивайте краварите !

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пираня

    40 1 Отговор
    За съжеление в момента се вижда лицемерието на световният елит. Всички заявяват че са за единството на Сирия и в същото време точат зъби как да я оглозгат. Искрено стискам палци ООН този път да свърши нещо полезно и да покаже че света върви по прав път.

    Коментиран от #15, #21, #27

  • 8 путин

    5 37 Отговор
    сега ко ще прай с руските войници в Сирия?!

    Коментиран от #9

  • 9 Путин

    32 3 Отговор

    До коментар #8 от "путин":

    Ще останат!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хекторис

    19 2 Отговор
    Ако се обяснява като ученичка, никой няма да си тръгне. Да ги изгони без предупреждение, ако му стиска.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Смях

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Еl comandante":

    Ха, ха - готин!
  • 15 Не става

    32 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пираня":

    ООН докат не си прИмиести седалището от Ню Йорк и не изключи САЩ от организацията - забрави.

    Под седалище нямам предвид нещо на което се сяда.

    Коментиран от #16

  • 16 Пираня

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "Не става":

    В момента под егидата на ООН тече комитет по пренаписване на Сирийската конституция като първото заседание ще е понеделник. Има някаква надежда, която ако се осъществи може да се мултиплицира първо за Йемен а после и за Либия.Това е най-големият шанс империите да бъдат унищожени веднъж за винаги и да има мир на този свят.

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 И така

    36 1 Отговор
    Както казва Ердоган за какво е ООН след като всички резолюции срещу запада и Израел са само символични и нямат никаква стойност след като няма никакво ембарго или политическа воля за налагане на такива срещу САЩ и Израел.ООН е просто непотребна организация която не може да възпрепятства издевателствата на запада и евреите върху останалия свят.
  • 19 Пако

    24 0 Отговор
    Защо мисля че,нашите независими и
    свободни медии ,трябва да правят разлика
    от гражданска война,и от агресия от две
    държави срещу друга суверенна такава.
    Вече и малките деца знаят кой воюва с/у
    Асад.
  • 20 Пако

    29 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пираня":

    А,къде беше това ООН 8години и да
    потърси сметка на миролюбивите САЩ
    За влизането с армия и завземайки
    петролните залежи на една суверенна държава
    Така че,твоето ООН не струва и торба
    л.йна
  • 21 анова

    20 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пираня":

    Когато вълк отглежда овца тогава оон ще направи нещо за човечеството Най големите разбойници са там

    Коментиран от #22

  • 22 Пираня

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "анова":

    А кой тогава, нека да чуем кой???
    Сирия в момента е съсипана държава, някакъв си откачен терорист говори Европа да му дадяла 27В долара да изгони едни хора за да засели други. Другите пък искат да създават нова държава и така още повече да объркат света като всеки ще се отделя когато си поиска. И накрая някакви които уж големите мъже с оръжия за цяла слънчева система едни терористи ги дъвчат вече 4 години и ги разнасят с автобуси от едно място на друго.
  • 23 onq s konq

    5 24 Отговор
    Има тука все още разни индивиди които дори не знаят коя година сме,камо ли че в Сирия ОТДАВНА НЯМА АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ защото Тръмп ги изтегли./като ном 1 например/. Има около 150-200 души АМЕРИКАНСКИ ПРЕСТАВИТЕЛИ,изпълняващи ролята на "Съветници" на Турската армия при оформянето на Зона за сигурност в пограничните райони.И така:В Сирия има налични Турски,Ирански,Руски, но НЕ И АМЕРИКАНСКИ ВОЙСКИ.

    Коментиран от #26, #28, #35

  • 24 Ясно

    20 1 Отговор
    Има войници на сащ,англия и франция който подкрепят терористи и пречат на мира.Единствените който законно се намират в Сирия са сили на Иран и Русия по покана на Сирийската държава, всички други са агресори.

    Коментиран от #37

  • 25 Йосарян

    2 1 Отговор
    Война се води в илюзията на зрителчето. Много ясно, че си пристрастен и икономически религозен.
  • 26 Трол

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "onq s konq":

    Кобилкин, нали си знаеш колко си зле умствено! Пентагонът подготвя план за оставане на близо 1000 военнослужещи в Сирия, обявиха американски представители пред "Уолстрийт джърнъл".
    Изданието отбелязва, че това е промяна в стратегията на САЩ след заповедта на президента Доналд Тръмп от преди три месец за пълно изтегляне на войските от арабската държава. Първоначално Белият дом искаше да остави много по-малко войници. Фюри, освен това в Сирия има англичани,французи и др.
  • 27 Хохи

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пираня":

    ООН, Родшилдска структора
  • 28 Пираня

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "onq s konq":

    Всъщност в Сирия има официално повече американски войници отколкото руски, тук не включвам паравоенните формирования като Вагнер и т. н. !!! Друго искам да питам, защо никой не споменава речта на Египетският представител пред ООН. Човекът си казва истината едно към едно, Ердоган е терорист и трябва да се изправи пред съда за поддържането на терористи. В египед ислямски братя и в Сирия Алкайда, ИДИЛ, ФСА, ТИП и т. н.

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Адамс

    5 0 Отговор
    Мрасни жидове
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хасан

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Пираня":

    Мюсюлмански братя са си политическо движение нещо като Християндемократи в Европа..Ал Кайда, Талибани,Даеш са създадени от западни структури
  • 32 стоян георгиев

    2 6 Отговор
    тоя призив асад го произнася за 1000 ен път.като толкова много иска да се махнат турците да се оплаче на путин с които са партия,а с с кюрдите да се разбере като подаде оставка и се остави да го обесят,което е наи-нормалното за да спре конфликта. американците в сирия са около 1000 човека ,но руснаците и иранците в зоната на асад са десетки хиляди.те кога ще се махат ?и защо асад говори от името на сирииския народ.неговата секта е около 10% от населението всички други са против него и единствената причина да е на власт са репресиите и убииствата,които извършва срещу сирииското население с помоща на иран и русия ,а в последно време и с помоща на турция.

    Коментиран от #34

  • 33 Пираня

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Хасан":

    С терористите така правят, следващият е Ердоган!!!
  • 34 Пираня

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "стоян георгиев":

    Както в Ирак и Либия нали цъфнаха и вързаха. И престани да повтаряш глупостите на Ердоган все едно ако Радев е католик не може да е президент!!!! Под егидата на ООН започва политическото уреждане на процеса и провеждане на избори 2021!!!СДФ се опитаха да се направят на тарикати че не ги интересува ООН обаче Джеймс Джефри бързо ги попари.

    Коментиран от #36

  • 35 откога те питам

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "onq s konq":

    ква трева му даваш на твоя кон та да пише такива весели глупости.
  • 36 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #34 от "Пираня":

    дали са цъфнали в ирак и либия е друга тема ,но няма как диктатори от типа на кадафи и садам да виреят в сегашния свят,същата участ го чака и асад.и не пиши тъпотии.къв президент е асад?да го сравняваш с нашия като избор е смешно та жалко.асад е диктатор.узурпирал властта с насилие и държащ я с насилие.волята на народа няма никакво значение за него.на всичко отгоре е и наследствен такъв.нещо като неограничен монарх.знаеш ли другар кво е абсолютна монархия?никои не се е правил на тарикат от сирииските демократични сили.те искат демократични избори както и местно самоуправление на сирия.предполагам че следващия президент на сирия ще е кюрд,което е компромисен вариант за русия и сащ ,както и за израел и така ще прецакат турци и иранци.подобно бе положението в следвоенен ирак.

    Коментиран от #38

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Пираня

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "стоян георгиев":

    Ти сам спомена секта представляваща 10% очевидно визираше алеутите. Това религиозно деление което се въвежда е вредно както Ердоган примерно иска да представлява само сунитите. Хайде да видим арабска държава без диктатор??? Нещо повече да разширим мюсюлманска такава??? Ако няма диктатор веднага радикалните елементи надделяват. Хайде да видим в колко от близкият изток има избор за президент и е в цветущо състояние??? Асад ще си отиде, обаче от мен да знаеш ако САЩ си отиде във Афганистан или Ирак ще стане страшно в Либия вече е страшно за малко Египет да си отиде, това ли искаш държави на изкуствено дишане???

    Коментиран от #39

  • 39 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "Пираня":

    религиозното деление го докара асад и то не башар ,а хавез .бащата на сегашния диктатор използва своята религиозна секта за да узурпира властта в сирия и да я владее толкова години.ердоган просто продължава тенденцията ,но ердоган няма как да обеднини сунитите докато сащ са на терен.щото кюрдите са основно сунити както и милициите свързани с тях от арабските племена на юг.та арбаските държави без диктатор са малко ,но тва трябва да е тенденцията ако света не иска да инвестира в бъдещи проблеми.диктаорите в арабския свят десетки години не бяха закачани и сътвориха само тъпотии като почнеш от либия и свършиш в ирак.подобна е картинката и в религиозните държави като иран или саудитска арабия.сащ не трябва да си отиват за сега от региона особено от ирак и афганистан,макар че могат да понамалят още контингента си там,но оставиш ли ги арабите на самоуправление чакаи само тъпотии.историята го е доказала с тях многократно в последните 1000 години.искам държави в близкия изток с нормални за цивилизационното ни развитие правила и политики.без намеса на нато и сащ тва няма как да стане ,а турци и руснаци само бъркат ситуацията с цел да извадят някои и друг къс дивидент.

    Коментиран от #40

  • 40 Пираня

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "стоян георгиев":

    Чакай чакай казваш арабите биле лошите, добре дай да видим Турция остискаха половин век и не издържаха, диктатура с подкрепа на терористи с цел заграбване на територия. Ами Иран и те не са Араби те ли са добрите???? После казваш САЩ биле богове без тях светът щял да загине, ама затова ли половин свят ги мрази, щото ако не мислиш като тях получаваш сопата. Е те досущ като богове ако не спазва 10те американски заповеди гориш в ада. И накрая що никога не казваш Ердоган диктатор ли е??? Подкрепя ли Алкайда?? Спазва ли 10те американски заповеди и защо не е наказан????

    Коментиран от #41

  • 41 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #40 от "Пираня":

    ердоган е диктатор.и ерозира всичко което турция създаде за последните 70 години.за което ще бъде и наказан.само да се махне този смешко тръмп и ще видиш ,кво ще му се случи.тва първо.тва че сащ потдържат световния ред за мен не е лошо.лошо е за комунисти,фундаменталисти,фашисти и т.н. от така наречения от теб половин свят.аз като част от съвременната цивилзация искам този ред да продължи ,а не разни джихадисти или диктатори да ни плашат или нападат.тва е моя избор и смятам че всеки друг свят в които сащ и нато не потдържат статуквото ще бъде много по-лош за мен семеиството ми и страната ми.може да е егоистично от моя страна ,но предвид културата ми и предвид вярата ми не приемам другите модели в които те ще бъдат застрашени.арабите са мързеливи ,нетолерантни и изостанали.няма нещо с което да ме впечатлят културно,икономически,технически,спортно и т.н.та претенциите им към господство както и желанието им да доминират културно и религиозно определено не ми харесват.на теб харесват ли ти?

    Коментиран от #42

  • 42 Пилотът Гошу

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Въобще не си в час относно Близкия Изток. Там демокрация не може да има. Там без главен лош вълк се получава вакуум и пръкват 4544564 групи и всяка си прави безобразията. Извади си главата от задника, белким ти светне, че не можеш да направиш целия свят по твой модел. Те си влачат кръвните вражди с векове, понеже на някой прапрапрадядото му откраднал овца от на другия, ти им говориш да ходели заедно на опера... Ей такива безхаберници като теб на грешни постове са най-лошите. Светът е много по-голям от задния ти двор.

    Коментиран от #43

  • 43 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #42 от "Пилотът Гошу":

    и кво е решението другар?да ги оставим да си правят квото решат.русия да ги зарежда с военни технологии и като няма демокрация тия там 445858587 групи да ни нападат като си решат?еи за да е зле на сащ сте готови комунистите да изядете всеки по една кофа лаи.а!само че от това освен гаден вкус в устите ви не създава нищо друго!нали запада ги остави в афганистан да си правят квото решат и в либия и в ирак и кво решиха бе другар?в сирия асад бяха оставени 40 години да решат и докаде я докараха ?до под крушата!!!и безхаберниците ги търси другар в своя отбор.по-безхаберни от комунягите няма.просто такава ви е селекцията.избираха ви по-тва кои е наи-глупав и сега все още има остатъчен рефлекс от това та няма оправия с този вид селекция!