Last news in Fakti

29 Септември, 2019 18:15 1 914 3

Египет прочиства от терористи

  • синай-
  • ислямска държава

Кайро обяви, че най-малко 15 екстремисти са ликвидирани при операция в Северен Синай

Египет прочиства от терористи - 1

Вътрешното министерство на Египет съобщи, че 15 въоръжени екстремисти са били ликвидирани в северната част на размирния Синайски полуостров, предаде ТАСС.

Според съобщението силите за сигурност щурмували укритие на заподозрените в град Ел Аруша, на Средиземно море. В започналата престрелка били убити 15-те предполагаеми извършители на нападения срещу военни и полицаи.

В съобщението не се посочва кога е била акцията и не се споменава за пострадали в редиците на правителствените сили.

Преди три дни при нападение на бойци от групировка, близка до "Ислямска държава" (ИД), срещу КПП в град Бил ел Абд бяха убити осем души - войници и цивилни. Тогава силите за сигурност ликвидираха 15 от нападателите.

Според ТАСС най-активна в Северен Синай е лоялната към ИД групировка "Ансар Бейт ал Макдис" ("Привърженици на Ерусалим"), сменила името си на "Вилает Сина" (провинция Синай). Египетските спецслужби смятат, че именно тази групировка е извършила повечето терористични нападения в Египет през последните години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    НЕ РАЗБИРАМ ,ЗАЩО СИНАЙСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ НЕ Е ИЗОЛИРАН И ЖИВИТЕ ОРГАНИЗМИ ТАМ НЕ СА "НЕУТРАЛИЗИРАНИ" ??????

    Коментиран от #3

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    3 1 Отговор
    Точно пък на Синайският полуостров, коя държава би могла да си позволи да храни и финансира терористи. В Синай съм чувал че божията помощ иде от американски конвои, но това е само слух, също като плочата с божиите заповеди.
  • 3 Иво

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПЕНКО":

    Синайския полуостров е огромен. Проблемите са само в северната част на брега на Средиземно море, където има и доста цивилни. В средната му част, в пустинята живеят бедуините, които са съюзници на правителството и възпират. А в най-южната част на полуострова на бреговете на червено море е един от най-красивите и спокойни курорти. Кораловият му риф е уникална красота. Проблемат се намира в най северната и източна част, на границата с ивицата Газа. Надявам се да отговорих на въпроса ти.