Last news in Fakti

1 Октомври, 2019 13:32 1 769 5

Италия клекна! Ще преговаря с ЕС

  • роберто гуалтиери-
  • италия-
  • ес-
  • джузепе конте

Новото правителство в Рим залага на по-голям дефицит в бюджета и на диалог с Брюксел

Италия клекна! Ще преговаря с ЕС - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Италианското правителство понижи прогнозите си за растеж и преразгледа към понижение заложения дефицит, както за 2019 година, така и за 2020 година, предаде Ройтерс. Така властите в Рим потвърдиха ангажимента си да избегнат увеличението на данък добавена стойност и на акцизите, планирано за януари 2019 година.

За тази година заложеният дефицит е нараснал с 2,2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо 2,04 процента, договорени с ЕС през юли. Това се посочва в допълнение към Икономическия и финансов документ, одобрен вчера вечерта от правителството.

Заложеният дефицит за 2020-а става 2,2 процента спрямо 2,1 процента през април.

Правителството планира да одобри бюджет от 29 милиарда евро. То предвижда увеличение на държавните разходи и намаляване на данъчната тежест върху семействата и компаниите.
Остава да се разбере как ще реагира на това ЕК, отбелязва Ройтерс. На 9 юли ЕК препоръча структурна корекция в бюджета, равняваща се на 0,6 пункта от БВП през 2020 година.

"Вярвам, че ще проведем конструктивен диалог с ЕС", каза министърът на икономиката и финансите на Италия Роберто Гуалтиери.

Италия клекна! Ще преговаря с ЕС

Правителството залага на растеж от 0,1 процента през 2019 година и 0,6 процента през 2020 година. И двете стойности са коригирани спрямо априлските прогнози съответно от 0,2 процента и 0,8 процента.
Държавният дълг през 2019 година ще нарасне до 135,7 процента спрямо 134,8 процента от БВП в края на 2018 година. За следващите години съотношението дълг/БВП се понижава на 135,2 процента през 2020 година и така до 131,4 процента през 2022 година.

Динамиката на дълга включва постъпления от приватизация, равняващи се на 0,2 процента от БВП всяка година от 2020 година.

Въпреки уверенията, че данък добавена стойност няма да се увеличава, Гуалтиери не изключи възможни промени в предварително обявените цели.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ааааааа

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "КТ ПОДКРЕПА":

    Ти си пълен неграмотник от анадола
  • 3 Емил

    5 5 Отговор
    Сега ще клекни и Орбан, а след него всички русофилистици! Бъдещето е за ЕС!
  • 4 Ураааа

    3 2 Отговор
    Колко пъти ви казвам че след Англия следва Италия после Хунгария Испания и накрая ЕС става наше .
  • 5 букова глава

    1 0 Отговор
    Абе,то и Гърция кляка.ама срещу колко милиарда евро! Е,това е клякане, вие си копайте лук на две пера!
Новини по държави: