2 Октомври, 2019 08:06 1 734 3

Ирландия: Още не сме видели нищо от Лондон

  • ирландия-
  • великобритания-
  • борис джонсън-
  • брекзит-
  • ес

Дъблин не вижда в новия план на Борис Джонсън за Брекзит основа за споразумение

Ирландия: Още не сме видели нищо от Лондон - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Ирландия не вижда в новите предложения на британското правителство за Брекзит реална основа за споразумение, каза снощи ирландският външен министър Саймън Ковини, цитиран от Ройтерс.

Подробности за плана, който британският премиер Борис Джонсън щял да представи днес на лидерите на ЕС в Брюксел, бяха разкрити от вестник "Дейли телеграф".

"Още не сме видели нищо... Но ако съобщенията, които четем, са верни, това не изглежда като основа за споразумение, това е сигурно", каза Ковини пред телевизия "Върджин мидия 1".

Според вестник "Дейли телеграф", който е успял да получи достъп до плана на Джонсън, носещ условното название "Две граници в продължение на 4 години", след
Брекзита Северна Ирландия ще остане част от единния пазар на ЕС най-малко до 2025 г., но ще напусне митническия съюз заедно с останалата част от Обединеното кралство.

Вестникът отбелязва, че Джонсън е обсъдил вчера своето предложение по телефона с европейските си колеги. То представлявало алтернатива на режима на предпазния механизъм (т.нар. "бекстоп"), който има за цел да гарантира, че границата между двете части на ирландския остров ще остане "прозрачна", т.е. без създаване на структури за контрол по нея. Именно този "бекстоп", който е предвиден в споразумението, постигнато между ЕС и правителството на предишната премиерка Тереза Мей, и досега остава възел на раздора в преговорите между Лондон и Брюксел.

Предвижда се през 2025 г. еднокамарният парламент на Северна Ирландия да реши дали да продължи да действа по правилата на ЕС, или да се върне изцяло към спазване на британските правила, които до този момент вече силно ще се различават от европейските.

Ирландия: Още не сме видели нищо от Лондон

Политиците от ЕС досега неведнъж са подчертавали, че няма да се съгласят да бъде променен вече съгласувания предпазен механизъм. Главното, което го отличава от новото, ограничено във времето предложение на Лондон, е, че той е безсрочен. При липса на споразумение между Лондон и Брюксел, Северна Ирландия автоматично ще остане в състава на единния пазар и на митническия съюз на ЕС, за да не се допусне поява на "твърда" граница, разделяща острова.

Според съобщение от "Даунинг стрийт" 10 премиерът, представяйки своите предложения, ще ги нарече "честен и разумен компромис", но същевременно и "окончателна" оферта, като ще посочи, че ако ЕС не се съгласи да ги обсъди, Великобритания ще се откаже от по-нататъшни преговори.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    8 0 Отговор
    Ирландия реже котвите и отплува заедно с кралството към Америка. Колко трябва да си надъхан да го вярваш. До скоро се биеха. Ирландия е близка до България защото и те 500 години не са били свободни. Имат да си връщат.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Споко всичко е майтап

    1 0 Отговор
    А той си ближе сладоледа........
    https://www.youtube.com/watch?v=slzUmc4_CkQ
Новини по държави: