Last news in Fakti

2 Октомври, 2019 18:41 2 743 29

Защо в Русия все повече хора умират от рак?

  • лекарства-
  • русия-
  • рак-
  • медикаменти-
  • смъртност-
  • руснаци

Според някои експерти, една от причините е недостигът на качествени лекарства

Защо в Русия все повече хора умират от рак? - 1
Снимка: Shutterstock

В Русия умират над 300 000 души от рак годишно, сочи официалната статистика. Реалният им брой обаче е по-висок, защото статистиката не обхваща онези онкоболни, които издъхват у дома. При това в Русия действа държавна програма за борба срещу раковите заболявания. Но резултатите от нея досега не са особено окуражаващи.

Смъртността може би ще продължи да расте

На Втория международен форум по онкология и радиология в Москва президентът на Асоциацията на онкологичните заведения Валерий Старинский съобщи, че смъртността от ракови заболявания е по-висока от прогнозираната. Лекарите смятат, че за ръста ѝ има няколко причини. Основните, според Старинский, са прекалено късното диагностициране на болестта и липсата на квалифицирани специалисти. Според директора на Института по хематология, имунология и клетъчни технологии Алексей Масчан, решаваща роля играе и недостигът на лекарства. Той дори говори за "хуманитарна катастрофа", която обяснява с две обстоятелства: оттеглянето на западните фирми от руския пазар и действащата държавна система за поръчване на медикаменти. Специалистът прогнозира, че ако положението не се промени, през следващите години смъртността от ракови заболявания може да скочи с 20-30%.

През последните години в Русия делът на вносните медикаменти, които се прилагат в лечението на рака, планомерно намалява. Същевременно държавата отделя все повече пари за купуването на онкологични препарати. По данни на агенцията DSM Group, която е специализирана в анализите на пазара на лекарства, през 2017 година за такива лекарства държавата е изхарчила 79 милиарда рубли, през 2018 - 88,8 милиарда, а само през първото полугодие на 2019 - 65 милиарда.

Качествени ли са руските лекарства?

Близо 63% от закупуваните от руснаците онкологични препарати са руско производство. Според Алексей Масчан това поражда определена опасност: производството на такива медикаменти в Русия не се контролира достатъчно добре, част от фирмите-производителки са почти неизвестни, делът на подправените медикаменти е висок, а реномираните фирми-производителки не съумяват да задоволят пазарното търсене.

На същото мнение е и Валерий Старинский. "Не всички фирми са в състояние да задоволят търсенето на необходимите медикаменти - въпреки големите суми, които отделя държавата. Лекарите се опитват да прилагат съвременни схеми на лечение, но понякога за това просто липсват необходимите лекарства", обяснява той.

Автор: Евлалия Самедова


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гледач

    29 11 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ УМИРАТ повече от глава на населението но при нас е от Хипермаркетите. А Русия ке се оправи в каквато и ситуацията да изпадне да му мислим ние
  • 3 СссереМ

    14 23 Отговор
    Защото да умреш в Русия от рак на черния дроб е символ на престиж.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 007

    6 13 Отговор
    Водкаааааа... ! ! !
  • 6 Факти

    13 14 Отговор
    Радиация=гръмнали реактори в Архангелск. И безхаберуето на рашастан.
  • 7 руска деградация

    9 16 Отговор
    Нека помислим защо...Може би защото са главния източник на радиация заради некадърните им инженери хаха
  • 8 Я па я

    10 16 Отговор
    Русия води борба срещу САЩ , а не срещу рака. Като победят САЩ , тогава ..и с рака. Амо лекарства от САЩ няма да има.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Без повече думи

    14 4 Отговор
    Просто Дойче Веле
  • 11 Шляхтиц

    20 3 Отговор
    В целия свят онкологичните заболявания се увеличават лавинообразно.
  • 12 jorj

    5 14 Отговор
    НЯМАТ ЛЕКАРСТВА, НЯМАТ НИЩО КОЕТО МОЖЕ ДА РОДИ ЧОВЕШКИЯ ГЕНИЙ, НЕМОГАТ ДА ИЗМИСЛЯТ НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНИ НЕЩА, КОИТО БИХА ГИ НАПРАВИЛИ НАЙ-ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ ЖИВОТНИ НА ПЛАНЕТАТА!!! КРАДАТ И КОПИРАТ, НА ТОВА НИВО СА, НО САМО С КРАЖБИ НЕСТАВА !!!!!!!
  • 13 И пак пропаганда

    21 2 Отговор
    Къде сме ние? - На първото място. За 2016г. са починали 1602 души на 100 000 население . След нас са Румъния и Литва. Ракът е излязъл на второ място по смъртност , след болестите на кръвоносната система . И ако от Дойче Веле претендираха за достоверност , а не да залагат на пропагандата , то щяха да съобщят - в Русия годишно умират от рак 486 души на 100 000 население . И в други бели страни със завидно здравеопазване , пак приблизително толкова на 100 000 души - ти да видиш ? .Дай да хвърлим в пространството една стряскаща бройка 300 000 , но да се пропусне ,че става въпрос за 148 000 000 -на Русия, иначе как ще се получи пропагандата?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хрониките на Евразия

    7 6 Отговор
    За 10 години са внесли палмово масло за 800 кг на човек .
    Няма млечен руски продукт и в него да няма палмово масло , включително и в захарните изделия .

    Коментиран от #24

  • 16 Йозеф

    1 4 Отговор
    От намаляващата радиация.
  • 17 Инж Илич

    5 6 Отговор
    Тя цялата федерация и по суша и по вода е радиоактивно замърсена и не само а и с цялата Менделеева таблица и тежки метали
  • 18 Гошо

    5 1 Отговор
    Замествате Дневник много успешно Само да ви кажа нещо Принципно рака е заболяване на възрастните хора Правете си извода защо смъртноста от рак се е увеличила
  • 19 Да питам....

    8 5 Отговор
    А в САЩ....как е положението...? Там няма раково болни, нали...?
    Мръсна пропаганда !!!
  • 20 Две неща на първо време

    6 0 Отговор
    Само две неща трябва да направи СЗО и международния контрол по храните, ако мислят за здравето на човека:
    1. Да се забрани хидрогенирането на растителни мазнини и тяхната употреба в хранителната промишленост. Ако тази забрана се въведе, инфарктите и инсултите, вследствие на запушени с плака съдове, ще намалеят значително.
    2. Да се забрани употребата на натриев нитрит като консерват в хранителната промишленост и на аспартан като подсладител. Натриевият нитрит е доказан канцероген, а за аспартана няма какво да говорим.
  • 21 Рошко

    7 2 Отговор
    То пък щото у нас хич не умират, дойче зеле аз ли да ви уча, това са последиците от черно бил и всички тия рафиацийй и опити, то според вас ако все Путин Ердоган Мадуро Иран са вси виновните, как пък един път чифутите жълтия клоун и бсбушкрата от бъкингам не окепсзихте

    Коментиран от #22

  • 22 да си го кажем

    3 6 Отговор

    До коментар #21 от "Рошко":

    Русофилите,че сте национални предатели е ясно ,ама защо всеки път имате няква нужда да плюете по България за да може да махнете вниманието от Русия.Гнусна работа.

    Коментиран от #25

  • 23 СССР

    2 0 Отговор
    Дрогари и дрогарки това нема връзка с ядрените аварии на братушките със сигорност !
  • 24 Пишеш глупости

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хрониките на Евразия":

    чудя се как някой може да пише без да е бил някъде,и го прави така уверено все едно живее там. От може би 5 години от както са санкцийте Русия си възобнови собственото производство и храните им са в пъти по-добри от където и да съм бил. Имат и субпродукти,но са ясно означени и на отделни щандове. Проучи преди да пишеш,че е некоректно.
  • 25 Ами да си го кажем

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "да си го кажем":

    не плюем по Бг и тук си в тотална грешка,а правим сравнение и то не е в полза на обитаващите тук,като страна членка на увисналият ЕС,който е виновен за това. Той ни докара правите краставици от къде ли не,той ни докара хибридните плодове и зеленчуци с вкус между найлон и трева,той ни зароби селското стопанство с техните измислени ограничения за весели кокошки,хахави прасета и куку крави. Не обвиняваме България,а ни е яд,че заради този калпазански ЕС си затрихме държавата. Но вие натова казвате русофилизъм,е щом така ви е по-удобно, да такива сме.
  • 26 Усмивката

    1 1 Отговор
    А некой у Кремъла правил ли е проучване, колко тона овкусители,оцветители,подобрители,подсладители преминават на ден през руската граница
  • 27 зара

    1 1 Отговор
    а защо в българските ширини масово хората умират!!!!ама че тъпа статия
  • 28 Алис48

    2 0 Отговор
    Това е от високия стандарт на живот и големите перспективи които очакват, а иначе при тях всеки ден е като вчерашния и като утрешния, с една дума НЯМАТ НАДЕЖДИ, НЯМАТ МЕЧТИ, НЯМАТ НИЩО ХУБАВО В ЖИВОТА СИ, и не само това поколение, те ЗНАЯТ че и майките и бащите им имаха такъв живот, те ЗНАЯТ че и децата им ще са като тях, това убива всичко хубаво, те даже и не се борят вече за НИЩО, казвам го със съжаление защото имат всичко от майката земя, но нямат свестни политици, като у нас.
  • 29 богаташчето

    0 0 Отговор
    Рупайте банани бе, много са полезни. Пазят от радиация. От тях се поумнява.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания