Last news in Fakti

7 Октомври, 2019 07:35 9 116 61

САЩ: Няма да участваме в тази война

  • сащ-
  • сирия-
  • идлиб-
  • кюрди-
  • турция

Белият дом заяви, че американски военни няма да участват в турската операция срещу кюрдите в Сирия

САЩ: Няма да участваме в тази война - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Белият дом заяви, че американски военни няма да участват в турската операция в Северна Сирия и няма да се намират близо до района, където се извършва тази операция, предаде Ройтерс.

Асошиейтед прес цитира прессекретаря на Белия дом Стефани Гришам, че американски военни няма да подкрепят, нито да участват в операцията и повече няма да се намират в района, където тя се извършва.

Изявлението на Белия дом, че Турция скоро ще нахлуе в Северна Сирия, поражда несигурност за съдбата на кюрдските бойци, съюзени със САЩ в кампанията срещу групировката "Ислямска държава".

Гришам каза, че след телефонния разговор между президентите Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган, Турция ще носи отговорност за всички бойци на ИД, пленени в Сирия през последните две години и задържани от кюрдските сили, подкрепяни от САЩ.

Кюрдските сили поеха основната тежест на кампанията по суша срещу ИД, но са смятани за терористи от турското правителство.

Според декларацията на Гришам европейските страни са отказали да приберат и да изправят пред съда своите граждани, присъединили се към "Ислямска държава" и заловени в района. Съединените щати нямат намерение да харчат за тях парите на своите данъкоплатци.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Беж краченца

    29 5 Отговор
    Да бягаме...
  • 2 Фен

    91 12 Отговор
    Доста показателно, какво те чака, ако си приятел на САЩ - нож в гърба!

    Коментиран от #7, #14, #43, #60

  • 3 Бавно и полека

    50 17 Отговор
    Бат Ердо наритва американците от региона
  • 4 Да гледаме фактите

    55 6 Отговор
    Краварите в момента си създават още един враг на Земята. Както излъгаха талибаните, иракчаните и либийците, така в момента подлъгват и кюрдите за да могат рано или късно да ги изтъргуват с Турция, без значение кой ще е на власт там.
  • 5 Здрасти

    39 4 Отговор
    Това е мълчаливо съгласие на САЩ за турската армия, както Русия даде мълчаливо съгласие на Турция за Африн

    Коментиран от #6

  • 6 Не съвсем

    44 12 Отговор

    До коментар #5 от "Здрасти":

    Това е приемане на реалността. Безспорният фактор от който зависи всичко в региона е Турция. САЩ не могат да си позволят да участват в конфликт който ще загубят. Това още повече ще разклати реномето им на световен фактор за какъвто все още се мислят
  • 7 Rado

    9 29 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    Къде бяха руските военни, когато бай Дончо туйтна Сирия да очаква Томахоук, изнесоха се на безопасно разстояние докато премине атаката и не отвърнаха на удара - забиха им нож в гърба.

    Коментиран от #9

  • 8 az#ЛибераленКрах

    24 1 Отговор
    ДАЕШ е проект на политическите врагове на Тръмп вътре в САЩ, защото е рожба на демократите, беше замислен като проект и реализиран като инструмент за постигането на геополитическите цели на Вашингтон при управлението на Обама. Съвсем естествено е Тръм пет пари да не дава за спасяването на ДАЕШ.
  • 9 Пилотът Гошу

    25 6 Отговор

    До коментар #7 от "Rado":

    Че кво пък удари бай ти Дончо с тея томахавки? Дупка в морето направи... Драматичен театър Тръмп - щерката проронила сълзи и той метнал малко ракети... Абе как се връзвате като последни идиоти...

    Коментиран от #11

  • 10 САЩ страхливци

    32 4 Отговор
    Страхливци. Вие за нищо не ставате. Вашата държава само знае как да произвежда обратни. Цялата армия на Сащ са обратни.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 00000014

    13 2 Отговор

    До коментар #11 от "Анти милиционер":

    Милиционерско е изказванено ти. Това нападение наистина беше за отбиване на номера - договорка между Путин и Тръмп.
  • 13 999

    11 8 Отговор
    САЩ и Русия предадоха кюрдите на Турция само и само да угодят на Ердоган!

    Коментиран от #17

  • 14 Borislav Popov

    1 17 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    Нещо си се объркал каскетчо, това съвсем не е нож в гърба ! Ако бяха американците да участват в операцията срещу кюрдите, те това вече щеше да е истински нож в гърба на кърдите, понеже до сега винаги американците са ги подържали и е напълно нормално сега да откажат на турците.

    Коментиран от #15, #16, #21

  • 15 Както ли да го извърташ

    15 4 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Това си е предателство. Не е нож в гърба, а малко по-надолу...
  • 16 999

    12 10 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    САЩ трябва да ги защити а не да ги оставя на Турция, всички знаме, че Турция или Турската армия ще мине от горе на кюрдите им като валяк консерва. Това е мълчаливо съгласие на САЩ за Турция пак е нож в гърба на кюрдите. Русия същото направи както сега прави САЩ, мълчаливо съгласие само и само да угодят на Ердоган.
  • 17 Не кюрдите, а терористите

    12 6 Отговор

    До коментар #13 от "999":

    Не всички кюрди са терористи
  • 18 Мехмед

    20 12 Отговор
    САЩ клекнаха пред ТУРЦИЯ.

    Слава на възраждащата се империя!
  • 19 onq s konq

    4 19 Отговор
    Може ли нормален човек да допусне,че Америка ще тръгне да угажда на Турция и да трепе СОБСТВЕНИТЕ СИ СЪЮЗНИЦИ - КЮРДИ?А може ли пък някой да допусне,че Америка ще тръгне с оръжие в ръка срещу Членка на НАТО в Сирия и нали ТОЧНО ТОВА очаква Русия?Затова и полезния й ход е единствено ОТКАЗ ОТ ДЕЙСТВИЕ...също като Русия!Което естествено ПРОСТАШКИ СЕ КОМЕНТИРА от Русофилите като "Предателство" спрямо Кюрдите и че на Америка "не може да се разчита".А само преди няколко дена Ердоган проплака,че Щатите "отказват да продадат Оръжие на Турция,но ОХОТНО го предоставят БЕЗПЛАТНО на Кюрдите?!ДА- ТАКА Е и точно затова Кюрдите недвусмислено обявиха,че ще дадат ПОДОБАВАЩ ОТПОР на Турция ако бъдат нападнати.Не можело да се разчита на Америка ааа?...гиди смотани русофили такива:)

    Коментиран от #55

  • 20 Гост

    16 2 Отговор
    Какво търсят тия в чужда държава. И защо демократичната общност мълчи.Като няма келепир демокрацията е врата в полето.
  • 21 Пираня

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Е то оставаше и да нападнат съюзниците си, това дори и Тръмп не може да го направи. Това си е поредателство висша степен ако му разрешат да го направи. Със САЩ като велика сила е свършено. По лошото е че цялата битка е била напразно и се дава още храна на звярът. Това е началото на нова световна война, ердоган вече не може да спре той иска още и още и още като Хитлер е първо Австрия а не стига после Чехия а не стига и още и още. Колкото и да отстъпват все някога ще трябва и Русия и Европа да се сблъскат с него, със САЩ е свършено след това предателство.

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Borislav Popov

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "Пираня":

    Нож в гърба на кюрдите забиха именно тойти казмуристанци, които до преди време ги подържаха и бяха първи дружки дет се вика с кюрдите. Ала сетне когато казмуристанците станАха гъсталаци, от една страна с турците, а от друга с Асад, те тогиз заепаха приятелството с кюрдите.

    Коментиран от #34

  • 25 NSDAP

    9 12 Отговор
    България има голяма полза от създаването на държава на име Кюрдистан.Ердоган и Турция нещо много си повярваха последните години,затова би било супер тази измислена държава да бъде разпокъсана,а братята кюрди да се освободят от турското си робсто.ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИК КЮРДИСТАН, ТРАКИЯ ОТНОВО БЪЛГАРСКА!!!!

    Коментиран от #28, #57

  • 26 И защо ще ни напада Турция?

    4 6 Отговор

    До коментар #22 от "и нас ни чака този отговор":

    Имаш ли смислен отговор?

    Коментиран от #44

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 В Тракия ли ще се създава

    8 3 Отговор

    До коментар #25 от "NSDAP":

    Този Кюрдистан?
  • 29 айде айде

    7 9 Отговор
    А как ми се иска кюрдите да ги спукат тия миризливите и дори да влязат в тяхната държава, че чак до Цариград да отидат.

    Коментиран от #41

  • 30 Osman

    11 8 Отговор
    Тази нощ американските части са се изтеглили от постовете и базите си около Тел Абиад и Кобане . Това означава само едно.Ловния сезон за кюрдски бандити е открит. През целия вчерашен ден турските самолети облитаха Северна Сирия.Въпрос на време е

    Коментиран от #32

  • 31 koпа

    10 5 Отговор
    Каталунците стават терористи ,терористите ПКК стават бойци ама и това нема да помогне да си спасят кожата на терористите ПКК,сега му е момента на превържениците на терористите ПКК в Сирия да му се претекат братята им терористи превържануци от България и ЕС на помощ ако им стиска разбира се да не забравят и памперсите.Идва турския аскер ще има трепане на терористите ПКК,ни краварите ни ЕС не могат спасят терористите ПКК камо ли Бай Ганю.Чакаме с нетърпение анализите на Бай Ганю за бойната готовност на терористите ПКК.
  • 32 Пираня

    2 12 Отговор

    До коментар #30 от "Osman":

    Да ердоган ви превърна в зверове искате кръв, искате война. Жалоко скоро ще има световна война колкото и Европа и Русия да не искат да се бият скоро ще им се наложи. Този човек е луд скоро ще си поиска и част от Европа.
  • 33 Месут

    16 4 Отговор
    Краварите избягаха от постовете си около границата. Терористите от ЙПГ и ПКК приготвиха женските дрехи с които да избягат когато аскера влвзе
  • 34 Пираня

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "Borislav Popov":

    Незнам кои са мои, но ако говориш за Русия тя никога не е подкрепяла кюрдите по простата причина че Асад никога не ги е подкрепял. Кюрдите в Африн не се съюзиха с Асад както в Тел рифат и стана белата. Аз винаги съм критикувал Русия за липсата на прогрес в Идлиб и съм подкрепял САЩ за решителните им действия. Е сега нещата се обръщат САЩ стават страхливци пред света. 2 пъти ердоган се обади на Тръмп и двата пъти той се превърна в мишка. Жалко за трудът на момчетата, ислямската джунгла се завръща.
  • 35 Osman

    6 1 Отговор
    Кадри от бягството на американците от Тел Абиад тази сутрин. https://syria.liveuamap.com/en/2019/7-october-footage-of-us-troops-withdrawal-from-gire-spital
  • 36 СДС Костов

    13 1 Отговор
    Ако турците влязат в България познайте как ще ни подкрепят нашите партньори.никой няма да даде 200000 жертви за нас.
  • 37 стоян георгиев

    1 8 Отговор
    няма по жалък американски президент от доналд тръмп.как е възможно въобще да бъде избран такъв ненормалник начело на сащ?ако предаде кюрдите воината в сирия почва на ново.реално зоната с конфликта ще се разшири.сега да се надяваме че конгреса и сената ще спрат за пореден път идиотското му решение.

    Коментиран от #38

  • 38 Пираня

    1 9 Отговор

    До коментар #37 от "стоян георгиев":

    Стояне за съжеление няма спиране, всички войници се оттеглиха вече. Единствената надежда е за въздушна блокада, Турция не може да победи без самолети. Но едва ли и това ще направят това си е предателство, трябва да си го кажем. Няма значение кой кого харесва ,САЩ предаде хората с които се би рамо до рамо 5 години взе всички ларви за победата над ИДИЛ на изток и ги предаде на.......ИДИЛ. Днес е най-тъжният де в моят живот една мечта за по-добър свят си отиде да живеят оръжията и гангстерите.

    Коментиран от #39, #40, #42

  • 39 Osman

    11 4 Отговор

    До коментар #38 от "Пираня":

    Каква въздушна блокада бе. Самолетите си летят без никакъв проблем. Кой ще направи тази блокада. Напротив, турците ще блокират всякакви полети на други самолети над района. Вече разположиха системите Корал до района на бойни действия
  • 40 стоян георгиев

    1 9 Отговор

    До коментар #38 от "Пираня":

    не сащ а тръмп да подчертая,но си прав в краина сметка.наистина жалка , жалка картина.как можаха да изберат такъв ненромалник начело на тая страна?сега ще почен пълномащабна воина в зоната на кюрдите.после кюрдите ще освободят заловените идилци ,после ердоган ще извърши етническо прочистване в северна сирия и всичко това с удобрението на тръмп.европа няма да се противопостави също щото се занимава с брекзит и водещата европеиска армия ,а именно англииската няма да е в готовност.пълна тъпотия.тва определено ще разбалансира и самата турция.загиналите воиничета по фронта както и тероризма в кюрдските покраинини ще акумулират недоволство и проблеми.турция ще изпадне в изолация и икономически ще се прецака.направо луда тъпотия.дано все пак сената и конгреса на сащ бламират решението на тръмп,което ще спре ердоган,независимо от изтеглянето на американските части.
  • 41 Едно е да искаш

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "айде айде":

    Друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш....
  • 42 Препоръчвам ти заедно с оня оФчар Стоенч

    9 0 Отговор

    До коментар #38 от "Пираня":

    Да зарежете иФците, да нарамите пушките и да отивате да помагате на братята ви терористи на терен, а не само като им изпращате оръжие. Вземете си и памперси повечко и женски дрехи за всеки случай ;)

    Коментиран от #45

  • 43 Ердо

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    Точно, и тва е от времето откак краварника съществува като държава
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 стоян георгиев

    2 7 Отговор

    До коментар #42 от "Препоръчвам ти заедно с оня оФчар Стоенч":

    единствения терорист в ситуацията е ердоган.други няма и аз няма да ида ,но доста бели европеици ще се запишат в армията на кюрдите както го правиха и до сега .те са гласоподаватели св своите страни и реално въртят палачинката точно в обратна посока от желаната от султана ви.жалко наистина че европа не си е научила урока и ще трябва някои неща да ги прави грешно по няколко пъти,жалко и за сащ с това мекере начело,но нивата е дълга както е казал народа и кривините в дългата нива се виждат наи-добре!
  • 46 KARDJALISTAN

    5 2 Отговор
    🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    Коментиран от #54

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ПЕНКО

    0 6 Отговор
    НО ОСТАВЯМЕ ДОБРО ВЪОРЪЖЕНИЕ НА НАШИТЕ ХОРА -СРЕЩУ ТУРСКИТЕ СИЛИ !!!!!!!!!!
  • 49 Да наистина питам

    4 2 Отговор

    До коментар #44 от "ама ти наистина ли питаш":

    Кажи защо? В близката история не помня Турция да ни е нападала, защо да го правят сега?

    Коментиран от #51

  • 50 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ОБАЧЕ , В ТЕРИТОРИАТА НА ИДИЛ ИМА ХОРА- РОБИ НА ДЖИХАДИСТИТЕ : ЯЗИДИ ;ШИИТИ ; НЕРЕЛИГИОЗНИ И ДРУГИ , КАКВО КАТО СЕ ЛИКВИДИРА ДИАСПОРАТА НА СУНИТИТЕ -СУНЕТИ !?!?!? ЧОВЕЦИ НА ЗЕМЯТА -"БОЛ" -НАД 7 МИЛИАРДА И ТОЛКОВА ОТ ТЯХ СА "ИЗЛИШНИ " ЗА КАПИТАЛИСТИЧЕСКИТЕ "БОГАТАШИ " ?????????
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Танев

    2 4 Отговор
    Кюрдския народ беше изоставен от руснаци американци за да може Ердо да извършва ГЕНОЦИД
  • 53 Няма нужда да ми се извиняваш

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "само ще ти се извиня":

    Не си ме обидил...само отговори защо ще ни нападат. Наистина питам.
  • 54 Мехмед

    5 2 Отговор

    До коментар #46 от "KARDJALISTAN":

    Турция ще анексира северните части на Сирия населени с кюрди. Тогава турци и кюрди ще заживеят във Велика ТУРЦИЯ. Ще дойде и времето на булгаристан. Делиормана и Кържалийско също ще се включат в пределите на майката, родина - ТУРЦИЯ. Империята се възражда. Треперете!

    Коментиран от #56

  • 55 7373737272

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Бабуинова глава си ти, ко разбираш ти е от военно дело - нищо, яли те крокодилите!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Педант

    0 0 Отговор
    "... САЩ ... взе всички ларви..."

    "Ларви" ще рече "червеи". За "лаВРи" става дума!

    Макар, че може грешката да излезе вярна...
  • 59 Ватник

    0 1 Отговор
    Няма угодия за малоумните русоРоби, ако краварите се намесят - разпалват войни, ако не - били предатели.....едно е ясно: войната я водят ватниците, заради базата Латакия......а бай Дончо го бОли оная работа......
  • 60 Иве

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    Да но кой поръча руски ракети. Сега ще ги оставят да се охарчат финансово. Наблюдавайки само с ЦРУ.
  • 61 Скараджия

    1 0 Отговор
    САЩ в никаква операция и в никаква война немогат да участват това стадо кравари за нищо не стават . Аз незнам Тея кравари срам нямат ли само лаят само закани към евро съюза към Китай към Иран към Турция и към кого ли не Абе като не можете да хапете трайте си поне да не ставате за смях .