Last news in Fakti

7 Октомври, 2019 13:54 974 4

Трима поделиха Нобела за медицина

  • нобел-
  • медицина-
  • награда-
  • швеция

Трудовете им проправиха пътя за обещаващи нови стратегии в борбата с рака

Трима поделиха Нобела за медицина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Двама американци и британец спечелиха Нобеловата награда за медицина. Уилям Кейлин, Грег Семенза и Питър Ратклиф бяха отличени за научното откритие как клетките усещат и се приспособяват към наличието на кислород.

Тазгодишните Нобелови лауреати разкриха механизма за един от най-важните адаптивни процеси на живота. Те идентифицираха молекулярните механизми, които регулират активността на гените като реакция на променливи нива кислород.

Трудовете им проправиха пътя за обещаващи нови стратегии в борбата с анемията, рака и много други болести, обясни в изявлението си присъждащият наградата Каролински институт. Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел. Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (832 459 евро). Тя се разделя по равно между тримата лауреати, предаде Би Ти Ви.

Първата Нобелова награда за физиология или медицина е връчена през 1901 г. на германеца Елим Адолф фон Беринг за работата му върху серумната терапия, специално за прилагането ѝ при дифтерия. Чрез неговото откритие се отваря нов път за медицинската наука и дава на лекарите победоносно средство против „болестта и смъртта”. Миналата година Нобеловата награда за физиология или медицина спечелиха Джеймс П. Алисън и Тасуку Хонджо за открития, довели до пробив в лечението на рак.

Предстои да бъдат обявени наградите за физика във вторник, химия в сряда, литература в четвъртък и икономика в понеделник, 14 октомври. Тийнейджърката активистка срещу промените в климата Грета Тунберг се смята за един от фаворитите от водещи букмейкърски сайтове. Ръководителят на Института за изследване на мира в Осло Хенрик Урдал обаче заяви пред АФП, че „е крайно невероятно“ 16-годишната активистка да спечели, допълвайки, че възрастта ѝ може да работи срещу нея.

Най-малкият лауреат на Нобелова награда за мир е Малала Йосафзай, която получи отличието през 2014 г. на 17-годишна възраст. Един от най-вероятните претенденти за Нобеловата награда за мир се е премиерът на Етиопия Аби Ахмед, който сключи мирно споразумение с Еритрея. Възможно е отличието да бъде дадено и на неправителствена организация като „Репортери без граница“.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Виталий Степанчук

    0 0 Отговор
    Браво, виж как си запомнил всичко, значи си внимавал в час и си бил послушно момче!
  • 3 Borislav Popov

    1 0 Отговор
    Нобел за руските чифути, дет изобретили руският опустошител, който не може бъде спрян !
  • 4 Лора, внимавай...!!!!

    1 0 Отговор
    Тези награди не се дават току така, всички. са заслужени, откакто е започнало това награждаване..! Парите са просто една символика или им връща част от това, което са дали за труда си...! Зная, че някои са давали от собствени средства...много не съм запозната и затова спирам до тук...!