7 Октомври, 2019 14:49 852 2

Канцлерът Курц - част втора

  • александър ван дер белен-
  • сеабастиан курц-
  • австрия-
  • канцлер-
  • австрийска народна партия

Президентът на Австрия даде на Себастиан Курц мандат за съставяне на правителство

Канцлерът Курц - част втора - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен даде на лидера на консервативната Австрийска народна партия (АНП) Себастиан Курц мандат за съставяне на правителство след победата на АНП на предсрочните парламентарни избори на 29 септември, предаде ТАСС.

АНП спечели изборите с 37,5 процента от гласовете или 71 депутатски места. Втори са социалдемократите с 21,2% и 40 места. Трети са досегашните коалиционни партньори на Курц от крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) с 16,2 на сто и 31 места. Следват Зелените с 13,9 процента и 26 места и либералната партия "Нова Австрия" с 8,1% и 15 места.

Според експерти най-вероятните варианти за следващ кабинет са съюз на АНП на Курц със Зелените или със социалдемократите или повтаряне на коалицията с АПС. Съюз със Зелените обаче може да се натъкне на трудности заради техни разногласия с АНП за миграционната политика.

При връчването на мандата за съставяне на правителство президентът Ван дер Белен поиска от Курц приоритет на следващия кабинет да бъдат проблемите на околната среда и климатичните промени.

Канцлерът Курц - част втора

Курц обаче посочи за свой основен приоритет не климатичните промени, а икономическата и миграционната политика. Той каза, че глобалното затопляне е ключов проблем, но добави, че всякакви решения трябва да създават печеливша ситуация както за околната среда, така и за икономиката.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър Пипън Петров

    4 0 Отговор
    Юначага!
  • 2 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    НЕ Е КОНСЕРВАТИВНА ПАРТИЯ - ПРОГРЕСИВНА Е - БОРИ СЕ ЗА БЪДЕЩЕТО !!! ДА ОТРЕЖЕШ НАВЛЯЦИТЕ МИГРАНТИ СИ Е НАПРАВО ПРОГРЕСИВНО -НЕ КОНСЕРВАТИВНО !!!!!! КОЙ КЪДЕТО Е РОДЕН -ТАМ СЕ БИЕ И УМИРА !!! РОДЕН СИ ОТ "МИЛИАРДЕРИ" -ИДВАТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА СТОЙНОСТТА НА "МИЛИАРДИТЕ" - И ТОЙ СЕ "БИЕ" И УМИРА ... ИЛИ ЗАПОЧВА ДА РАБОТИ !!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: