9 Октомври, 2019 06:01 3 054 11

9 октомври 1974 г. : Умира Оскар Шиндлер

  • оскар шиндлер-
  • евреи

След войната той живее в бедност, преживявайки с помощи от евреите, които е спасил през войната

На 9 октомври 1974 г. на 66-годишна възраст умира Оскар Шиндлер. Oскар Шиндлер е немски индустриалец и член на Нацистката партия, който има заслуги за спасяването на живота на 1200 евреи по време на Холокоста, намирайки им работа в заводите си в окупирана Полша и протекторат “Бохемия и Моравия”.

Това припомнят от „Шалом“.

Историята му е известена от книгата и филма “Списъкът на Шиндлер”, които го представят като опортюнист, търсещ печалба, който постепенно променя себе си, правейки всичко възможно, за да спаси живота на своите работници.

Шиндлер израства в Моравия и работи в различни сфери преди да се присъедини през 1936 г. към Абвер - немското военно разузнаване,в периода 1920-1945, а по-късно и нацистката партия през 1939 г. С избухването на Втората световна война той купува емайлова фабрика в Краков, която в своя пик през 1944 г. наема 1750 работници, от които над 1000 евреи. Неговите връзки успяват да защитят работниците му от депортация и смърт в лагерите на смъртта. В течение на времето Шиндлер предоставя почти всичките си средства на нацистки офицери като подкупи, за да запази евреите.

След войната той живее в бедност, преживявайки с помощи от евреите, които е спасил през войната. Умира през 1974 г. в Германия и е погребан на Планината Цион в Йерусалим като Праведник на народите - единственият член на Нацистката партия, който е получил подобна почест.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    27 3 Отговор
    Вечна му памет.
  • 2 Йерихон

    33 3 Отговор
    Забележете: "След войната умира в бедност" и преживява с помощта на евреите, които е спасил" (1200 бр.)
    Само по един шекел (или квито са им там парите на тия юди) да бяха заделяли за спасителя си, то той едва ли щеше да умре в нищета и бедност.
    Сещайте се това, всеки път когато почнете да ми хвалите тия с кривите носове и увисналите уши!

    Коментиран от #9

  • 3 Ал та фанах Атаопънах

    31 2 Отговор
    Тя и България спаси доста евреи, ама сега умира в нищета и мизерия.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Йерихон

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Така е! И забележи, това пак не е без помощта на спасените от нас.
  • 5 Бай хой

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Да не говорим какво клане е спретнал по Старозагорско Соломон леви(Сюлейман паша).
  • 6 Щайнер

    6 4 Отговор
    Много престижно, предал собствените си сънародници.....
  • 7 Тръмп

    14 4 Отговор
    Когато се сблъскаш хиляди пъти със смъртта осъзнаваш ,че в спасяването на хората е Истинското богатство,а не в парите!!!:):):)

    Коментиран от #10

  • 8 262

    6 3 Отговор
    Изразходвал всичките си пари за да ги спаси,а след това умрял в бедност! Не звучи добре!
  • 9 Гост

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Йерихон":

    Щом не харесваш евреите поне него показвай , ерихончо. Задръстените коменти си ги пази за себе си . 😬😬😬😬😬😈😈😈😈😈
  • 10 Коментар📝

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тръмп":

    Всяко НЕЩО КОЕТО Е ГЕПЕНО ОТ БВП НО БЪЛГАРИЯ НЕМИНУЕМО РЕФЛЕКТИРА ВЪРХУ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА НАРОДА.ТОЕСТ АКО СЕ КРАДЪТ ПАРИ БИЛО ЧРЕЗ ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ ПЕСТЕНЕ ОТ МАТЕРИАЛИ КРАЖБА ОТ НЗОК ИЗТОЧНАНЕ НА ОБЩИНСКИ И ДЪРЖАВНИ ДРУЖЕСТВА И.ТН ТОВА ВОДИ ДО УНИЩОЖАВАНЕ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ И НАРОДА КОЙТО ЖИВЕЕ И ПЛАЩА ДАНЪЦИТЕ СИ.ПРИМЕР НЕКАЧЕСТВЕН ПЪТ ПРИМЕР НЕКАЧЕСТВЕНИ ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ В СОФИЯ НОВИТЕ СЕ ПРАВЯТ ОТ ФИБРО СТЪКЛО ВЕЧЕ И ГО ПРАВИ ЕДНА ФИРМА КОЯТО Е ПРИБЛИЖЕНА ДО ГЕРБ ПЛОВДИВСКА И ЕДНА ПЛОЩАДКА СТРУВА 35 000лв. ДЕЦА СА ИЗПОЧУПЕНИ ОТ НЕЯ.ПРИМЕР ВДИГАНЕ НА УСЛУГИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ ТОК ВОДА ТОВА ВОДИ ДО СМАЛЯВАНЕ НА РАЗХОДИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА И ХРАНА.И ТУК МНОГО ЩЕ КАЖАТ КАКВО ИМА ОБЩО ВОДАТА И ТОКА ИМА 20%ДДС.НА ВСЯКО НЕЩО КОЕТО СЕ УВЕЛИЧИ ДЪРЖАВАТА ПЕЧЕЛИ 20% И СЛЕД ТОВА ДМС ОТ ПО 120 000 ГОДИШНО КРАЖБИ ИЗТОЧВАНЕ НА КАСИ ПЕСТЕНЕ ОТ МАТЕРИАЛ.И НЕ ИМ ПУКА ЧЕ УНИЩОЖАВАТ ХОРАТА ОКОЛО ТЯХ.
  • 11 Ved

    3 0 Отговор
    Вечна му памет.