Last news in Fakti

8 Октомври, 2019 17:27 5 116 34

Ето кои са най-опасните руски бомбардировачи

  • бомбардировачи-
  • русия-
  • самолети-
  • опасни-
  • сащ-
  • tу-95

В САЩ са притеснени от руската бойна мощ

Ето кои са най-опасните руски бомбардировачи - 1
Снимка: Shutterstock

Повечето от руските бомбардировачи са разработени и създадени в съветско време. Поради постоянната модернизация както на самите апарати, така и на електронните „пълнежи“ и оръжия, те представляват сериозна сила, с която трябва да се вземе предвид.

До този извод е стигнал авторът на американското издание The National Interest, който запозна читателите с най-опасните руски бомбардировачи. Този списък включва Tу-95 „Медвед“, Tу-22M, Tу-160 „Бял лебед“ и перспективните самолети ПАК ДА, пише "Новини Лондон".

Tу-95 е разработен през 50-те години на миналия век, неговата конструктивна функция са най-мощните турбовитлови двигатели, които имат два комплекта перки с противоположно въртене. Благодарение на тях той остава най-бързият нереактивен самолет в света, докато бойният му товар може да достигне 12 тона.

Авторът на статията отбелязва, че мощните двигатели правят Ту-95 твърде шумен и по-забележим, но при съвременните оръжия това няма значение. „Мечката“ е способна да носи крилати ракети от различни видове, включително такива с ядрени бойни глави. Например, ракетата X-101 има обсег на полета до 5500 километра, което позволява на бомбардировача да атакува противника извън обхвата на неговата ПВО. Освен това, както вече е писано, много от вероятните цели на Ту-95 могат лесно да бъдат постигнати, без изобщо да напуснат въздушното пространство на Русия. А фактът, че бомбардировачът не оставя въздушна следа, като реактивен самолет, го прави незабележим за спътниците на вероятния враг.

Акцентът на свръхзвуковия бомбардировач Ту-22M е променливото крило, което му позволява да изпълнява бойни мисии в широк диапазон от височина и скорост (до мах 1,88). Максималното му натоварване с бомби е 24 тона. Интересно е също, че в задната част на самолета е разположено 23-мм оръдие ГШ-23M, който се управлява дистанционно.

Що се отнася до Ту-160, това е "наистина звяр", признава авторът, освен това бомбардировачът става първият в света в много отношения, притежава няколко ненадминати рекорда. Натоварването чу с бомби достига 40 тона и скорост на Мах 2,05. На първо място, все пак това е ракетоносец, способен да носи различни видове крилати ракети с далечен обсег, включително такива с ядрени бойни глави.

Авторът счита за най-опасния бомбардировач в Русия перспективния ракетоносец ПАК ДА, който с течение на времето ще замени по-голямата част от действащите понастоящем Ту-22М, Ту-95 и Ту-160 в аерокосмическите сили. ПАК ДА е проектиран по схемата на „летящото крило“, използвайки стелт технологии и ще стане първият напълно нов бомбардировач, създаден в Русия в постсъветския период. Разгръщането на прототипа е планирано за 2021-2022 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    40 14 Отговор
    Слава Русия, да живее Путин !
  • 2 гост

    16 45 Отговор
    Поредната доза съвецки летящи москвичи ...
  • 3 Borislav Popov

    17 26 Отговор
    Поредната, пропагандна простотия от The National Interest, Факти Бг все едно, че е дъщерна медия на това издание, ни един тяхен анализ не пропускат.

    Коментиран от #6, #11

  • 4 gtre

    13 32 Отговор
    Стара техника, крадена и ненаправена, това е руското оръжия.
  • 5 Кочината на Злото издъхва в зловоние

    12 29 Отговор
    Хахахахаааа!!! Страхотни, мегавелики трошляци от антиквариата на безславно приземената съветска авиация. Най-новият стратегически ход на недорасляка от Кремъл е разделянето на руската авиация на две: Сухопътна авиация и Подводна авиация. Справка - Сирия. Хаха.

    Коментиран от #8

  • 6 Наазир

    13 9 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    А ти, Боре, също не пропускаш да ми се нанижеш на африканската тояга ! Тая вечер с Фараз ще те дупчим до черния дроб и ще те бомбардираме с африканско семе !
  • 7 Само питам

    18 9 Отговор
    Е това е. Братушките са дъ Бест в самолетостроенето. Американците със своя Лансер са далеч далеч от истината. Руските бомбееи са дори по бързи от хамериканските изтребители.
  • 8 Бай хой

    19 10 Отговор

    До коментар #5 от "Кочината на Злото издъхва в зловоние":

    Тя подводната авиация не беше ли у Япония със флагмана изтребител-пидводница за еднократна употреба фъ35?
  • 9 100

    8 7 Отговор
    Най-опасен е бояришника. ;)
  • 10 Ххх

    3 7 Отговор
    Малко ме заинтересува полезния товар на Ту 95 - 12 тона. Стори ми се прекалено малък, защото самолета в натоварено положение е около 170 тона. Видях и друга статия със същата товароносимост. Но на ТУ 95 МС му дават полезен товар от 20,8 тона. А в момента руските ВВС ползват посочената модификация. Ще допълня, че двигателите на самолета са създадени през петдесетте години на миналия век със съдействието на немски инженери, пленени след ВСВ.
  • 11 Без аналог!!!

    10 10 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    The National Interest е нещо като американски клон на тв. "Звезда" , никой в САЩ не се интересува от тях и единственната им функция е да бъдат цитирани , за да знае целият свят колко ужасени са американците . Статистически в САЩ броят на така наречените "плоскоземци" е по-голям от този на хората на които им пука за руските самолети
  • 12 USMC

    8 7 Отговор
    ПАК ДА ???? Е той не е започнат още ! Ще показват чертежите ли , да плашат американците ??? Аналитичен център на Морската пехота на САЩ каза ,че Русия ще може да произведе двигателите за ПАК ДА след 25 години

    Коментиран от #22

  • 13 Коментар📝

    7 5 Отговор
    БАС ДЪРЖА ЧЕ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КЯК8ВО Е ТУ 141 СТРИЖ И СЕГА ЩЕ ПРОВЕРИ В НЕТА.И БАС ДЪРЖА ЧЕ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ ЧЕ ТАКИВА ИМАШЕ 80те. В БЪЛГАРИЯ.COPY PASTE НА СТАТИЙ Е ЛЕСНО.

    Коментиран от #15, #16, #24

  • 14 Гост

    9 2 Отговор
    И защо е публикувана тая "новина"? За да се почне сега: на тез пияни ушанки само оръжия са им в главата, а тостер или пералня кога?, тия с в 19-ти век и не могат нищо и тем подобни...поради що се праи това? Да се разлаят пак кучетата? Да се натрупат стотина коментара и собственика на сайта да потрива доволно ръце, че в джобчето са капнали парички?
  • 15 Ххх

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "Коментар📝":

    Ами без да съм проверявал в нета ти казвам, че имаше морски вариант на ТУ 95, за откриване на подводници. А дали беше 141 ? След малко по - подробен отговор.

    Коментиран от #18, #33

  • 16 Ххх

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Коментар📝":

    Само че си леко неточен в гатанката - не е 141, а е 142 - дальньй противолодочньй самолет, или на български казано самолет за борба с подводници.
  • 17 селянин

    4 5 Отговор
    За кого са опасни?За екипажа сигурно.
  • 18 Коментар📝

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ххх":

    Не не ГРЕША ТУ-141 НЕ Е ТУ-142 .🤗

    Коментиран от #19

  • 19 Ххх

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Коментар📝":

    Ами няма как да ти отворя Вйкипедията, за да ти доказвам че е 142 - изделие "ВП" Bear - F. Дальньй противолодочньй самолет ( ДПЛС ), созданньй на Базел ТУ 95 РЦ. Производится серийно в несскольких модификациях с 1968 по 1994 год. Лошото е, че пиша от телефона и не мога да копирам, та си играя да изписвам текста.

    Коментиран от #23

  • 20 Онзий

    8 4 Отговор
    НАТО в блато .Краварите напълниха памперса от самолети на 70г ,А техните фъ-16 са равностойни на миг 21.

    Коментиран от #21, #34

  • 21 Ххх

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Онзий":

    Ами и техните В 52 са на около 60 години, та и те не са само с нови.
  • 22 Те глупаците

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "USMC":

    и невежите от този аналитичен център могат да кажат,че ще ги има и сле над 50 години,ама дали е така в действителност. Първо да вземат да си оправят анализите,че те им куцат като цяло,не че те самите не куцат,а тогава да дават мнения. То така бе и за Су 57,че били с двигатели от Су 35,ама шефа на КБ"Сухой"казва съвсем различни неща. Така,че мнението на тези говедарници не може да се приеме за истина.
  • 23 Коментар📝

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ххх":

    Да ПРАВ СИ НО ТУ 141 НЕ Е ТУ 142.Има РАЗЛИКИ

    Коментиран от #26

  • 24 Без да съм проверявал

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Коментар📝":

    в уикито ще ти кажа ракета мисля за борба с морски цели. Знам го,защото имам 4-ти,5-ти и 6-ти том на съветски и руски самолети от поредицата за бойните самолети.Там в раздела за самолетите на Андрей Николаевич Туполев е описана въпросната ракета "Стриж"

    Коментиран от #25

  • 25 Или може би нещо свързано с

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Без да съм проверявал":

    разузнаването,това като допълнение към предният ми коментар.
  • 26 Ххх

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Коментар📝":

    Да, различни са. ТУ 141 - безпилотен разузнавателен самолет. Само че статията е за ТУ 95 и аз предположих, че господина коментира модификация на ТУ 95, затова и се насочих към ТУ 142, а ТУ 141 е с реактивен двигател и няма нищо общо с мечката.

    Коментиран от #27

  • 27 Бай хой

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "Ххх":

    Човека ти говори за дрон от преди повече от 50 години. И то способен да носи атомни бомби. А гендърнята тук мисли че дроновете са американски изобретение. В действителност краварите са десетилетия назад.
  • 28 Имащ достъп до банковите преводи

    5 1 Отговор
    Тoзи caйт ce финaнcирa oт oргaнизaция нa Coрoc в Бългaрия /дoкaзaнo/. Нaрoчнo ce пуcкaт прoруcки cтaтии, кoитo възхвaлявaт Руcкaтa Aрмия, oръжия и Руcия, зa дa бъдaт нaпрaвeни зa двe cтoтинки тук прoруcкo нacтрoeнитe бългaри. Тeзи кoитo ви прaвят зa двe cтoтинки ca мнoгo хитри и умни лицa, кoитo гo прaвят cрeщу зaплaщaнe oт oргaнизaциятa нa Coрoc.

    Коментиран от #29

  • 29 Коментар📝

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "Имащ достъп до банковите преводи":

    Едно ВРЕМЕ В ЗЕПЕ В ГОРУБЛЯНЕ РАБОТЕХ РАННИТЕ ГОДИНИ НА 90те И ТАМ ИДВАШЕ ЕДИН КОЛЕГА СУТРИНТА В 8:00И КАЗВАШЕ-АБЕ ТОЯ ШЕФ Е ГОЛЯМ ЦЕРБЕР.-И ХОРАТА ЕСТЕСТВЕНО ЗАПОЧВАХА ДА ГОВОРЯТ СРЕЩУ НАЧАЛНИКА СИ .И ТАЗИ ГАД ЗАПОМНЯШЕ ВСИЧКО И ДОКЛАДВАШЕ НА ШЕФА
    РЕЗОН МЕДИЯ Е НА НИКИ НЕДЯЛКОВ НЯМА ГО ПЕЕВСКИ И ДОМУСЧИЕВ.D.W НЕ МИ Е ПРИЯТНА КАТО ДЕТЕ ИМ ОБИЧАХ НАУЧНОПОПУЛЯРНИТЕ ФИЛМИ.НО НЕЩО ЗАПОЧНА ДА ПИШЕ ПРОПАГАНДА.ИНАЧЕ ТОВА КОЕТО МИСЛИ И ИЗРАЗЯВА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ТОВА Е ВКАРАНО В КОМЕНТАРИТЕ.ПЪК ВСЕКИ ДА СИ ПРАВИ ИЗВОДИТЕ ЗА НАГЛАСИТЕ НА ОБЩЕСТНЕНОТО МНЕНИЕ.

    Коментиран от #30

  • 30 Коментар📝

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Коментар📝":

    Между ДРУГОТО НИКИ Е ПИЧ И НЯМА НИЩО ОБЩО С ЧОВЕКА ИНТРИГАНТ ОТ З.Е.П.Е.
  • 31 vvv

    3 0 Отговор
    Нужна е друг вид платформа .А за база аз виждам самолет от типа на СУ 34 .Но с поддръжка от два дрона .По височинни самолети и за суто не чак толкова ,ама за дроновете стелт с други характеристики при дълги вълни .Суто така или иначе ще трябва да си ползва големия радар и да излъчва информация към дроновете .Той ще е видим но на разстояние от дроновете .Проблемите са че суто му трябва нова аеродинамика ,а дроновете въобще не трябва да са такива .Може и да се сетят някой ден как да ги направят .
  • 32 Анонимен

    2 0 Отговор
    В кой век живеете. Май отдавна вече не сме в 60-те. Крилатите ракети са оръжието което смени тези летящи тенекии.
  • 33 Запознатия

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ххх":

    Пък аз мога да ти кажа, че дори подводниците засичат умрелото Ту95
  • 34 Тозий

    1 4 Отговор

    До коментар #20 от "Онзий":

    Абе те Ф16 са равностойни на МиГ21 ама нещо като се срещнат във въздуха съвеЦките кочини падат като круши.Защо така?Сега не ми пиши за сваления в Индия Ф16 от МиГ21 защото не е истина, но пък е истина, че навремето израелците с 5 американски самолета свалиха над 100 съвеЦки бракми на арабите около тях.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания