Last news in Fakti

8 Октомври, 2019 19:23 1 640 1

Google изгражда центрове за данни в Тайван

  • тайван-
  • google-
  • центрове за данни-
  • зелена енергия-
  • мусон-
  • възобновяеми енергийни източници-
  • чиста енергия

През 2007 г. Google обяви плана си за изграждане на центрове за данни в Азия. Този план привлече оферти и предложения от правителствата на Тайван, Япония и Южна Корея, а също и Китай и Сингапур, които се конкурират зад кулисите.

Република Китай отправи своята оферта и спечели благодарение на най-ниските разходите за инфраструктура, земя, вода и електричество. Друго съществено предимство бе и по-малката политическа намеса. Компанията избра крайбрежния индустриален парк Чжанхуа за своя най-голям център за данни в Азия. Инвестира 483,67 милиона щатски долара в първата фаза на проекта, което осигури работа на повече от 200 души.

Центърът, който стартира своята дейност в края на 2013 г., донесе много бизнес възможности в близките райони. Друг фактор, повлиял на избора на Google, е наличието на възобновяема енергия – Тайван е заобиколен от море, където мусонните ветрове създават отлични условия за функционирането на вятърните електроцентрали.

През 2010 г. НАСА, използвайки данни за сателитно наблюдение, установи, че средната плътност на вятърната енергия в пролива на Тайван край бреговете на Чжанхуа е близо 800 вата на квадратен метър със средни скорости на вятъра над 7 метра в секунда, което осигурява изключителни и рядко срещани на други места по света условия за вятърните паркове.

Международната консултантска компания 4C Offshore заяви, че 17 от 20-те най-добри крайбрежни вятърни централи в света са в Тайванския пролив. Ето защо ветровитите райони на Чжанхуа са най-добрият избор за индустриите, които могат да използват изцяло екологичните и неизчерпаеми ресурси на вятър за снабдяване с електрическа енергия, като същевременно това получават и изключителни ползи за корпоративния си имидж.

Google обаче реши да не изгражда втори център за данни до вече съществуващия. Вместо това компанията го изгради в Тайнан. Едно от съображенията е, че за да бъде защитена, резервните копия на архивираната информация (backup-ите) трябва да бъдат разположени в отделни дата центрове. Друга съществена причина е и промяната в политическата конюнктура след изборите миналата година.

В резултат на тях първоначалното бурно развитие на индустриите за зелена енергия се ограничава заради проядрената идеология на опозиционната партия, което на свой ред поставя множество препятствия по пътя на развитие на възобновяемите енергийни източници. Това накара Google да избере по-дружелюбно място за изграждане на новото си съоръжение.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    2 0 Отговор
    Защо в Тайван като България е номер 1!? Бойко много ще се сърди... и ще го изрази като ни увеличи тока ей сяя след изборите.