Last news in Fakti

9 Октомври, 2019 12:47 1 394 4

САЩ удрят Китай с визови ограничения

  • синдзян-
  • китай-
  • сащ-
  • мюсюлмани-
  • малцинство-
  • визи-
  • уйгури

Вашингтон призова китайците да спрат с репресиите срещу мюсюлманите

САЩ удрят Китай с визови ограничения - 1
Снимка: Shutterstock

Държавният департамент на САЩ обяви, че е взел решение да наложи визови ограничения на китайски висши служители в резултат на предполагаемото лошо отношение на Пекин спрямо мюсюлмани в района на Синдзян, съобщи БНР.

"Китайското правителство започна силно репресивна кампания срещу уйгури, етнически казахи, киргизи и други членове на мюсюлманските малцинствени групи в автономния регион Синдзян-Уйгур", се посочва в изявление държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

"Наложените визови ограничения са за служители на китайското правителство и на Комунистическата партия на страната, за които се смята, че са отговорни или са съучастници в задържането или малтретирането на уйгури, казахи или други членове на мюсюлманските малцинствени групи в Синдзян", подчерта той и добави, че ограниченията също могат да се прилагат на членове на семействата на визираните длъжностни лица.

"Съединените щати призовават Китайската народна република незабавно да прекрати кампанията си за репресия в Синдзян, да освободи всички произволно задържани и да преустанови усилията да принуди членове на китайските мюсюлмански малцинствени групи, пребиваващи в чужбина, да се върнат в Китай, за да се изправят пред несигурна съдба", подчерта държавният секретар Майк Помпео.

Този ход на Държавния департамент идва само ден, след като Министерство на търговията на САЩ включи в своя търговски "черния списък" още осем китайски технологични компании заради предполагаемото им участие в злоупотреба с мюсюлмански малцинства в северозападен Китай. Решението за налагане на визови ограничения не изглежда от полза за предстоящия в четвъртък нов важен кръг от търговските преговори между Вашингтон и Пекин,.

В свое изявление китайското посолство във Вашингтон обвини САЩ, че се намесва в китайските вътрешни работи с последното въвеждане на визови ограничения. Китай добави, че политиката за ограничаване на визовия режим "нарушава сериозно основните норми, регулиращи международните отношения“ и подчерта, че този ход "подкопава интересите на Китай".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Huawei са номер 1 И това е Факт

    12 4 Отговор
    Huawei и Китай са номер 1
  • 2 gtre

    11 5 Отговор
    Браво на китайците, така се прави
  • 3 Кандидат-президент

    11 1 Отговор
    Като спечеля изборите ще забраня на ромите и другите малцинства да си правят новинарски сайтове като този, защото манипулират обществото с жълти измислени новини.
  • 4 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ХОЛИВУДСКИ ЕПИЗОД : " ТОЙ - МОЖЕ ЛИ ДА ВЛЯЗА ??? ...ТЯ - ТРЯСВА ВРАТАТА ПРЕД НОСА МУ " !!!!!!!!!!!!!!!!