10 Октомври, 2019 19:30 5 353 10

ЕС обяви война на Полша

  • полша-
  • ес-
  • европейска комисия

Европейската комисия предава Варшaва на Съда на ЕС

ЕС обяви война на Полша - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия съобщи, че е решила да предяви иск срещу Полша пред Съда на ЕС с настояване за ускорена процедура заради новия режим за дисциплинарните производства срещу полските съдии.

На 3 април ЕК даде началото на това производство за установяване на нарушение на основание, че новият режим на дисциплинарните производства нарушава независимостта на съдебната власт на полските съдии и не осигурява необходимата защита на съдиите от политическо влияние, както изисква Съдът на ЕС.

Полското законодателство позволява съдиите в обикновените съдилища да бъдат подложени на дисциплинарни производства и наказания заради съдържанието на техните съдебни решения, включително заради упражняването на техните права по чл. 267 от договора за ЕС да поискат преюдициални заключения от Съда на Европейския съюз. Новият режим на дисциплинарните производства не осигурява независимостта и безпристрастността на дисциплинарния състав на Върховния съд, състоящ се само от съдии, избрани от Националния съдебен съвет, който се назначава политически от полския парламент.

Новият режим на дисциплинарните производства не прави необходимото съд, "създаден със закон", да взема решенията на първа инстанция по дисциплинарни производства срещу съдиите в обикновените съдилища. Вместо това той оправомощава председателя на дисциплинарния състав да определя въз основа на всеки конкретен случай и с почти неограничено право на преценка първоинстанционния дисциплинарен съд, който да разглежда дела срещу съдиите в обикновените съдилища.

С новия режим отпада изискването делата да се решават в разумни срокове, което позволява на министъра на правосъдието да не приключва делата по дисциплинарни производства срещу съдии в обикновените съдилища чрез назначени от него служители. Новият режим засяга правото на защита на съдиите в обикновените съдилища. Накратко съдиите не са предпазени спрямо наличието на политически надзор и затова е нарушена независимостта на съдебната власт, пише в съобщение на ЕК.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоржев

    15 1 Отговор
    ЦК на ЕК-или моркова или тоягата.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Жоро

    20 4 Отговор
    ЕС да се оправи с негрите и мюсулманите където ни натресе
  • 4 Менгеле.

    14 6 Отговор
    Аааа не така ако небеше Полша, сега нямаше да има Европа добре че бяха поляците да спасят Европа от турските орди слава на Субиетски.

    Коментиран от #8

  • 5 ГОШО

    2 0 Отговор
    А за Русия кога е планирано да обяви воината
  • 6 Reni

    1 0 Отговор
    Турция гарантирана за евроквалификациите победи Франция шампионите успех на Турция Евро 2020
  • 7 Reni

    1 0 Отговор
    Турция гарантирана за евроквалификациите победи Франция шампионите успех на Турция Евро 2020
  • 8 Путарина

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Менгеле.":

    то и ние сме забавили турското нашествие в европа, даже дъждовете в Бг са спрели няколко атаки към виена
  • 9 САМО ТАКА

    1 1 Отговор
    Полша явно иска да се справи със съдийската мафия . Както казваше Б.Б. - на съдията трябва да му трепери ръката и да му излиза пяна от устата когато постановява решение ! Няма как съдията да бъде заставен да спазва законите , а за всяко незаконно решение в името на народа да си получава заслуженото . Но Брюксел няма изгода от законност и справедливост и за съдиите . Ето че може над съдиите да бъде народа , справедливостта и закона . Някой трябва да им го наложи със сила , иначе те си имат безграничен съдийски имунитет . Такъв безграничен имунитет води до българска правова система . А поляците не желаят това . Такъв закон не е политически натиск над съда и съдиите . Отлични закони са предприети срещу такива съдии . Ако Брюксел е тръгнал да пропада не е редно да дърпа и Полша след себе си !!!
  • 10 ИЗМЕКЯРИ

    1 0 Отговор
    И Поляците тръгнаха по пътя на Руската - Путинова "мека" диктатура с ограничаване свободата на словото и дефакто нагазаване на гражданските права ! Язък , че са Русофоби - по Руски си устройват правовата система ! Американците си затварят очите за това , щото Поляците играят - троянски кон в Европа ! На практика ги е страх и от Германия и от Русия - затова е целият напън!!!
Новини по държави: