Last news in Fakti

10 Октомври, 2019 21:09 1 351 14

Радев и Мицотакис обсъдиха бежанския натиск ВИДЕО

  • румен радев-
  • гърция-
  • константинос мицотакис

Двете държави споделят отношения на стратегическо партньорство и ще продължат да задълбочават сътрудничеството си в областта на отбраната

Радев и Мицотакис обсъдиха бежанския натиск ВИДЕО - 1

Партньорство между България и Гърция в сферата на сигурността и увеличения миграционен натиск към Европа, обсъдиха днес в Атина държавният глава Румен Радев и министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис. Двамата бяха единодушни, че отчетеното засилване на миграционните потоци в Югоизточна Европа изисква общи усилия от страна на засегнатите страни и своевременна реакция и подкрепа от страна на Европейския съюз за охраната на външните европейски граници. Румен Радев отново подчерта, че ЕС трябва да изработи план за действие в случай на рязко увеличение на миграционния натиск по сухопътните граници на съюза и България и Гърция следва да обединят усилия в тази насока.

Двете държави споделят отношения на стратегическо партньорство и ще продължат да задълбочават сътрудничеството си в областта на отбраната, беше общата позиция на Румен Радев и Кириакос Мицотакис. Двамата постигнаха принципно съгласие Военновъздушните сили на България и Гърция да си сътрудничат и за охраната на въздушното пространство на Република Северна Македония. Българският президент и гръцкият министър-председател откроиха като общ приоритет укрепването на стабилността и сигурността в Югоизточна Европа, които изискват продължаване на подкрепата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, при изпълнение на критериите за членство и необратимост в процеса на развитие на добросъседски отношения в региона.

Енергийната диверсификация, строежът на междусистемната газова връзка между България и Гърция и транспортната свързаност в региона, също бяха сред акцентите на разговора. Румен Радев и Кириакос Мицотакис обсъдиха и възможността българската страна да участва в бъдеща приватизация на пристанището в Александруполис.

На срещата беше коментирана и ескалацията на напрежение в Близкия Изток и беше споделена обща позиция за намирането на мирно решение на кризисната ситуация.

Българският президент е на работно посещение в Гърция за участие в срещата на върха на държавните глави от групата „Арайолуш“, която ще се проведе утре в Атина.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    11 5 Отговор
    Румен Радев е №1 очакваме да направи и той телевизия! :)

    Коментиран от #11

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    9 4 Отговор
    Трябва да го обсъдят сериозно. Горката Гърция, от Азия и Африка бежанци идат, а бежанците от България почти мигновенно бягат в Гърция защото тука е по-зле и от военна зона.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ъоитубе

    4 12 Отговор
    Тоя само се вее нагоре надолу с народни пари и сумати го обслужваща администрация. От него нищо не зависи само едно мрънкане. Налагат му ВЕТО на поразия. Писнами данаците ми да отиват за такива.

    Коментиран от #12

  • 6 Като две капки

    3 1 Отговор
    Вода
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 El Pepi,не разбираш че

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi":

    Румен Грипена е примитивен военен ретротъпанар,приличащ на бай Тошо отпреди половин век.
    Освен това е руско-бесепарска кукла на конци.Или казано с две думи: ПРАЗНА ОПАКОВКА.
  • 12 Ъоитубе,уточнявам:

    3 8 Отговор

    До коментар #5 от "Ъоитубе":

    пРезидент Хвърчилков е заклет комунист с беден речник,нисък интелект и слаба обща култура.Нещо характерно за повечето(да не кажа всичките) дългогодишни шапкари.
  • 13 Критон

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "BROWN POWER MEXICO":

    не се ли изключва интернета от психодиспансерата след 20.00 ?
  • 14 Танас

    3 0 Отговор
    А Борисов го върнаха във въздуха на път за Атина. Независимо, че Германия е била натиснала гърците за среща, Мицотакис отказал.
Новини по държави: