Last news in Fakti

13 Октомври, 2019 19:10 11 046 62

Изтребител сваля сам себе си

  • изтребилет-
  • f11f-
  • прострелване-
  • сащ-
  • корея

F11F “Тигър” се прострелва с 20 милиметрово оръдие

Материал от Поглед.инфо

На 21 септември 1956 година се случва уникален случай в историята на бойната авиация: изтребител на ВВС на САЩ F11F “Тигър” се прострелва сам себе си с 20 милиметрово оръдие. След триумфа в небето на Корея на съветския околозвуков изтребител МиГ-15 със стреловидно крило, стана ясно, че ерата на “правокрилите” наближава: класическият самолет не може да издържи на конкуренцията с новите, по-бързи и маневрени. Командването на ВВС на САЩ изисква конструкторите да създадат достоен противник на МиГ-15 и такъв самолет е построен. Оказа се много бърз, дори прекалено.

При форсаж турбореактивният двигател Wrigth J65-W-18 ускорява 6.5-тонен “Тигър” до 1170 километра в час - със сто повече от МиГ-15. През септември 1956 г. пилотът-изпитател Том Атридж извършва поредния изпитателен полет на F11F. Той се издига на височина от шест километра, след това включва форсажа и дава два кратки откоса на 20-мм оръдие. След 11 секунди на надморска височина от малко над два километра Атридж усеща попадение по самолета си. Единият снаряд е ударил фенера на пилотската кабина, а другият е попаднал в двигателя.

Пилотът иска завръщане в базата, получава разрешение и намалява тягата, така че повреденият фенер в пилотската кабина да не се разпадне на парчета. На три километра от летището двигателят окончателно излиза от строй.

„Атридж не катапултира от самолета - тези пилоти-изпитатели са луди, - а успява да кацне с него на върховете на дърветата”, пише We Are The Mighty.“ Въпреки леките наранявания, пилотът се измъква от изтребителя и е прибран от спасителен хеликоптер”.

Проучването на повредите на F11F показа, че изтребителят се свалил сам. При максималната си скорост “Тигърът” е успял да изпревари собствените си снаряди.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Леле

    87 56 Отговор
    САЩ и технологии Хахаха

    Коментиран от #4, #7, #12, #49, #57

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    105 23 Отговор
    Сега знаете защо и космическата им програма се провали... защото двигателите все изпреварваха корабите които трябваше да изстрелват.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ****

    59 14 Отговор
    Преди сами се прострелвали,а сега сами падат.
  • 6 въздушен ас пилот на Миг29 Су30 Су 35

    49 14 Отговор
    Каляските от обора още на фенери ли са ???

    Коментиран от #48

  • 7 всички мразят руските говеда

    43 86 Отговор

    До коментар #1 от "Леле":

    Смееш се на най-развитата и технологична страна на тоя свят ли ? Само се замисли,че си слуга на ресурсна бананова република като Русия,която няма капацитет един автомобил да направи и после си удари главата в стената ! Може и да ти дойде акъла.

    Коментиран от #8, #13, #31

  • 8 Дартанян

    53 18 Отговор

    До коментар #7 от "всички мразят руските говеда":

    САЩ СЛИЗАТ ОТ ПИЕДЕСТАЛА НА ГЛОБАЛЕН ХЕГЕМОН, РУСИЯ ЩЕ ЗАМЕНИ АМЕРИКА В СВЕТОВНАТА ПОЛИТИКА.Ана Паласио, която оглавява испанското външно министерство през 2002-2004 г., заяви, че Русия се приближава към глобалното лидерство, а САЩ го губят.

    Коментиран от #54

  • 9 въздушен ас пилот на Миг29 Су30 Су 35

    45 14 Отговор
    То и ф35 същата работа. Сам се прави на подводница.
  • 10 караибрахим

    22 3 Отговор
    скорост на снаряда на колт мк12 е 1010метра в секунда.

    Коментиран от #19, #58

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мале мале

    15 10 Отговор

    До коментар #1 от "Леле":

    Не така ,я виж че Илон Мъск е на път да пусне пикап електричка,нищо че космическият му кораб забуксува,но явно от НАСА се усетиха,че тоя клоун нищо няма да направи и решиха да възобновят космическите полети,как и с какво е друга тема
  • 13 Е що така

    37 10 Отговор

    До коментар #7 от "всички мразят руските говеда":

    Айде пак спорове кой,кой е по добър.
    Не разбирам и незнам кой,кой е по добър.
    Ноооооо у Сърбия говедата кат бомбиха мостовите уж пуцаха по сърбите но друснаха 1 ракетка и у нас.
    Уж са мн.точни и умни та бутнаха и Китайското посолство.
    Уж са мн.силни па клекнаха на Кимчо
    Не знам кой е по уж уж но там дет е хакраварската демокрация,беда голяма за тоз народ.
    Подцениха ни нас те просто малка им е историята и не знаят че към която и империя да се присъеденим тя скоро рухва.
    Да му мислят

    Коментиран от #21, #35

  • 14 Borislav Popov

    27 31 Отговор
    А бе, не знам от къде я откопахте тази древна, почти 65 годишна случка, но знам, че преди 50 години с МИГ - 15 се е разбил Юри Гагарин ! Но този факт тук не е нужен на никого, тука е важно да се напише поредната 150-та, новина за хубавия съветски самолет и за лошия хамерикански, та да се радва тукашната каскетня.

    Коментиран от #16

  • 15 Еееееее

    12 7 Отговор

    До коментар #11 от "Жоро":

    Еееее Жорка вярваш ли си?
    Папурчооо я прочети малко(чичко гугъл знае всичко)с каква скорост лети един снаряд и колко мож да вдигне един самолет.
    Това да ти нее чичо Скруч дет равен няма в бързината да брои монетките си)😂😂

    Коментиран от #17

  • 16 Бре не разумниии

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "Borislav Popov":

    Ко ни пука кой е по добър и по бърз и по,по най.
    Дано тия тъпунгери не ни спретнат едно безвъзвратно унищожение ,оте че останем само нии българите а сме мн.малко за таз голяма планета. Трудно че се намираме. А и ЕС няма да го има мани мани ко шъ прайм.
    Аааа забравих и хлебарките
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ААА

    25 1 Отговор
    Тигърът не е изпреварил своите снаряди , а ги е застигнал тогава когато те са загубили своята скорост , и са падали вече надолу, от земното притегляне. Началната скорост на обикновен снаряд е около 1050 - 1100 МЕТРА В СЕКУНДА , (да не се бърка с километър в час) тоест самолета е около 3.6 пъти по бавен , но благодарение на постоянната си скорост и слизането му на два километра височина се сблъсква с падащите снаряди , след 11 секунди . По принцип на 11 секунда се задейства механизъм който самоунищожава снаряда , но не знам дали през 1956 година такава да е била практиката.

    Коментиран от #62

  • 19 Бай хой

    17 4 Отговор

    До коментар #10 от "караибрахим":

    Черньо това е начална скорост при излизане от масуря. След това движението е с равнозакъснителна скорост. Скороста намалява постоянно.

    Коментиран от #38

  • 20 Мария

    19 6 Отговор
    Днешните изтребители летят с 2500 км/ч(а някои като миг31 ,три пъти по бързо от горепосоченият) и нямат такива проблеми,някой велик сиукс инженер( непонятно защо не са ползвали както винаги тогава,немски инженер) е решил да постави оръдието на неподходящо място

    Коментиран от #22, #45

  • 21 всички мразят руските говеда

    9 22 Отговор

    До коментар #13 от "Е що така":

    Не се опитвай да разсъждаваш с тоя деградирал мозък.Типичен представител на долната прослойка на обществото си,но пък видиш ли имаш мнение по всяка тема !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Някой

    3 0 Отговор
    Ташак.
  • 24 Габровец

    22 0 Отговор
    Стар габровски виц: Габровец изпуснал една монета. Навел се да я вземе, а тя му паднала на врата ... 😁😁😁
  • 25 snail

    11 4 Отговор
    Ало... Миг 15 със стреловидно крило.... Много е лошо да пишеш нещо без да знаеш какво е! Необразована работа! Това е БГ образование в момента! Тази история ми прилича повече на филм на Холивуд...
  • 26 Червен трол

    5 1 Отговор
    Жаба си отхапа задника= Изтребител сваля сам себе си.
  • 27 Хаха

    22 5 Отговор
    Американец и технологии,хаха,този самолет е чист американец,дело на груман,без намеса на немската инженерна мисъл и резултата е логичен......пълна скрап,през 1956 са приети 200 броя от този ковчег(,бледо копие на 10 години по старият миг15) и през 1961( само 5 години) е снет от въоръжение..... колкото могли краварите,такова направили,хаха
  • 28 Шляхтиц

    10 4 Отговор
    Според мен статията е пълна измислица. Най-напред МИГ15 си много добра конкуренция и се нарича Сейбър. Изстрелян от летящ самолет куршум има освен своята дулна скорост от дулото на оръдието и скоростта на самолета. Така, че е НЕВЪЗМОЖНО самолет да простреля сам себе си освен ако куршумите не попаднат в крилата или опашните плоскости.

    Коментиран от #47

  • 29 Мухахахахахаха

    12 5 Отговор
    Амерска техника бе, без коментар! :)))))
  • 30 Зузу

    6 2 Отговор
    Хохохохаха просто и елементарно това е невъзможно.!
  • 31 Фантазьор...мамин

    11 6 Отговор

    До коментар #7 от "всички мразят руските говеда":

    Айде стига простотий и заучени клишета. Тия ги разправяй на съучениците си в училище мойто дете ..ха..ха..! Ако ти пари главичката и имаш температура има хапчета за тая работа. От 20г САЩ не могат един добър изтребител да направят а само провали. Пример...последните им 2 проекта Ф-22 - спрян от производство, Ф-35 - постоянни проблеми с софтуера,или с покритието „стелт” и защо...щото над 2000км/ч не издържа на триенето и пада. А после някой диванни разбирачи се смеят че руснаците са зарязали отдавна тая технология като ограничаваща много параметри на един добър изтребител. Айде лягай си,стигат ти толкова уроци за днес че не можеш да ги смелиш до утре.
  • 32 Фантазьор...мамин

    5 4 Отговор

    До коментар #22 от "Жоро":

    Тя хубаво мисли,ама ти нищо не каза в случая. И това твое мухаха,ми звучи като мучеене ама те товедата само това могат,нали..?
  • 33 Наблюдател

    10 11 Отговор
    Отново Поглед инфо и отново отровно зловоние от русофилската медийна клоака.

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Проникновен

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Е що така":

    Ти беше в списъка на чумавите прасета и говедарите се опитаха да те прострелят. Явно не са успели, но следващия път ще си в списъка на загробените боклуци.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пилотът Гошу

    5 0 Отговор
    Как може да вярвате на пилотски вицове...
  • 38 kurchatii

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    Движениете е закъснително, но не и равнозакъснително. Fтр~v^3 и от там закъснението е променливо.
  • 39 Алфа Вълкът

    8 3 Отговор
    КАКВИ ЛЪЖИ САМО! АМЕРИКАНЦИТЕ СА ИМАЛИ ВЕЧЕ СЕЙБЪР Ф-86 И КОГАТО МИГ 15 СЕ ПОЯВЯВА СРЕЩУ ТЯХ. ПЪРВОНАЧАЛНО РЕШИЛИ, ЧЕ ГИ НАПАДАТ ДРУГИ АМЕРИКАНЦИ. КОГАТО ВЛЕЗЛИ В ОБСЕГ ВЕЧЕ ВИДЕЛИ, ЧЕ ТОВА СА ВРАЖЕСКИ САМОЛЕТИ. СХОДСТВОТО МЕЖДУ ДВАТА САМОЛЕТА Е ПРОСТО ОБЯСНИМО, ЗАЩОТО И ДВАТА ИЗТРЕБИТЕЛЯ СА РАЗРАБОТЕНИ ВЪРХУ НАЦИСТКИЯ МЕСЕРШМИТ 262.

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Дедо Поп

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Алфа Вълкът":

    Че кой ти говори за сейбъра,той е копие на мешерсмит 262 в буквален смисъл,доразработен от немски учени
  • 43 Абсолютно си прав!

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "аман от прости хора":

    И аз щях да им правя забележка. Но и ти не внимаваш - писали са фенери, не фарове!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Айде,айде

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Мария":

    Марче, русо ли си!???Блондинка????
  • 46 Само питам

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "на майка ти в гъза":

    А този изрод #36 защо не е премахнат?
  • 47 Знам знам🙄

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от "Шляхтиц":

    Абе всъщност е възможно. Колегата горе е изчислил една от вероятностите. Само че егати късмета да си изпревари снарядите а после да го настигнат. Това ако се опитат да го направят експериментално няма да успеят. И н оня другия пич да кажа че да миг15 има стреловидна форма на крилото не говорим за триъгълна. Всъщост миг15 се явява отговор на сейбъра и го превъзожда.

    Коментиран от #55

  • 48 куку руку ку

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "въздушен ас пилот на Миг29 Су30 Су 35":

    Истинската дума е фанар, прозрачният "покрив" на кабината.
    казвам прозрачен, защото може да бъде както от стъкло, така и от плексиглас.
    Малко смешно става като объркаш някоя буквичка. Сещам се за още една дума със съвсем различен смисъл, само с промяна на една гласна- питинг и петинг.
  • 49 инж Илич

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Леле":

    Нали Един Москвич не могат да направят Да не говорим за летяща Лада
  • 50 Не разбирам много

    3 1 Отговор
    Не разбрах как е изпреварил снарядите си, когато се движел с около 1000 км/ч. Та нали сечмата на обикновена въздушна пушка излита със скорост от 120 м/секунда?! Което прави около 7000 км/ч. Малоумна история.

    Коментиран от #51

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 незнайко

    0 2 Отговор
    Да бе да, те вече са падали притеглени от гравитацията а самолета се е снижил под тях. Снарядите нямат двигатели и хоризонталната им скорост става нула и траекторията им парабола към земята от собствената си тежест. ТОВА Е БИЛА ТЪПНЯТА НА КРАВАРИТЕ .

    Коментиран от #59

  • 53 Изпотени Каскети

    4 0 Отговор
    Като видите източника на информацията Поглед Инфо и ще ви стане ясно платените дезинформатори на Кремъл какво може да избълват

    Коментиран от #60

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Шляхтиц

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Знам знам🙄":

    Изстрелян от самолет куршум в хоризонтална посока се движи към земята по параболична траектория, тъй-като му действа и земното притегляне. За да срещне куршума си, самолетът задължително трябва да промени посоката си към земята. Не е изключено да срещне куршума си, но според мен вероятността е много малка.......
  • 56 Стойков

    1 0 Отговор
    Този самолет с фенер ли си е светил?
    Аман от малоумни журналисти! Остъкляването на пилотската кабина се нарича "фанар", не "фенер"
  • 57 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Леле":

    До 1 ком =По глупав коментар скоро не бях чел
  • 58 Да бе, да

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "караибрахим":

    А на самолета е около 305 м/с
  • 59 Дон Чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "незнайко":

    Хоризонталната скорост на тяло истреляно от хоризонтална платформа НИКОГА !!! Не достига zero ,т.е. 0
  • 60 Дон Чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Изпотени Каскети":

    Ти пък се разшетай до Кремль,така за култура
  • 61 Българин

    1 0 Отговор
    Това звучи тъпо - самолета да се самопростреля.Тъпня.
  • 62 То ако е така

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "ААА":

    всички самолети до сега щяха да са се самоунищожили. Защо няма случай с МиГ 17,който е по-бърз дори от този плешив тигър. Снарядите падали от небето и пронизват собствения самолет,защото бил много бърз,ей такава тъпотия проста не бях чувал.Ама то от говеда всичко можеш да очакваш. Стана,като в наща фолк песен вместо камъните снарядите падат от небето. Смях.