14 Октомври, 2019 13:50 1 064 4

Каталунски сепаратисти влизат в затвора

  • каталуния-
  • испания-
  • затвор-
  • сепаратисти-
  • съд-
  • референдум

Признатите за виновни ще излежат присъди между 9 и 13 години

Каталунски сепаратисти влизат в затвора - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Върховният съд на Испания осъди на затвор девет каталунски сепаратисти заради участието им в референдума за независимост на областта, иницииран през 2017 г.

Признатите за виновни ще излежат присъди между 9 и 13 години, пише Би Би Си. Трима други бяха признати за виновни за гражданско неподчинение. Те не получиха затвор. Всичките 12 политици и активисти отрекоха обвиненията. Привърженици на сепаратизма в Каталуня планираха масово гражданско неподчинение преди съдът да се произнесе.

Обвинението търсеше присъда до 25 г. за бившия вицепредседател на Женералитата - Ориол Жункерас. Той е обвинен в противодържавна дейност и злоупотреба с публични средства. В крайна сметка той получи 13 г. зад решетки. В писмо до неговите привърженици Жункерас написа, че сепаратистите ще се завърнат "още по-силни", предаде Би Ти Ви.

Борбата за автономност на най-богатата испанска област – Каталуня, доведе до една от тежките кризи, през които страната е преминавала за последните 40 г. На 1 октомври 2017 беше иницииран референдум за независимост, който Конституционният съд на страната обяви за незаконен. 90% от гласувалите пожелаха Каталуня да се отдели от Испания. Въпреки това избирателната активност беше само 43%. След това сепаратистите в каталунския парламент обявиха независимост на 27 октомври.

Решението предизвика гнева на Мадрид. Управляващите разпуснаха регионалния парламент, като така бяха свикани предсрочни местни избори на 21 декември 2017 година. Националистическите партии спечелиха вота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай ви ганя

    7 0 Отговор
    Не мога да разбера двойния стандарт за Косово и Каталуния
  • 2 Хасан

    6 0 Отговор
    ....а уж имаше демокрация !!!!
  • 3 Обяснението

    1 0 Отговор
    Испания не е признала и няма да признае Косово.Това е информация за нашите политици които казаха ,че ЕС е признала Косово.
  • 4 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ТОЧНО 10 КАТАЛУНСКИ СНАЙПЕРИСТИ СЪС ЗАГЛУШИТЕЛИ МОГАТ ДА ВКАРАТ СЪДЕБЕН МАДРИД В АДА И ДА ГО УНИЩОЖАТ !!!! МАЙКИТЕ И БАЩИТЕ НА СЪДИИТЕ ;ПОСЛЕ СНАХИТЕ И СИНОВЕТЕ И НАКРАЯ ДЕЦАТА - БЕЗ МИЛОСТ - ТОЧНО КАТО ПРИ ФРАНКИСТИТЕ РОЯЛИСТИ !!! РАЗБИРА СЕ ЛИКВИДИРАНЕ И НА КРАЛСКАТА ФАМИЛИЯ !
Новини по държави: