Last news in Fakti

14 Октомври, 2019 17:26 4 245 32

Ще излязат ли сметките на Ердоган?

  • сирия-
  • турция-
  • сметки-
  • реджеп ердоган-
  • кюрди-
  • операция

Офанзивата на Турция в Сирия получава подкрепа само от страни като Пакистан и Азербайджан. Дали това ще стане причина Ердоган да снижи целите си?

Ще излязат ли сметките на Ердоган? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Първите пет дни от турската офанзива срещу кюрдския автономен регион в Северна Сирия преминаха според очакванията: турската армия постига известни победи, над 130 000 души вече са се впуснали в бягство (по данни на ООН), а отчаяните кюрди разчитат на помощ от Дамаск. Полза от турската военна операция има от една страна сирийският режим, който ще определи условията, при които кюрдите могат да получат помощ, от друга Русия, която умело лавира между отхвърлянето на турската офанзива и проявата на разбиране спрямо политиката на Анкара.

Засега Турция получава открита подкрепа само от страни като Пакистан и Азербайджан. Най-голямо е отхвърлянето на офанзивата - респективно разочарованието на президента Ердоган - в арабския свят, където на Турция вече не се гледа като на "мека сила". Арабската лига единодушно осъди настъплението. Към нея се присъединиха и емирството Катар, което Турция поддържа в конфликта му със Саудитска Арабия, и Палестина, за чиято кауза Ердоган се застъпва. Конгресът на САЩ заплашва Турция със санкции, а Анкара вероятно възприема като студен душ това, че американски самолети отново патрулират в някои части на Северна Сирия, за да предотвратят турското настъпление.

Най-острата критика идва от Европа. Някои държави вече са спрели износа на оръжие за Турция. А тя призовава ЕС да признае законните ѝ интереси в сферата на сигурността, т.е. борбата срещу Кюрдската работническа партия ПКК. Европейският съюз обаче има други приоритети: Европа се страхува от завръщането на "Ислямска държава" и от нова бежанска вълна.

Ердоган не оспорва това - не за първи път криза, предизвикана от него, засилва вътрешнополитическите му позиции. Операцията неутрализира две опасности за управлението му: тя внася разкол сред опозиционните партии в страната, едната от които (Републиканска народна партия) подкрепя военните действия, а другата (прокюрдската Народна демократична партия) ги отхвърля. Освен това по време на война отцепниците от неговата Партия на справедливостта и развитието не биха могли да основат нови партии, както бяха обявили по-рано. Поради липсата на международна подкрепа, има голяма вероятност Турция да се задоволи с по-малко от целите, които си е поставила за операцията "Извор на мира". Тъй като само така тя би могла да избегне продължителната война и да запази репутацията си.

Райнер Херман, ФАЦ


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    31 18 Отговор
    Турция на 3 това ще стане!
  • 2 Трушия

    27 23 Отговор
    Ще фърчат турски зелки на поразия.
  • 3 Хасан

    24 20 Отговор
    Интересно защо Европа не искат да се спрат бежанците и хаоса в Сирия да приключи???!!!..за бежанците е по лесно да отидат от Турция в Европа отколкото от Сирия в Европа

    Коментиран от #12, #16, #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 хасан

    11 24 Отговор
    не беше честно от страна на кюрдите това,да се договарят с Асад,играят много нечестно и забиват ножове в гърба на турция

    Коментиран от #15

  • 6 Пич

    16 5 Отговор
    Ааа, и БГто подкрепя не са само Пакистан и Азербайджан. Боката яко подкрепя.
  • 7 АСД

    15 4 Отговор
    Турция и Русия заедно избутват американците. ФАКТ. Кюрдите като съюзници на губещите ще поемат негативите от съюза Русия-Турция.
    Резултат
  • 8 осман

    9 16 Отговор
    Грешкатабеше чене ги приключихме за2-3 дена,блиц крик трябваше.60 000 армия сас самолети хеликоптери и танкове срещу 8000 кюрди по анцузи и с маратонки и с 1 автоматче,за 3 дена трябваше да ги бастисат

    Коментиран от #13

  • 9 1111111

    20 5 Отговор
    Защо дойче зеле прави сметки на чужд"чорбаджия",да си прави сметката на собствения "дюкян"?!
  • 10 Щом дойчето хленчи

    15 1 Отговор
    Значи Ердо ги е подпукал здраво
  • 11 Sokolka

    8 3 Отговор
    Ах бе аскерчее къде отиде да боцкаш кюрдите.Ела тука че ме хвана паежина отдоло бре.Тука в БГ.само джендераси алкохолоболни пияндури.
  • 12 Оооо Роме

    3 6 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Изкривените разсъждения, пълни със задни мисли, е много трудно да ти ги разбере! Но най-вероятно е заради 5-вековния мир!

    Коментиран от #14

  • 13 Аде стои си при клавиатурата

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "осман":

    и поучи малко български! Щото както си писал, помислих че си в щаба на турската армия!
  • 14 Какво точно не разбра ромуле?

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "Оооо Роме":

    Какво не ти е ясно?
  • 15 Еееееее

    9 9 Отговор

    До коментар #5 от "хасан":

    И ко е нечестното? Стана ясно че Ердоганчо унищожава Кюрдите не джихадистите.
    Оти световните новини казват че стотици джихадисти са избягали,не стига че и хакраварите изтеглиха и покриха доста от възпитаниците си(джихадисти де) а сега и Ердоганчо.
    И ко са му направили кюрдите?Просто искат да си обособят държава която е съществувала преди турция.

    Коментиран от #20, #29

  • 16 Ами да

    12 5 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Турската армия точно това прави.
    Пали гащите на кюрди,сириици и т.н. и ето ти бежанци.
    И после ЕС дай пари че ги спрем иначе че ги пуснем и тоз джедърски ЕС слушкаааа .
    Хем вадиш кюрдите дет са ти трън в очите хем парички лапаш.
  • 17 АСД

    12 2 Отговор
    Турция ще създаде лоялна територия във Сирия и заличи идеята за кюрдска държава. След турската офанзива териториите на кюрдите стават във формата на подкова. Ердоган заби клин, а след това ще го запълни с ТРИ МИЛИОНА лоялни сирийци. Дали е постигнал набелязаните цели, незнам, но това което ВЕЧЕ постигна му гарантира много.

    Коментиран от #27

  • 18 Гошо

    4 1 Отговор
    Това на Ердоган сметките ,че ще излязат, ще излязат ,ама на ДВ какви ще са ,като ги пусне бежанците ,не ми се мисли
  • 19 Пираня

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Хасане я не се прави на ударен, днес Ердоган се изпусна и каза тази операция е като в северен Кипър. Ясно е вече иска нова територия с която да се задържи на власт. А бежанците ще се върнат когато войната свърши, което Ердоган не иска защото после Бойко няма да му прави тутурутки.

    Коментиран от #21

  • 20 Хасан

    8 7 Отговор

    До коментар #15 от "Еееееее":

    Имало ли е някога Кюрдска държава ????..сигурно е имало и Македония и Косово ???...всяка държава е длъжна да си осигури сигурността си от терора ..когато кюрдите убиваха учители,цивилни жени и деца ,когато лидерите им заплашваха Турция ,"съюзниците * ум ехидно се смееха но този се смее последен най добре се смее

    Коментиран от #22

  • 21 Хасан

    8 9 Отговор

    До коментар #19 от "Пираня":

    Лошо няма ..в Кипър имаше насилие и хаос създадени от гръцката военна хунта а сега има мир и спокойствие

    Коментиран от #23, #30

  • 22 Пираня

    10 10 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Хасане слушай сега внимателно и после провери дали е вярно:
    Американската администрация каза турските сили планират да освободят затворниците от ИД в северна сирия и да обвинят кюрдите!
    Разбра ли сега какви сте паплач скакалци дето оглозгахте своята земя и скачате чуждата не ви е срам да подържате това животно Ердоган, а бяхте свестни хора в какво ви превърнаха.

    Коментиран от #24, #31

  • 23 Пираня

    5 7 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    Как не те е срам терорист долен хората са разделени и се мразят един друг заради болните ви фантазии за нова империя. Не можете ли просто да бъдете приятели с хората а трябва да им режете главите и да ги измъчвате?
  • 24 Хасан

    9 3 Отговор

    До коментар #22 от "Пираня":

    Американската администрация навремето каза че Саддам има атомно оръжие и че Есад използва химическо ...така също каза че Рамбо е победил в Виетнам
  • 25 Последния софиянец

    2 5 Отговор
    А викам докато Ердоган е в Сирия, да му го наденем яко отзад. Да го,, подкрепим,, така да се каже.

    Коментиран от #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 До професора

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "АСД":

    "лоялни"? Да те е.а в експерта.Аре малко се по интересувай, и тогава ръси тъпотии
  • 28 Лелееее

    3 1 Отговор
    Е ба си НАТО разделяй и владей .Кат в Кипър някога.
    Алчни,алчни толко алчни че ще се задавят кат краварите във Виетнам.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    само да те питам що сега турците в кипър се молят на гърците да ги приемат в тяхната държава?и що президен на северен кипър е против турската намеса в северна сирия?
  • 31 MalkomX

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "Пираня":

    Пиранче, в плитки води плуваш. Плитък ти е и ума! Колко удобно за американците.Владеят почти всички пешки в региона. Създадоха ИДИЛ да всява хаос, после мним играч "кюрди терористи" уш се бори стях. И хоп ще им създават държавица, че са заслужили. От къде, на къде? Наливат милиарди за оръжия за да са там, когато не са желани и не са викани. Винаги са с един ход, че и по няколко, напред. Имат намерение да пуснат техните хора идиловци и преждевремвнно набедяват турците. Колко удобно. Да се обзаложим ли, че ИДИЛОВЦИ като се освободят няма да бягат към Турция, а ще се влеят в редиците на "кюрдите терористи"?!?
  • 32 MalkomX

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Последния софиянец":

    Но не забравяй, че докато си го викаш на ум. Има друг зад теб, който може да ти го помогне из отзад ;-)