15 Октомври, 2019 18:53 3 837 21

САЩ искали да лишат Русия от Северния морски път

  • северен морски път-
  • сащ-
  • русия

Северният морски път е важен за САЩ и като средство за натиск върху Русия

САЩ искали да лишат Русия от Северния морски път - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Новата американска Северна доктрина има за цел да лиши Русия от правото върху Северния морски път. Това се твърди в статия в сръбското издание "Печат".

През май на среща на представители на страните, граничещи с Арктика, американците са дали да се разбере на официалните лица от Канада, че те "трябва да забравят за правото върху северозападния арктически коридор", пише авторът на материала. От китайците те са поискали да затворят станциите си в Исландия и Норвегия и да спрат инвестициите в инфраструктура в руския Северен морски път. Според Вашингтон Русия трябва да изтегли войските от своите арктически региони. Така американците изведнъж станали привърженици на идеята, че Северният морски път трябва да бъде общ, а не изключително руски.

Според автора на статията Северният морски път е важен за САЩ и като средство за натиск върху Русия, тъй като той е не само международен логистичен коридор, но и вътрешна транспортна артерия. Неговото развитие, отбелязва авторът, ще позволи да се свържат обширните води в източната и северната част на страната. Освен това Северният морски път ще направи възможно формирането на единна колосална икономическа система, която ще обедини териториите на Далечния север и Далечния изток. Тези региони имат такъв потенциал, че могат станат локомотив за развитието на цялата държава, предаде News.bg.

Във Вашингтон многократно са заявявали необходимостта да се противодейства на нарастващото руско влияние в Арктика. Така например държавният секретар Майк Помпео изрази безпокойство относно "руските претенции" за международните води на Северния морски път и плановете да го свърже с китайския морски "Път на коприната". А Джон Болтън, който беше съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп, обеща, че САЩ скоро ще установят целогодишно присъствие в Арктика. Според него това ще стане възможно при пускането в експлоатация на нови американски ледоразбивачи. Руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че Москва е отворена за "най-широко" сътрудничество в Арктика и че там няма причини за конфликт. Според него Русия разглежда Арктика като "пространство на мир, стабилност и продуктивно сътрудничество".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ддддд

    78 3 Отговор
    Едно е да искаш-друго е да можеш.И как ще стане това-америте нямат нито един ледоразбивач-да напомним как руснаците им вадеха подводниците когато америте заседнаха в ледовете...Та сега да седьт отстрани и да точат сополи

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 zaebi

    56 3 Отговор
    един ледоразбивач нямат хамериканците...как ще движат там

    Коментиран от #11, #21

  • 4 куку руку ку

    35 3 Отговор
    Мишки!
  • 5 Гледач

    6 28 Отговор
    В СИРИЯ стана ясно ме САЩ И РУСИЯ ИГРАЯТ ЗАЕДНО.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    45 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ддддд":

    Как бе?! Новите ледоразбивачи идат!!! Смей! Те стари нямат, нови идели.... Смешни кравари.
  • 8 Мен

    29 2 Отговор
    И аз искам да си направя вила на луната ама не става.
  • 9 НАБЛЮДАТЕЛ

    45 0 Отговор
    ЕЙ БОЖЕ,ТИЯ ЯНКИ НАИСТИНА СА С БОЛНИ МОЗЪЦИ В ГЛАВИТЕ. СССР ОЩЕ ПРЕЗ ПЕДЕСЕТТЕ ГОДИНИ ФОРМИРА ВОЕННИ БАЗИ ТАМ И РАЗРАБОТИ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ И МОЩНИ ЛЕДОРАЗБИВАЧИ ЗА АРКТИКА. СЕГА РУСИЯ ИМА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ И МОЩЕН ФЛОТ ОТ ЛЕДОХОДИ В АРКТИКА И РАЗРАБОТЕНИ ГАЗОВИ И НЕФТЕНИ СОНДАЖИ В РАЙОНА ПО ПОДОБИЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ В МЕКСИКАНСКИЯТ ЗАЛИВ.
  • 10 водка,самовар,антифриз по руски

    3 42 Отговор

    До коментар #6 от "Питам само":

    Ти се радвай,че това не се е случило досега,защото твойте господари ще са фитка за нула време..Руските мишки освен с ядрено оръжие,с нищо друго немогат да се противопоставят на САЩ !
  • 11 Николай

    25 0 Отговор

    До коментар #3 от "zaebi":

    Те ще направят обаче ще замръзне в ледовете както им замръзна подводницата. Ха-ха-ха
  • 12 нищо ново

    23 0 Отговор
    желание обратно пропорционално на възможностите
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ти пък

    21 1 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    си на всякъде бе мушмула, без тебе не става,Аман!
  • 15 Да ти кажем само...

    20 0 Отговор

    До коментар #6 от "Питам само":

    Понеже в Фащ всичи са с бикини,само джендъри там....да го смукат тия..
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Последния софиянец

    16 0 Отговор
    А белите мечки какво ще кажат по въпроса.
  • 18 3999

    16 0 Отговор
    Те хубаво искат, а ма трудна задача! В исторически план руснаците стават могъщи именно след като отнемат северните пътища преди около 3 века. А на американците към момента шанса да го придобият е нулев.
  • 19 Бранник

    18 0 Отговор
    Няма как да стане. Да не би да е избухнала 3 Световна Война започната от Русия? В Международни Води няма как да стане. САЩ може да забранят на Руски кораби да навлизат в Американски Териториални Води и в САЩ но в Международни немогат. До 2 морски мили навътре е територия на страната оттам до 10 морски мили са териториални води на страната.Оттам нататак са Международни Води.Защо пишат глупости които няма как да станат.Не че болното човече Тръмп не го мисли и сигорно го е казало но няма как да стане. През 2Световна Война неможеха на Германия да забранят да плава в Международни Води че сега ли помислете. Като имаха забрана на Германски съдове да навлизат в Американски Териториални Води през 2Световна Война защо тогава Немски Подводници се озоваха на 2 морски мили от бреговете на САЩ.Вярно е че най големия Ледоразбивач е Руски но това няма значение.Той е независим защото е Атомен и може да остане на рейс без зареждане повече от 6месеца произвежда си всичко необходимо.
  • 20 Бесен Язовец

    7 0 Отговор
    Докато натиска руснаците на Север краварите да не кажат мяу по някое време в обора?
  • 21 така е

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "zaebi":

    колега!САЩ-3бр.ледоразбивачи! А Русия-54бр.ледоразбивачи?!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания