15 Октомври, 2019 20:26 5 005 14

ЕС отново шамароса Северна Македония и Албания

  • северна македония-
  • ес-
  • албания-
  • членство

Няма единомислие в общността

ЕС отново шамароса Северна Македония и Албания - 1
Снимка: Shutterstock

Съветът на ЕС не постигна единодушие за определяне на дата за начало на присъединителни преговори с Албания и Северна Македония. Това съобщи след края на заседанието Тути Тупурайнен от финландското председателство на Съвета.

Общо 25 от 28 държави в ЕС подкрепиха определянето на дата, уточни на пресконференция еврокомисарят по въпросите на съседството Йоханес Хан. Позицията на България е подкрепа, но с условия - да бъдат решени спорните исторически въпроси. Тупурайнен поясни, че въпросът сега се прехвърля към държавните и правителствените ръководители на ЕС, които ще заседават в Брюксел в края на седмицата, предаде Би Ти Ви.

По думите на Хан ще бъде обезсърчаващо, ако Европейският съвет също не вземе положително решение. Еврокомисарят призова двете държави и техните граждани да не се разколебават за пътя си към ЕС. Според Хан Скопие и Тирана следва да се готвят за начало на преговорите с глави 23 и 24, свързани с върховенството на закона. Мисля, че допринесох много и днес съм много разочарован, заяви Хан. Той се извини на гражданите на двете държави, че днес няма добра новина. Все още вярвам, че тази седмица може да има положителен резултат.

Обикновено държавите, приети в ЕС, са сдържани към продължаване на разширяването на Общността, обясни той. Финландското председателство уточни, че първо е предложило на министрите от ЕС да се определят дати за начало на преговорите и с двете страни. Някои държави от ЕС са се въздържали по това предложение, а една страна е била против. Председателството потвърди, че заради това развитие е предложило Северна Македония и Албания да бъдат разделени - т.е. да се даде дата поне на една от двете държави днес. За пръв път въпросът ще бъде обсъден на най-високо равнище, посочи Тути Тупурайнен по повод прехвърлянето на решението към Европейския съвет.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния софиянец

    20 2 Отговор
    Нищо. Те ще си направят балкански Шенген.
  • 2 само питам

    37 0 Отговор
    Една добра новина...ама, пита се в задачата-защо все други ни вършат работата
  • 3 Гошо

    28 0 Отговор
    Еврокомисарят призова двете държави и техните граждани да не се разколебават за пътя си към ЕС
    Товаше да е на европеиски "трай коньо за зелена трева "
  • 4 Давид

    8 15 Отговор
    Мръсни еврогейци . Ние Българите и Турция ще ви смачкаме .

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 питам само

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Давид":

    ....абе ти какво си-турчин, българин или евреин...предполагам-амуджа. Познах ли...само питам де ???
  • 7 Умберто

    21 0 Отговор
    Македонска крава стъпила на испанска нива и казала:Ке Паса!
  • 8 Тръмп

    15 0 Отговор
    Мислеха се за много хитри в Северна Македония и че ще излъжат ЕС,но не им мина номера!!!:):):)Северна Македония и Албания бяха преметнати от Сърбия с идеята за Югославски Шенген,а Русия е най-доволна от резултата!!!:):):)
  • 9 Сони

    17 1 Отговор
    Добре че в Европа има по-умниот нас.
  • 10 Тръмп

    2 7 Отговор
    Няма значение кой е умен или глупав,важен е крайния резултат който е в полза само на Русия!!!;););)От Скопие и Тирана ще се сетят все някога кой ги прецаква и дали им харесва???:):):)Ако смятат,че ЕС ги спират значи ще си останат в чакалнята за бедни и тъпи роби на Русия!!!:):):)
  • 11 Господ

    8 0 Отговор
    ни помага пак! До кога ли?
  • 12 Винкео

    7 0 Отговор
    Айде и Афганистан, Туркменистан и Пакистан да се стягат за преговори! Нататък- Австралия и Япония.
  • 13 1234

    6 0 Отговор
    Хората искат да се махат от ЕС но има заблудени още. Все едно да си купиш двг дизел в Брюксел през 2025 или фабрика след 9 септември. Но това иска сащ, всички смотани държавици в ес и нато за да шиба уж руснаците.... Но сметката няма да излезе
  • 14 Митьо

    5 0 Отговор
    Братя "македонци", ако обичате, присъединете се към родината си България! Зачеркнете Коминтерно-сръбската идеология. В света не съществува нито македонски език, нито македонска писменост. Това е наречие на българският език. Да не говорим, че и историята ви куца - едва 60-70 годишна е! Пътят ви към ЕС, е обединение с България! Заповядайте! Няма да ви върнем!