Last news in Fakti

16 Октомври, 2019 14:15 1 289 5

Западните Балкани вече не са бомба със закъснител

  • зоран заев-
  • северна македония-
  • балкани-
  • ес

Чрез споразуменията с Гърция и България Северна Македония отвори за себе си вратата за членство в НАТО и преговори с ЕС

Западните Балкани вече не са бомба със закъснител - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Западните Балкани вече не са бомба със закъснител, а място за инвестиране, заяви във Виена премиерът на Северна Македония Зоран Заев, съобщи Танюг.

Делегация на Северна Македония, водена от премиера Заев, е на посещение във Виена, където ще се срещне с представители на австрийски компании.

На форум, посветен на Северна Македония и организиран от Мрежата за развитие на бизнеса в Югоизточна Европа, Заев заяви, че неговата страна е държава с ново име и тя го е променила заради позитивни неща като възможности за нормални връзки и създаване на приятели.

Ние сме единствената страна без отворени двустранни въпроси. Дори имаме нов приятел - Гърция. След 27 години намерихме решение на нашия спор чрез Преспанското споразумение, каза Заев.

Той изтъкна, че с Преспанското споразумение е създадена по-различна картина за Западните Балкани, които вече не са бомба със закъснител, а място за инвестиране.

Чрез споразуменията с Гърция и България Северна Македония отвори за себе си вратата за членство в НАТО и преговори с ЕС, каза премиерът Заев.

Западните Балкани вече не са бомба със закъснител

За Западните Балкани НАТО означава сигурност, стабилност и по-добра икономика, подчерта той.
За нас няма алтернатива на пълноправното членство в ЕС. Осъзнаваме, че ни предстои дълъг път, че трябва още повече да се трансформираме, каза Заев.

Той благодари на Австрия за особеното застъпване за започване на присъединителни преговори и каза, че очаква, че след 15 години на статут на кандидат, Северна Македония ще започне преговори за членство.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозеф

    4 1 Отговор
    да бе
  • 2 Емил

    3 1 Отговор
    Що бе, вече да не гръмнаха?
  • 3 Хубаво дупе

    3 0 Отговор
    беден бай Ганчо сънува заводи на Volkswagen Добре че избягах от кочината 500 лв ха-ха-ха
  • 4 onq s konq

    2 0 Отговор
    Заев отсега потрива ръце, защото ще падат еврофондове за УСВОЯВАНЕ по банкянски
  • 5 123

    1 0 Отговор
    Не са бомба със закъснител защото вече избухнаха
Новини по държави: