Last news in Fakti

18 Октомври, 2019 06:00 8 170 36

18 октомври 1918 г. Екзекутиран е ген. Радко Димитриев

  • ген. радко димитриев-
  • екзекуция-
  • болшевики

Той напуска служба и се присъединява към действащата руска императорска армия

18 октомври 1918 г. Екзекутиран е ген. Радко Димитриев - 1

На 18 октомври 1918 г. героят от войните за обединение на България ген. Радко Димитриев заедно с около 100 генерали и офицери е разстрелян от болшевиките. Тленните му останки са пренесени и погребани в църквата на град Пятигорск.

Радко Русков Димитриев е роден на 24 септември 1859 г. в село Градец, Сливенско. Завършва Априловската гимназия в Габрово. Участва в националноосвободителното движение Котел, а по време на Руско-турската война 1877-1878 г. е зачислен като преводач към руската армия. Радко Димитриев завършва първия випуск на военното училище в София (1879 г.) и Николаевската генералщабна академия в Санкт - Петербург (1884 г.). На 18 октомври 1884 г. е произведен в чин капитан.

Участва в подготовката на Съединението. След историческият акт е началник - щаб на Южнобългарските войски и в Сръбско-българската война командва авангарда на лявата колона при превземането на Пирот.
След победоносната война е един от главните организатори на преврата на офицерите русофили от 9 юни 1886 г. детронирал княз Александър І Български. След неуспеха на превратаджиите да се задържат на власт, емигрира последователно в Румъния и Русия.

След обявяване на амнистията за офицерите участници в преврата се завръща в България и е произведен в чин полковник. На тази длъжност заема различни постове в българската армия. На 1 май 1905 г. е повишен в звание генерал-майор и две години по-късно е началник на ІІІ военно - инспекционна област.
През Балканската война поема командването на ІІІ българска армия, формирана на 17 септември 1912 г. в Русе в състав: 4-а преславска, 5-а дунавска, 9 - плевенска пехотни дивизии, 3-а конна бригада, 3-о с гаубично отделение, Опълчение и допълващи части.

Общата численост на армията през 1912 г. достига 111 363 души, 26 030 коня, 3737 вола, 6675 каруци, 7 леки коли, 75 велосипеда, 72 картечници и 318 оръдия. Командваната от генерал Димитриев армия осъществява оперативно - тактическата изненада за турците на Тракийския военен театър в боевете при Лозенград, Люлебургаз и Бунархисар. При атаката на Чаталджанската укрепена отбранителна линия генералът поема командването на обединените І и ІІІ армии. По време на Междусъюзническата война е назначен за помощник-главнокомандващ, а малко по-късно е изпратен като пълномощен министър в Санкт - Петербург. На този пост го заварва и началото на Първата световна война.

Той напуска служба и се присъединява към действащата руска императорска армия начело на 8-и армейски корпус в състава на 8-а армия, действаща в Галиция. След успешни боеве срещу австро - унгарците през септември 1914 г. е повишен в чин генерал от пехотата и му е поверено командването на 3-а армия. С нея Димитриев обсажда безуспешно Пшемишъл, а до края на годината воюва на река Сан и по направлението към Краков.

В резултат на Горлицкия пробив през май 1915 войските му са разгромени и отстъпват от северните Карпати. Броени дни след поражението Димитриев е снет от командването на 3-а армия, но през март 1916 му е поверена 12-а армия в Прибалтика. С нея през лятото на 1916 и последвалата зима той провежда кръвопролитни, но безрезултатни офанзиви срещу германците на запад от Рига. През юли 1917 е снет от армейското командване и зачислен в резерва. По-късно заминава на лечение в Южна Русия.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    58 38 Отговор
    Радкото, както са го наричали е отявлен русофил и национален предател. На два пъти е предавал България, първият път като участник в организирания от Русия преврат срещу княз Александър Батенберг и проруските бунтове в армията и вторият през ПСВ, когато минава на руска служба.

    Коментиран от #4, #9

  • 2 1944

    36 23 Отговор
    у нас на кръвопийци и предатели са кръстени стотици улици и площади.

    Коментиран от #14

  • 3 mediator37

    50 27 Отговор
    До №1 и №2.
    Симпатиите му към Русия по него време са аналогични със симпатиите сега към САЩ. Много е лесно от 100-годишна дистанция да съдим като стари моми. Старите моми съдят.
    Ако днес български офицер се откаже от български паспорт и отиде на служба в армията на САЩ ще го съдите ли? Не. А защо съдите Радко Димитриев?
    Ако не бяха гениалните му ходове през Балканската война, тя можеше да свърши с много тежък разгром за нас. Военни историци оценяват маневрите му на източния фланг като решаващи за победата ни над Турция през Балканската война. В крайна сметка той става жертва на болшевишката шайка.

    Коментиран от #16

  • 4 Ал та фанах Атаопънах

    40 4 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Абе свалянето на княз Батемберг и аз не го одобрявам, ама не одобрявам и това че наши сънародници са се избивали без да им мигне окото, за това че едните симпатизирали на Русия а другите не.

    Коментиран от #15

  • 5 Алфа Вълкът

    21 16 Отговор
    Ей, това е истински русофил, убит от създателите на съвременните русофилирасти!
  • 6 1234

    28 15 Отговор
    Бил се е за България, когато предатели като сегашните го наритват, отива там където го искат. България през войните е била на зор и той е бил там на фронта. Сега сме пак на зор, ако стане сакатлък с турция, лолко от вас ще нарамят пушката? Всъщност отговора е ясен, ще нарамят куфара...... Добре че имало и такива българи щото сегашните са американски пуйки

    Коментиран от #17

  • 7 Жоро

    20 10 Отговор
    За предателите на родината само смърт.

    Коментиран от #8

  • 8 Бай хой

    11 8 Отговор

    До коментар #7 от "Жоро":

    Много си самокритичен.
  • 9 Бай хой

    5 9 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Я прочети по внимателно статията. Или няма смисъл. Не си в състояние да асимилираш информацията.

    Коментиран от #18

  • 10 Фейсбук

    13 11 Отговор
    Бил е образован и добър пълководец, току така , дори че и в онези времена е бил произведен в не малък,, чин,,..! Много е лесно да се хули някой, особено такива герои на нашата история от миналото...!
  • 11 Тръмп

    15 9 Отговор
    Русофил убит позорно от руснаците на Руска територия,каква ирония!!!:):):)
  • 12 име като гост

    12 13 Отговор
    Предател ! Национален предател ! За кучето кучешка смърт
  • 13 Русороб

    11 8 Отговор
    Велик ден за българското войнство, ако бяха разстреляли още една шепа предатели, днес България щеше да е европейска.
  • 14 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "1944":

    Както и село:)
  • 15 Българин

    18 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Свалянето на Батенберг е чиста проба държавен преврат извършен по нареждане на чужда държава. Във всяка държава по света това деяние се наказва със смърт. У нас по настояване на Русия само са изхвърлени от армията. При русофилските бунтове извършени година по-късно вече има смъртни присъди , част от които са изпълнени. Държавната измяна навсякъде се наказва по този начин.
  • 16 Българин

    21 6 Отговор

    До коментар #3 от "mediator37":

    Бъркаш много приятелю. Защото си русофил и одобряваш националното предателство в полза на Русия. Радкото не само е преминал към чужда армия, той е бил участник в преврат срещу българската държава организиран от чужда страна. Това, че тази държава подстрекател е Русия изобщо не го оневинява.
  • 17 Българин

    17 5 Отговор

    До коментар #6 от "1234":

    Никой не го е наритал а сам е избрал да служи на чужда държава и да се опита да пороби България и да я превърне в Задунайска губерния. И неговото предателство е само част на русофилските предателства към България.
  • 18 Българин

    18 5 Отговор

    До коментар #9 от "Бай хой":

    Статията не разкрива предателската същност нарусофила Радкото, понеже е писана също от някой русофил.
  • 19 Истината

    22 3 Отговор
    Русия по никакъв начин не желае българската армия да влезе в Цариград. Това би означавало териториално разширение на България в Беломорска Тракия и проливите, което би означавало и край на всякакви претенции на Русия към проливите. Още повече, че с разрастването си България би предявила и сериозни претенции към останалите български земи, отнети й от Русия и подарени на Сърбия, Румъния и Гърция. Когато виждат, че това е на път да се осъществи, свеждат на своя агент Димитриев да осуети по-нататъшното настъпление.

    След завземането на Лозенград на 11.10.1912 г. вместо да преследва разгроменият и обхванат от паника противник, генерал Радко Димитриев иска 2-3 дена почивка и си прави тържествен парад?!?

    По този начин той дава възможност на турската армия да се съвземе и окопити от разгрома и да се организира на линията Бунар Хисар – Люле Бургас , където по късно

    българската армия дава десетки хиляди жертви

    При настъплението към позиците на Чаталджа, която е последната сериозна преграда преди Цариград, на 5 ноември 1912 г. руското мекере заповядва на артилерията си да бомбардира предните ни позиции, които са непосредствено пред турските окопи. Когато една дружина от 29 полк проникнала в турските позиции на Илери табия , вместо да я подкрепи с боеприпаси и нови сили, с пряка заповед към артилерията от трета дивизия на генерал Сарафов я обсипва с „приятелски огън”.

    След като попилява собствения си авангард, командва отстъпление по целия фронт без да и
  • 20 Истината

    18 5 Отговор
    Предателската му дейност продължава и по време на Междусъюзническата война, когато България е нападна от доскорошните си съюзници Сърбия и Гърция с благословията на Русия.

    Когато Трета армия отблъсква сърбите и започва успешно контранастъпление, успява да притисне по-малабройния, разколебан и демобилизиран враг пред Пирот. Но тук се случва немислимито. Вместо с една съкрушителна атака да се прекърши врагът и да се освободи Пирот, доминиращите в Генералния щаб предатели – русофили отказват да издадат заповед за атака. Нещо повече, Главното командване, начело с предателя ген. Р. Димитриев, издава заповед да се спре настъплението по целия фронт и българската войска да се оттегли. Намесата на ген. Радко Димитриев в този ключов за хода на войната момент е във вреда на България, и изцяло в полза на сърбите.

    За издаването на тази заповед на Главното командване ген. Р. Димитриев заобикаля дори правителството, което не е уведомено за нареденото отстъпление.

    За оттеглянето на армията от Сърбия министрите разбират по частни сведения.

    Въпросът е повдигнат и в Министерския съвет. Става ясно, че никой от министрите не знае за заповяданото отстъпление. Те решават да питат ген. Р. Димитриев. При него е изпратен Михаил Маджаров. Пред М. Маджаров ген. Р. Димитриев излага мотивите за заповедта си. Главният от тях е, че „…има опасност сърбите да влязат в София през Дупница и Радомир преди Първа армия да завземе Ниш”(Парламентарната държавно-изпитателна комисия, с.

    Коментиран от #21

  • 21 Бай хой

    7 12 Отговор

    До коментар #20 от "Истината":

    Предатели и преди и сега са русофобите. Продали са си душиците за облаги на тия които са били винаги против създаването на Българската държава. И днес слугуват на окупаторите разбили икономиката на България и източващи природните ресурси и парите на Българския народ.

    Коментиран от #22

  • 22 Истината

    13 6 Отговор

    До коментар #21 от "Бай хой":

    Е, че русофоби няма. А русофилите от 140 години ежедневно се доказват като най-големите българофоби и предатели на България. Заради руските интереси те са избили повече българи, отколкото са загинали през войните.
  • 23 Истината

    12 8 Отговор
    Русофил = национален предател = българофоб!
  • 24 Хрониките на Евразия

    9 3 Отговор
    То и Путин ако научи , че всичката измет в България е влюбена в него и го излагат , всички ще ги разстреля , ако му паднат 😃
  • 25 Горд Българин

    6 18 Отговор
    Истинският българин е приятел на Русия. Русофобите са просто гръмогласна измет, която ни забърква винаги в губещи каузи. Не пишете лъжи за историята, жалки сте! Аман от диванни генерали, какво трябвало и какво можело преди век! Такива като вас са предали всички чети, помагали на турците и днес ни обяснявате колко е било добре в османската кочина! Добре че се намерил някой да подари свободата на народа навремето, иначе днеа щяхте да сте еничари, да обсаждате Манбидж!

    Коментиран от #26, #30, #31, #32, #33

  • 26 за добра служба

    12 0 Отговор

    До коментар #25 от "Горд Българин":

    Разстрелян от Болшевиките
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Русия е прокълната кочина на Злото

    9 3 Отговор
    Русия е екзистенциален враг на България. Вероломна, измамна и лицемерна при всеки случай е търсила унищожението на Независима България и завладяването на българските земи до Константинопол.
  • 29 Woldemars

    0 9 Отговор

    До коментар #27 от "Borislav Popov":

    Въй! Един път си написал истината, ама такой не я чате.
    Радко е посечен със сабя от болшевик.
    И всички които считат Радко за предател са болшевици.
  • 30 Българин

    10 4 Отговор

    До коментар #25 от "Горд Българин":

    Русия от Съединението до днес е враг на България и истинските българи знаят това. А русофилите никога сте били и никога няма да бъдете българи, още по-малко истински. Хиляди пъти съм повтарял на руската измет, че русофоби няма.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.
  • 31 Българин

    9 4 Отговор

    До коментар #25 от "Горд Българин":

    И още нещо путиноид. Никой не ни е подарява свободата. И никой няма право да ти натаква, че ти е освободил и, че сме му задължени вечно и от благодарност трябва трябва во веки веков да лижем руски задници.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Горд Българин":

    През 1928 г. руският флот стоварва хиляди пушки в заливчетата на Юг от Бургас...
    Въоръжени с руското оръжие българите от Тракия въстават и превземат Созопол, а по-късно и гр. Одрин, но „руският” ген. Дибич сключва с турците съюз и им връща градовете, като същевременно разоръжава и изоставя Българите...За да се спасят от турските зверства Българите бягат отвъд Дунава, чак в Бесарабия...
    Организаторът и предводител въстанието кап. Г. Мамарчев е арестуван от....внимание! изпратения за целта руски казашки полк??? А „руският” генерал Дибич, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, е искал да избие Българите с руските топове...?
  • 34 Един

    0 0 Отговор
    Бюст-паметникът на този клетво-престъпник продължава да стои в Борисовата градина, а представители на русофилския СОЗСР да му се кланят по повод годишнини. Преди 30 г. бях в Гърция. Имената на "черните полковници" са заличени от табелите в техния генерален щаб. Независимо че имат принос за ликвидирането на корупцията в страната, ширеща се преди преврата!
  • 35 йокин

    1 0 Отговор
    Не знаех,че е определян,като подоотстъпник.Моят прадядо(крепостна артилерия),е бил под негово командване,при битката,за Одрин,той ми е разказвал,за нея.Бях малък,но помня,като казваше,той(генералът,яздеше,бял кон,излиза,пред войската,ВАДИ САБЯТА,КОМАНДВА;с нами Бог,напред,юнациииииииииииииииииииии,НЯМА СПИРАНЕ,ПРЕД,БЪЛГАРСКИТЕ,ЛЪВОВЕ.После,гледайки,тв-ята по носене на пушките познаване,руските,солдати,казвайки.че сме ги били яко във военни битки.
  • 36 йокин

    0 1 Отговор
    Дано не Ви омръзнах,ноооооооооооооо,моят прадядо,не е споминал,че не са получавали,каквато и да е помош,от някъде,бе запален,родолюбец.Също така,е бил,ТРИ години,на Бяло море,а също пленник,на французите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания