Last news in Fakti

20 Октомври, 2019 06:00 4 927 51

20 октомври 2011 г. Кадафи е екзекутиран - Октомври 2019

  • либия-
  • муамар кадафи-
  • екзекутиран

С годините Кадафи неколкократно променя своята геополитическа ориентация

20 октомври 2011 г. Кадафи е екзекутиран - Октомври 2019 - 1

На 20 октомври 2011 г. в битка за Сирт е убит лидерът на Джамахирията Муамар Кадафи.

Той е все още жив, когато попада в пленен. Във видеоклип, заснет от човек от тълпата и впоследствие излъчен по телевизията, Кадафи изглежда замаян и ранен, докато го издърпват от капака на кола, дърпат го за косата и го притискат към земята. След това той излиза от кадър. Проехтяват изстрели. Това е краят на едно 42-годишно управление.

Всичко започва на 20 октомври малко преди сутрешната молитва. Муамар Кадафи, обграден от няколко десетки верни телохранители и придружен от главнокомандващия Абу Бакр Юнис Джабр, се опитва да избяга на запад от Сирт. Групата обаче не стига далеч.

Междувременно Франция твърди, че е ударила конвоят на диктатора.

Муамар Кадафи е роден на 7 юни 1942 г. в района на град Сирт и е де факто ръководител на Либия от 1 септември 1969 година до 2011 г. От 80-те години на миналия ХХ в. се отказва от официалните постове в държавата и се титулува като „Лидер на Революцията“ в официалните изявления на правителството. Като част от управленческата си програма Кадафи национализира всички частни предприятия, включително селскостопанските площи, петролната индустрия и банките, и позволява развитието само на малък семеен бизнес. По време на управлението си той се опитва да наложи термина „джамахирия“, съчетаващ социалистически виждания с арабски навици и африканска традиция. .

В годините, непосредствено след като взема властта, образът му на бунтовник и военен, лявата му политика срещу Запада и срещу колониализма и несправедливото разпределение на богатствата му дават прякора „арабски Че Гевара“. Предявявайки претенции да бъде наследник на египетския лидер Гамал Абдел Насър като ръководител на панарабисткото и арабското социалистическо движение, между 1972 и 1977 година Кадафи се опитва неведнъж, безуспешно, да обедини Либия с други арабски страни, като Египет, Судан, Сирия и Ирак, с цел формиране на федерация на арабските републики. Кадафи се позиционира и като наследник на Йосип Броз Тито и Джавахарлал Неру в Движението на необвързаните страни и става лидер на тази организация на страните от Третия свят, отхвърлящи както американския капитализъм, така и съветския комунизъм.

С годините Кадафи неколкократно променя своята геополитическа ориентация. В началото неговият режим съхранява близостта с Франция, но впоследствие застава на страната на Съюза на Съветските Социалистически Републики (СССР). Кадафи последователно се обръща към панарабизма, антикомунизма, просъветската политика, панислямизма, войнствения интервенционизъм и панафриканския пацифизъм, превръщайки се в архитект на Африканския съюз.

В началото на XXI в., изоставяйки спонсорството на тероризъм в други страни и програмите си за оръжия за масово поразяване, Кадафи постига реабилитация от западните сили, като страната му от „престъпна държава“ става пълноправен член на т. нар. международна общност, в резултат на което Либия е посетена от водещи политически лица от САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия. Поради своите разнообразни политически възгледи и управление, Кадафи бива възприеман както като революционен лидер и идеалист, така и като непредсказуем и страховит деспот. Последното се потвърждава, след като по негова заповед наши медици са арестувани през 1999 г. и в последствие биват осъдени от няколко съдебни инстанции в Либия по обвинение за умишлено заразяване със СПИН на либийски деца. През 2007 г. с помощта на западни държави е постигнато споразумение за екстрадирането им в България.

С почти 42 години във властта, Кадафи е най-дълго управлявалият арабски ръководител, и сред най-дълго управлявалите ръководители в историята, които не са монарси. Той беше прочут с охраната си от жени-амазонки. Кадафи обичаше да пътуваше в чужбина с любимата си шатра.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    28 40 Отговор
    Същата участ чака ботоксова джуджанка и мъжът и ердогрух.

    Коментиран от #2, #5, #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гфръ

    64 9 Отговор
    Стигнах до несправедливото разпределение на богатствата... И спрях да чета... Дега всичко в Либия е мнооооого по-справедливо, а? О Кадафи си е имал греховете, включително историята с нашите мед сестри, но това което е направил за Либия и народа и никой друг няма да го направи.
  • 4 НакраДко

    56 8 Отговор
    Най-идиотската интрига на Европа-подклаждана от безумните военолюбци в САЩ--и резултата го видяхме---милиони африкански бежанци в Европа-факт.А всичко започна за едни либийски пари дадени на президента на Франция-а когато си ги поиска обратно се започна сьс демократичните глупости-диктатор,Арабска Пролет и т.н...Ама от цялото безумие страдат обикновенните европейци-защото тях ги газят с камиони--а "пазителите на демократичните ценности" са в бронирани лимузини и безброй охрана....И после пак ми говорете за демокрация, ценности и куп още нагли льжи...
  • 5 А стига бе

    28 8 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Е айде бе-откога сте се заканили на това ботоксово джудже-още от 2007 след Мюнхенската му реч...-кога ще го бесите бе?...или са ви малк чурките за него?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Даммммм

    49 5 Отговор
    Няма да забравя никога как оная шизоидна истеричка Хильри се смя пред камерите като разбра че са убили Кадафи и каза "дойдохме,победихме и убихме" Чудовищно дебелоочие и отвратително лицемерие сьчетано с крьвопийски поглед.
  • 8 Дедо ви

    28 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "С годините Кадафи неколкократно променя своята геополитическа ориентация".....И сега има един който се врътка ту насам - ту натам. Той да чете тая статия и да види какво се случва с такива като него, дето го вадят голям.
  • 9 666®

    50 5 Отговор
    При 6 милиона. Население, там работеха 5 милиона чуждоземци и то на високи заплати. Всички богатства на Либия се разпределяха на народа. Имаха най-доброто от най-доброто. Държавата им подаряваше нови къщи климатизирани. Токът, водата за населението безплатни. Магазините и аптеките спонсорирани от държавата и продават на безценица. Там беше раят на земята. Създаден от един човек, позорно разстрелян от шепа дрогирани наемници. Сега къде отиват парите на Либия? Някой да подскаже? Някой?

    Коментиран от #15

  • 10 Кой68

    20 1 Отговор
    При създателя на "нежните революции"?

    Коментиран от #11

  • 11 Баба Вуна

    32 3 Отговор

    До коментар #10 от "Кой68":

    Баба Килъри & Сие му спретнаха " нежна революция" за да го убият " нежно" и да му вземат " нежно" авоарите от близо 200 млрд и златото! Същият този заговор се развихря и в останалата част на света! Но сега РФ и Китай не са на това мнение! А и светът започна да се пробужда от робството!

    Коментиран от #19

  • 12 убиха чиляка за нищо

    23 3 Отговор
    И истинските му убийци от демократичния Запад още чакат присъда.
  • 13 ПИТАЩ

    29 1 Отговор
    Е, И КАКВО НАПРАВИХА СЛЕД ТОВА В ЛИБИЯ "ЗАПАДНИТЕ ДЕМОКРАЦИИ" ...............????????
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хайл

    19 1 Отговор

    До коментар #9 от "666®":

    Нали за това направиха "арабскта пролет" ограбиха ги
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 СссереМ

    6 17 Отговор

    До коментар #11 от "Баба Вуна":

    РФ и Китай са независими,от тях нищо не зависи,особено от РФ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Фройд

    14 3 Отговор

    До коментар #20 от "Алфа Вълкът":

    Интересен случай си!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ???

    20 0 Отговор
    Беше казал, че ако го махнат ЕС ще се наводни със африканци. Да не би да не е вярно? Държеше акции във Фиат, защото единият ми син се правеше на футболист в Ювентус. Дали Фиат фалира? Имаше дял и в Уникредит. Дали фалира като други банки. А за медиците, някак се подминава, че бяха обвинени за направа на алкохол, за което има смъртно наказание. Казваше, че не му трябват роботи, защото си има бели роби. Ама тези бели му работиха за добро заплащане. Да не би сега същите да не работят за ЕС, а черните да карат на помощи?
  • 26 Хрониките на Евразия

    4 15 Отговор
    Арабски социалистически съюз - Ирак (в периода 1968 – 2003)
    Сирия (от 1958)
    Египет (в периода 1956 – 1978)
    Либия през цялото управление на Кадафи ..
    Руски съветници , военни инструктори , оръжие , и диктатури на вождове ..
    10 години след падането на комунистическите режими в Европа след като СССР не им поддържаше режимите , започна и Арабската пролет ..
    Сега тези " социалистически " страни , също като нас , все още не могат да се оправят от прелестите на социализма ..
    Най вече с идиотите , поради липса на образование ..
  • 27 чиче

    3 13 Отговор
    Луд тиранин охраняван от кубинки
  • 28 Алфа Вълкът

    2 13 Отговор
    Вчера ми дойде на акъла за да гледам видеото със смъртта на Кадафи.
    Много е интересно беше, как вие преди да го убият. И как го изнасилват 22 пъти.
  • 29 чиче

    2 10 Отговор
    Луд охраняван от кубинки
  • 30 Нео

    5 12 Отговор
    Кадафи е либийски диктатор и е разбираемо и да липсва на някой либиец, но наш безродник да въздиша по него значи или е платен гей, или трябва да посети определено здравно заведение!
  • 31 Дезмънд Туту

    18 2 Отговор
    През 1951 г. Либия е била най-бедната страна в света.

    Преди нападението на Либия от НАТО, местните жители са се наслаждавали на един от най-високите стандарти на живот в Африка…

    В Либия жилищата са се считали за човешко право.
    Mладоженците са получавали по 50 000 $ за да си купят свой дом.
    И електричеството е било базплатно за ВСИЧКИ хора.
    Преди Кадафи 1/5-та от либийците са били неграмотни, той е направил образованието БЕЗПЛАТНО и на високо ниво…
    Здравеопазването също е било БЕЗПЛАТНО и висококачествено. Заплатата на една медицинска сестра с най-ниска квалификация е била 1000 долара.

    Коментиран от #35

  • 32 Дезмънд Туту

    16 1 Отговор
    Либийската централна банка е била държавна, и за разлика от всички Западни банки, тя не е била собственост на династията Ротшилд… и е издавала освободени от дълг пари.

    Не на последно място, но много важно е да се подчертае, че Муамар Кадафи на 1 септември 2010 г., при откриването на поредния изкуствен речен участък от мащабния проект Great Man-Made River (Великата река, сътворена от човека), направи важно изявление:

    „След това достижение на либийския народ – заплахата от САЩ срещу Либия ще се удвои!“

    Да не забравяме и че вече 20 години Световната банка и МВФ саботират водните проекти в тази част на света. Например като блокираха строителството на канала на Белия Нил – Jonglei Canal. Чудно защо тези „световни помагачи“ са навсякъде, за да пречат, заробват и диктуват световното развитие…
  • 33 Хасан

    12 0 Отговор
    Много български специалисти даваха мило и драго да отидат да бачкат в Либия
  • 34 Честито

    18 1 Отговор
    Не екзекутиран а подло убит от Английски военни!И последствията всички ги видяхме,Либия бе ограбена,потъна в мизерия и кръв, благодарение на Франция,Англия и САЩ.
  • 35 Алфа Вълкът

    2 14 Отговор

    До коментар #31 от "Дезмънд Туту":

    Затова ли го убиват като куче либийците?
    Тоя дето му е пуснал куршума в главата се е смелил над него. Всеки го хванал, го дърпа, скубе, чука...

    Коментиран от #37

  • 36 Хасан

    14 5 Отговор
    А и защо не беше изправен пред съд и съден а убит ???!уж има "западна демокрация и правни норми"..двулични лицемери

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Хасан

    14 4 Отговор

    До коментар #35 от "Алфа Вълкът":

    Именно това е новото колониални робство ...да накарат Саддам да убиват самите иракчани,Кадафи либийци .. а в Европа накараха българина сам да си разруши индустрията и промишлеността си ..

    Коментиран от #45

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #36 от "Хасан":

    Плосък, питай либийците!

    Коментиран от #42

  • 40 Бастун

    4 2 Отговор
    Кадафи го убиха не заради нефта ,а за водата.

    Коментиран от #41

  • 41 ordanoolu

    2 3 Отговор

    До коментар #40 от "Бастун":

    Комшиите вървят/турците/ по същият път, президента им ще бъде екзекутиран и следва неизбежния разпад на държавата.
  • 42 Хасан

    5 0 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Е да дисидентите страдаха но народа си живееше ..асега една шепа дисиденти им е добре но милиони страдат в гражданска война докато западни корпорации им източват богатсватаа
  • 43 Хрониките на Евразия

    2 7 Отговор
    Чаушеску , Кадафи , Садам , филма още не е свършил ..
    Ще има и продължение ..

    Коментиран от #44

  • 44 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор

    До коментар #43 от "Хрониките на Евразия":

    Ми НЕ се напихте на човешка кръв!!!!!!Все някой ВИ е крив.
  • 45 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "Хасан":

    Това е гениалната тактика на СУН ДЗЪ>>>И така ...,,,ТИ САМ СИ СИ ВИНОВЕН>>И още една...Вкарай трима глупака в управлението и ТЕ ще разсипят всичко и ще ти свършат работата без пари!!!!Така се завладяват страни СЕГА>
  • 46 до сссерем

    4 1 Отговор
    Защо на Братята Кенеди и М.Л.Кинг каква беше в нй-демократичната от всички демокрации в галактиката? А за ботоксовото джудже на малкия пръст на левия му крак не можете да се ударите, а най-много да му извртите една соросоидна бибитка! Нъл тъй бе,охлюв!
  • 47 8888

    8 1 Отговор
    През 1982 г. Бях на работа в Либия там Либийците ме назначиха с 300 динара заплата на м. По 3.37 $ за динар . За един / 1/ сутрин си купувах една кутия цигари всякаква марка 1 запалка 1 едно пепси и зокуска на обят обядвам и вечерям и то все от този динар .За незнаещите 1 еденициин динар е 1000 еденици . Захар не можеше да се купи 1 един килограм е е може да се плати защото няма стабилност а НАЙ малко се продаваше по 15 килограма за стотинки данъци вода ток жилища не се плащаше хляба струваше 3 стотинки .Лекарства болници не се заплаща А сега такава държава Линия няма кажете защо
  • 48 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    и къде е учил,Човекът?
  • 49 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    НИКОГА НЯМА ДА РАЗЕРА -ЗАЩО ХОРА КОНТРОЛИРАЩИ ДЪРЖАВИ И ГОЛЕМИ "ПАРИ "/ДИКТАТОРИ / НЕ СА ПРЕДВАРИТЕЛНО ПЛАТИЛИ ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА ,КОИТО МОЖЕ ДА ОРГАНИЗИРАТ ЛИКВИДАЦИЯТА ИМ !?!?!? ИНФОРМИРАНИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ -АДВОКАТИ / НАБЛЮДАВАНИ ОТ НЕИЗВЕСТНИ ПЛАТЕНИ / - УБИВАШ ПРЕЗИДЕНТА НА ФРАНЦИЯ И СИ ПОЛУЧАВАШ ПАРИТЕ !!! 100 ПАРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ !!!
  • 50 Шляхтиц

    3 1 Отговор
    Това, което Кадафи направи за народа си и държавата Либия, едва ли някой друг ще направи. Светци на земята няма. Светците са горе на небето. Много грешки и мръсотии е правил Кадафи, но идва ли някой може да го стигне в това, което е направил за народа си и държавата Либия.......
  • 51 копи пейст

    1 1 Отговор
    ".... Всяко либийско семейство получава годишно общо хиляда долара от дотации. Помощта за безработица е 750 долара. Заплатата на една медицинска сестра с най-ниска квалификация е 1000 долара. .......................Медицината там впрочем е безплатна. Помощта при раждане на дете е 7000 долара. Всяко ново семейство получава при сключването на брак 64 хиляди долара за покупка на жилище. ..."