Last news in Fakti

18 Октомври, 2019 16:39 2 395 15

Стотици хиляди протестират в Каталуния (СНИМКИ)

  • каталуния-
  • испания-
  • карлес пучдемон-
  • мадрид-
  • саграда фамилия-
  • независимост

Демонстрантите развяваха знамена в подкрепа на независимостта и скандираха "свобода за политическите затворници"

Стотици хиляди протестират в Каталуния (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Стотици хиляди хора се включиха в протестни шествия в Каталуния срещу осъждането на деветима сепаратистки лидери на затвор заради участието им в неуспешен опит за отцепване на областта от Испания през 2017 г., предаде Ройтерс.

Демонстрантите развяваха знамена в подкрепа на независимостта на Каталуния и скандираха "свобода за политическите затворници. Днес е пети пореден ден на протестите в испанската автономна област.
Предвижда се протестните шествия да стигнат до областната столица Барселона по-късно през деня. Някои от участниците в тях започнаха своя поход в сряда от различни места в Каталуния.

Испанската футболна федерация заяви, че домакинският мач на "Барселона" срещу "Реал Мадрид" на 26 октомври е отложен поради съображения за сигурност.

Стотици хиляди протестират в Каталуния (СНИМКИ)

Стотици хиляди протестират в Каталуния (СНИМКИ)

Главни пътища в Каталуния бяха блокирани, а някои основни улици в Барселона бяха затворени за движение в очакване на шествията. Влаковете в областта и метрото в града работят с намален график заради стачка, свикана от подкрепящи независимостта профсъюзи.

Летище "Ел Прат" в Барселона, което отмени около 150 полета тази седмица, след като беше барикадирано от хиляди демонстранти, работи до голяма степен нормално, заяви испанското министерство на развитието.

Испанската авиокомпания "Вуелинг" каза, че около 36 нейни полета са отменени днес заради стачката.
Кметството на Барселона заяви, че от началото на протестите в понеделник са подпалени 700 контейнера за отпадъци, а градът е понесъл щети за над 1,5 милион евро.

Стотици хиляди протестират в Каталуния (СНИМКИ)

Катедралата "Саграда Фамилия" в Барселона беше затворена заради сепаратистките протести, каза неин служител.

В официалния профил на храма пише, че група протестиращи са застанали на входа и вече не може да бъде осигурен достъп до една от най-големите туристически забележителности на града.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еее

    35 5 Отговор
    Това се казва демонстрация не като нашите☹️
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 koпа

    33 6 Отговор
    Идва независема Каталуния ,сега ще видим двуличните европейци ще искат ли независемост и държава за каталунците,както искат за кюрдите.
  • 4 кнаус 485

    33 2 Отговор
    Като гледам колко много хора са се събрали,за мен е обидно да ги нарека "сепаратисти"....хората искат да се отделно от Испания,това е тяхното желание,ако в испания са демократи и изповядват "евроценности" трябва да им признаят референдума и да договорят някакво формално отделяне - не го правят,защото това ще доведе до много такива искания в Европа,включително и у нас за съжаление....последните дни ни облъчваха за кююрдите,че трябва да имат държава и Ердоган ги тероридира,но що не погледнат за исканията на каталунците,що не видят какво сътвориха в Сърбия с т.нр. Косово....жалим за кюрдите,въпреки че Тпъмп каза,че не са светци,но никои не обели дума за над 2000 мирни жертви от бонбандиранета през 1999 г. на Сърбия....отново двойни стандарти и лицемерие, просто голяма отврат....
  • 5 00000014

    12 3 Отговор
    Какво беше казал Нострадамус? Европа ще се раздели на много княжества. Такова е близкото бъдеще на Великобритания и Испания, вижда се. След Югославия и СССР.

    Коментиран от #6

  • 6 Бесен Язовец

    5 13 Отговор

    До коментар #5 от "00000014":

    Дори и на 1000 княжества да се разпадне Европа, пак ще живеят по добре европейците, от монголо-азиятската кочина !

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Радо

    14 0 Отговор
    За Косово може, а за Каталуния не може - айде де, аз Дечо Булгуров...

    Коментиран от #11

  • 8 Бачо Киро

    5 2 Отговор
    Значи тук били стотици хиляди, а когато бяха 50 човека в подкрепа на Мадрид бяха милиони....
    Хората искат да са си отделно като едно време. Автономия са и без това. Оня пишкоглавец в Мадрид да върви на Марс, монархиите отдавна умряха...
  • 9 111

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Kvo znae6 ti za asia be kalmyk ov4i q si pii hapovete i v ka6ona da spinka6 heiti
  • 10 Пако

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    А ти си гледай твоята кочина бе мамут....
  • 11 Дон Ники

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Радо":

    И за Крим неможе....
  • 12 12345

    8 0 Отговор
    И къде са сега защитниците на свободата и демокрацията, които виеха неистово, подкрепяйки протестиращите в Хонг Конг? Тамошните протестиращи бяха за тях борци за свобода и демокрация, а каталунците са били сепаратисти. Аман от двойни стандарти.

    Коментиран от #13

  • 13 Бачо Киро

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "12345":

    Значи, за Косово, Кипър, Хонг Конг може, то е демократично, съвременно и анти там нещо си. Крим, Каталуния не, това са империалистки идеи, сепаратизъм, ксенофобия и тъпашка работа изобщо. Как изобщо ти дава сърце да питаш.
  • 14 Plovdiv

    3 0 Отговор
    Лицемерието на соросоидите и драскащите им продажници се вижда и от съседните галактики! На същите все Крим, Украина, Русия и Сирия са им в устата, а се чудят къде да гледат, само да се правят, че не виждат какво става в Испания/Каталуния. А истината е, че Европа вече не е същата. И Брекзит беше последван от Каталунския референдум, наред е Белгия и така на принципа на доминото...
  • 15 И ние ще РЕВНЕМ !

    1 0 Отговор
    А и сме не малко КРАЙНИ ! Времената станаха Сурави и Курави!
Новини по държави: