20 Октомври, 2019 12:20 6 305 20

Русия строи ядрена инсталация в Сърбия

  • сърбия-
  • русия-
  • център-
  • ядрен-
  • ядрена инсталация-
  • росатом-
  • дмитрий медведев-
  • александър вучич

Център за ядрена наука ще бъде изграден в съседна Сърбия

Русия строи ядрена инсталация в Сърбия - 1
Снимка: Shutterstock

По време на посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в Белград бе подписано междуправителствено споразумение между Русия и Сърбия за сътрудничество при изграждането на Център за ядрена наука, технологии и иновации на територията на Република Сърбия.

От руска страна документът бе подписан от генералния директор на държавната корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов, а от страна на Сърбия - от министъра на иновациите и технологичното развитие Ненад Попович. Церемонията се състоя в присъствието на премиера на Русия Дмитрий Медведев и президента на Сърбия Александър Вучич.

С подписването на документа завърши формирането на необходимата нормативно- правна база, която позволява да се премине към подготовка и сключване на първите изпълнителни договори. Дейността на Центъра ще подпомогне работата в редица жизненоважни области като производството на радиоизотопи за медицински, промишлени и селскостопански цели, производството на легиран силиций за индустрията, оказване на услуги за определяне на елементния състав на руди и минерали, екологични проби, подготовка на кадри за атомната промишленост, както и развитието на иновациите и изследванията в областта на цифровите технологии и много други.

Част от Центъра ще бъде и ядрена инсталация, която ще работи на базата на многоцелеви изследователски водо-воден реактор с мощност до 20 мегавата. Тя ще е снабдена с необходимите за безопасната експлоатация системи, оборудване, апаратура, лаборатории и функционални комплекси.

„Сърбия традиционно притежава знания и умения в областта на мирното използване на атома. Центърът за ядрена наука, технологии и иновации, който съвместно ще изграждаме, е иновативен проект, отговарящ на най-съвременните тенденции в развитието на ядрените технологии. В основната на проекта е дългогодишното ни сътрудничество в тази област и традиционните връзки между руските и сръбските атомни експерти. Надяваме се реализирането на проекта да започне скоро“, отбеляза Алексей Лихачов, предадоха от „Икона Комюникейшънс".

„Сърбия и Русия са свързани с многогодишно сътрудничество в областта на изследването на атома, като новият проект ще укрепи това взаимодействие. Строителството на високотехнологичен център в нашата страна ще създаде независима платформа за провеждане на изследвания и практическо използване на атомните технологии. В Центъра ще се произвеждат радиоизотопи, които ще помогнат да се реши въпросът с недостига на препарати за лечение на онкологични заболявания, като радиоизотопите могат да бъдат използвани за решаване на въпроси, свързани с индустрията и селското стопанство. Проектът ще бъде реализиран в съответствие с международните изисквания за ядрена и радиационна безопасност. В това отношение Русия притежава колосален опит при реализиране на такива проекти“, заяви Ненад Попович.

За целите на ефективното и безопасно осъществяване на проекта, руските и сръбските специалисти ще си съдействат за усъвършенстване на инфраструктурата, включително за системата за регулиране на ядрената и радиационна безопасност, както и за изпълнението на националната политика в областта на използването на атомната енергия за мирни цели. Това ще стане на базата на съществуващата руска практика и в съответствие с препоръките на Международната агенция за атомна енергия.

На 15 май 2018 г., в рамките на международния форум „Атомекспо-2018” в Сочи, Ненад Попович и Алексей Лихачов подписаха съвместно заявление относно принципите на сътрудничеството в сферата на иновациите и технологичното развитие при използването на ядрената енергия за мирни цели. През януари 2019 г., по време на официалната визита на президента на Русия Владимир Путин в Сърбия, бе подписано междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на използването на ядрената енергия за мирни цели.

Одобрено бе и съвместно заявление за стратегическо партньорство при изграждането на Център за ядрена наука, технологии и иновации. В рамките на форума „Атомекспо-2019” през април 2019 г. Русия и Сърбия подписаха два меморандума за взаимно разбирателство − за сътрудничество при подготовката на кадри и за принципите на формиране на позитивно обществено мнение за атомната енергетика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    65 4 Отговор
    А в мутренската територия, наречена България строи централи за горене на боклуците на Европата

    Коментиран от #17

  • 2 Сиган

    61 2 Отговор
    Абе, Фолксваген ни подминаха, руснаците и те не ни щат, китайците фалирахме, преди това Рено и Роувър... Наистина сме набутали османците да седят 5 века тука )))
  • 3 Еееееееееее

    46 3 Отговор
    Пак ще стоим отстрани и ще точим сополи...
  • 4 Давид

    46 2 Отговор
    Европа ще загуби балканите . Виждаме агресията от страна на Англия и Франция .

    Коментиран от #11

  • 5 Ако

    6 29 Отговор
    Англия и Франция са си също от Европа, все още, Давидчо..иначе да,Западните Балкани ще станат пак подлога на сърбо-руските мизерници, но и на албанците..борбата ще е за Македония..този път без Бг..който вземе Македония , ще застраши директно Сърбия..
  • 6 Браво

    33 7 Отговор
    Ей сега ще ни “убедят “ колко лошо е това !Централи , газови потоци, безплатно въоръжение , инвестиции - РЕАЛНИ а не ТРОХИ(завод за капачки за буркани)!
    Брей ма “глупави” тея Сърби???
    Хайде Borkata и НаСсРАния - вие сте !

    Коментиран от #10

  • 7 Бай хой

    22 3 Отговор
    А простаците тук си имат Бойко. И друг и друго не им е необходимо. Матрял.
  • 8 и те така

    16 2 Отговор
    Докато "умните" / разбирай тиквите/ се на умуват, прагматичните си плетат кошницата !!!
  • 9 Зайко Байко многознайко

    19 4 Отговор
    Не са ни виновни руснаците, виновни са всички неграмотни айдуци, които ни управляват в последните 30 години. Черешката на тортата постави Тиквоций Едно , като коленопреклонно се наведе да не кажа нещо по-нецензурно на Брюксел ,на баба Канцлер, на герантофила ( бабо&ба ) Макарон на гущерите от Албиона, на жабарите от Ботуша, като не защитаваше нашите интереси а през цялото време ни омаяваше с новонаучените думички, като диверсификация , конграчулейшън и т.н.Те го галеха зад ушите, като послушно кученце и той изпълняваше, ако бяхме участвали в "Южен поток" " Фолксваген" нямаше да разиграват такъв кадрил. Явно, че всеки народ заслужава тези които го управляват. Не ставаме за нищо, стрижат ни, като овце мълчиме. Крадат ни пак мълчиме. В друга държава на запад от Виена той мазен каунЬ Цвъко щяха да го разпердушинят, тук ГЕПИ ( герб ) му дават трибуна на Физкултурника да ни се подиграва и да ни плюе в суратите и да ни доказва, че е недосегаем.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Госта

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Давид":

    Мне,Европа нищо няма да изгуби,целият боклук се е събрал там,изпотрябвал й е....

    Коментиран от #12

  • 12 Borislav Popov

    2 20 Отговор

    До коментар #11 от "Госта":

    Боклука драги ми каскете се е събрал мааалко по на изток от Балканите, на територията на една бивша империя, а сега вече кочина.

    Коментиран от #15, #20

  • 13 Смехурко

    9 6 Отговор
    Руснаците ни предлагат мегазавод за производство на ушанки, щото за друго не ставаме!
  • 14 Borislav Popov

    11 2 Отговор
    Слава Русия, да живее великият Путин !
  • 15 Ал тъ фанах ал тъ пребих

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    В неделя пускат ли в в градинката на разходка!? Оказва се , че и от ядрена физика разбираш!

    Коментиран от #18

  • 16 az#ЛибераленКрах

    14 2 Отговор
    Честито освобождение, Белград! На днешния ден преди 75г. Червената армия спасява Белград от хитлеристката окупация!
  • 17 Bubbles

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гошо":

    Всъщност това би носило огромен проход на държавата, не забравяй че дори италианската мафия трепе на месо за да контролира боклука.
  • 18 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ал тъ фанах ал тъ пребих":

    И опънах)))))
  • 19 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    ПРИ ВОЙНА МЕЖДУ КРАВАРНИКА И КОЧИНАТА -ИНДИЯ НА ЧИЯ СТРАНА ЩЕ БЪДЕ ?????????
  • 20 6 без 10

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    Когато си в кочината, виждаш кочината!Някой ден може и да те изкарат на двора.
Новини по държави: