Last news in Fakti

20 Октомври, 2019 17:30 13 483 32

Кюрдите бягат от границата с Турция

  • сирия-
  • кюрди-
  • турция-
  • операция-
  • бягство

Кюрдските бойци започват изтегляне

Кюрдите бягат от границата с Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Представителят на „Сирийските демократични сили“ Редур Халил заяви, че войските им ще се изтеглят от границата с Турция в съответствие с договорената сделка между Вашингтон и Анкара, която даде възможност за евакуирането на кюрдски войници и цивилни от региона, пише израелският вестник The times of Israel.

Халил заяви, че планът за евакуация от град Рас ал Айн, където по-рано имаше информация, че боевете между кюрдски и турски сили продължават, ще бъде осъществен до 21 октомври, ако няма забавяния. Той каза, че силите на СДС ще се изтеглят от региона между градовете Рас ал Айн и Тел Абияд и ще отстъпят на 30 км от турската граница.

Според изданието това е първият случай, в който кюрдските сили заявяват официално намерението си да се изтеглят от определената от Турция зона за сигурност в региона. В изявлението се казва, че изтеглянето е координирано със САЩ. Споразумението не уточнява обаче точно от кои региони СДС трябва да се изтегли. Предишните споразумения между САЩ и Турция за зоната за сигурност по северната граница на Сирия се провалиха, заради различия в дефинициите за буферната зона, която Анкара иска да установи в региона.

Халил заяви, че частична евакуация вече била проведена в Рас ал Айн, след дълго забавяне и със сътрудничеството на САЩ. Анкара се съгласи да прекрати временно офанзивата си в Северна Сирия за пет дни, за да позволи на кюрдските сили да се изтеглят от границата. Въпреки това президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че операцията ще продължи и ще „смаже“ кюрдските сили, ако те не изпълнят обещаното от САЩ, предаде агенция "Фокус".

По-рано СДС и турските въоръжени сили си размениха множество обвинения в нарушение на временното преустановяване на военните действия. Турската офанзива беше започната на 9 октомври, като правителството в Анкара твърди, че това е операция, която защитава националната сигурност на страната. Въпреки това военните действия предизвикаха нова хуманитарна криза в Сирия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пираня

    23 56 Отговор
    Малоумни хора са тези Кюрди. Сто пъти им казаха само давате сириска земя на Турция и повод да завзема Сирия те не ние сме велики. Така направиха с Африн сега пак така е докога така?? Цяла Сирия ли ще подарите на Турция, аз ако бях Асад щях да ги мразя до дъното на душата си.

    Коментиран от #3, #14

  • 2 Кирчо

    65 13 Отговор
    А Ко останат ще ядат сопите от СУЛТАНА
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Битката при Черномен

    31 13 Отговор

    До коментар #3 от "Само това можете вие Българите":

    Те бгтата друго незнаят всички мразят, всички криви само те прави големите разбирачи. Те за тва който мине ги подпуква
  • 5 Пираня

    12 11 Отговор

    До коментар #3 от "Само това можете вие Българите":

    Да това е проблемът на света че приматите вземат превес. Само за оръжия се мисли, война, кръв, изнасилвания, рязане глави, плячкосване. Е много бързате да се радвате. Обаче познай какво стоко ще се сблъскате с една държава която ляга и става с мисълта за нова играчка унищожител. И познай какво не и пука много много че някой я заплашва.

    Коментиран от #12

  • 6 Браво на САЩ

    61 10 Отговор
    Такива съюзници като САЩ не ни трябват. Не подкрепям Кюрдите, въпроса е принципен. Лъгаха Кюрдите, че ще ги защитят и избягаха, оставиха ги на вълците.

    Коментиран от #25

  • 7 Курчо

    56 17 Отговор
    Това е законът на природата силните като дойдат плъхове бягат Българите само могат да мразят и мрънкат ако някой нападне БГ няма да сте по различни от кюрдите

    Коментиран от #11

  • 8 Хахото

    41 26 Отговор
    Пише ли в заглавието турция, моментално всичкото гаджал се изсипва да коментира.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Sokolka

    9 7 Отговор
    Оооо Аскерчее.Ама само как им го натряска лъзгай,лъзгай.Бягат хамерите заедно с Пйд.Толкова ли ти е голям пищова
  • 11 Zzz

    42 1 Отговор

    До коментар #7 от "Курчо":

    а эащо ТУРЦИЯ да напада България .
    в бг хората си живеят като хора всеки си гледа работата

    Коментиран от #23

  • 12 Хасан

    38 4 Отговор

    До коментар #5 от "Пираня":

    Приматите вземаха превес????а кой разби Сирия,Ирак ,Либия и превърна страните в кървава баня???...кой превърна Палестина в концентрационен лагер ???
  • 13 a bee

    12 1 Отговор
    Кой го е грижа. Овца съм но моа да мисля. САЩ ,си договориха
    120часа за да изнесат и пачистят зад себе си (помните изоставенената
    база.Ценна военна техника да не попадне на Путин ).
  • 14 Хасан

    31 10 Отговор

    До коментар #1 от "Пираня":

    Обикновения кюрд вече е разбрал че както англичаните и французите преди 100г така и сега Сащ,Русия и Европа винаги ще ги използват и предадат ..те трябва да са с турския народ

    Коментиран от #15, #32

  • 15 Пираня

    8 23 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Русия никога не е била приятел на кюрдите!
    Да бъде с Турция която извършва геноцид срещу тях, ти се бъзикаш, толкова силно ли ти е промит мозъкът. Вече имате 3 геноцида на сметката си кой ще е четвъртият??
    Това което целият свят разбра е че англосаксите винаги ще са с Турция каквото и да става.
    Е нищо вече ако не си разбрал има нов крал на близкият изток, скоро и ти ще разбереш кой е, англосаксите са вън.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Браво комши и това го видяхме

    27 9 Отговор
    Когато лъва влезе в мегдана на чакалите им остана само едно да БЯГАТ .
  • 17 Хасан

    14 6 Отговор

    До коментар #15 от "Пираня":

    ПКК е създадена от СССР ..ПКК е марксистко ленинска терористична организация ..влез и чети в интернет за тяхната програма ..За социалистически Кюрдистан по подобие на Чеченистан,Татарстан ....техните лагери бяха в социалистическа Сирия и Ирак ..

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 изумен

    7 10 Отговор
    "Изкуството на войната е да спечелиш време, докато събереш достатъчно сили!" - Наполеон.
    Не бързайте да се радвате, напротив.
    След като го правят официално, значи е много добре премислена и правилна стратегия. Опитват се да запазят структурите и фелма ще продължи. Най-големият номер на дявола е да убеди околните, че не съществува! Нека мислят, че въпроса е приключен.
  • 22 Луна президент

    14 4 Отговор
    Бягайте кюрдченца от лошите момченца хаха
  • 23 Курчо

    29 5 Отговор

    До коментар #11 от "Zzz":

    Турция не напада съседите си нито кюрдите тя напада ТЕРОРИСТИ КОИТО СА КЮРДИ и наричат себе си бойци , същите тия изгониха местните жители и заселиха с кюрди за да оцепят територия от Сирия
    Тия от ислямска държава и кюрдски терористи разликата е само в имената не врат а ми шия

    Коментиран от #24

  • 24 межди ИД и пкк

    21 1 Отговор

    До коментар #23 от "Курчо":

    Няма абсолютно никаква разлика. Едни и същи терористи обличат различни униформи. Доказателството е, че едните пуснаха другите които уж бяха в затвор когато аскерът започна да ги мачка.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пираня

    2 6 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Хайде ти чети кои са БААС а после ако все още имаш мозък в главата от блъскането и в земята 7 пъти на ден ще разбереш защо Русия не подкрепя кюрдите.
  • 27 Пираня

    2 7 Отговор

    До коментар #24 от "межди ИД и пкк":

    Разликата е 11 000 убити от редиците на СДФ а Турция 0!!!! Та логиката е даваш 0 жертви и се биеш наистина с ИД и даваш 11 000 и симулираш битка, блъскай сега главата в земята може още логика да откриеш!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 сноу

    2 0 Отговор
    А-а сбъркали са посоката ..Бързо да припкат насам, че Мустафето ги чака тук на килимчето пред амерското...
  • 30 соросоидни кърлежи

    3 2 Отговор
    всички мюслимани бягат, а трябва да са като братя , а те тръгнаха в Европа да просят социални помощи,...вижте ги ,млади ,здрави, хукнали като зайци...мюслимани трепят мюслимани,какво виновна примерно България, или Унгария , и защо трябва да приемат тези мързеливци..най вече повече прииждат различни отрепки от афганистан,пакистан и др.държави където сащ установиха "мир и благоденствие"....

    Коментиран от #31

  • 31 Грешка

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "соросоидни кърлежи":

    Познавам доста афганистанци и сирийци дето никак не са по тъпи от българина ако питаш от къде от германия
  • 32 Рязан

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хасан":

    Евала Хасане стига да разберат тона
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания