Last news in Fakti

20 Октомври, 2019 17:45 931 2

Протест в Париж срещу домашното насилие

  • париж-
  • франция-
  • протест-
  • жени-
  • насилие

Насилието над жени е сериозен проблем

Протест в Париж срещу домашното насилие - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Протест в Париж срещу домашното насилие. Десетки жени лежаха като мъртви в центъра на града. Демонстрацията е опит да се насочи вниманието на обществото към проблема.

Само от началото на 2019 година във Франция повече от 120 жени са били убити от партньорите си. Протестиращите носеха плакати с портрети на някои от жертвите. Черната статистика е подобна години наред, като дори се отчита ръст на фаталните случаи. Преди месец беше организиран национален форум, за да се търсят решения на проблема. Според организаторите на протеста не е направено достатъчно.

„Аз съм по-възрастната сестра на Гилен. Тя беше убита през 2017 г. от партньора ѝ. Запали я жива пред 7-годишното им дете. През 2019 г. са убити 121 жени. Това е почти колкото терористите убиха в „Батаклан" и се случва всяка година. Не ни беше предложена психологическа помощ, няма финансова подкрепа за семействата, за да поемат погребението. Нищо. Всяка година толкова убити, колкото в „Батаклан”, каза Сандрин Бушиа, сестра на една от жертвите.

„Имаме нужда от министерство за правата на жените. Да има собствен бюджет и да предоставя, например, места за настаняване на жени, които бягат от домашно насилие. Имаме нужда от истинска, мащабна кампания по телевизията и радиото. Постоянно да известява и да подканя да се обърне внимание на проблема", коментира Фатима Беномар, активист, предаде Нова телевизия.

Протест в Париж срещу домашното насилие
Снимка: БГНЕС/ EPA

Протест в Париж срещу домашното насилие
Снимка: БГНЕС/ EPA


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тая с.

    4 0 Отговор
    "Pascale", ми се струва, че има арабски черти. Що тъй? Нали бяха бели хора французите?
  • 2 Nyakoj

    4 0 Отговор
    Домашното насилие ще престане, ако освен французойките, се включат и "французойките", чийто мъже ги бият и унижават, излизат с други жени зад гърба им(най-често с цел гражданство), че видиш ли, го правели в "името на Бог".
    Сещайте се сами за кои "французойки" става дума?
Новини по държави: