Last news in Fakti

23 Октомври, 2019 06:00 3 841 33

23 октомври 1956 г. Въстанието в Унгария

  • унгария-
  • въстание

Просъветско настроени комунисти и полицейски служители често са екзекутирани или затваряни, като от затворите са пускани и въоръжавани затворници

23 октомври 1956 г. Въстанието в Унгария - 1
Снимка: Shutterstock

Унгарското въстание от 1956 г. е спонтанен революционен бунт срещу правителството на Унгарската народна република и неговата просъветска политика. Въстанието продължава от 23 октомври до 10 ноември 1956 г.

То започва като студентска демонстрация, към която се присъединяват хиляди граждани, докато тя минава през центъра на Будапеща на път към сградата на парламента. Студентска делегация, която опитва да влезе в сградата на радиото, за да излъчи исканията си, е задържана. Когато мнозинството навън изисква тя да бъде пусната, срещу него започва стрелба от силите на държавната сигурност вътре в сградата. Новините се разпространяват бързо, а с тях насилието и безредиците в столицата.

Бунтът бързо се разпространява в цяла Унгария и правителството пада. Хиляди се организират в опълчения и започват бой със силите на държавна сигурност. Просъветско настроени комунисти и полицейски служители често са екзекутирани или затваряни, като от затворите са пускани и въоръжавани затворници. Импровизирани съвети изземват контрола над общините от управляващата Унгарска работническа народна партия и поставят политически искания. Новото правителство формално разпуска полицията на държавна сигурност, обявява желание да се изтегли от Варшавския договор и обещава да проведе нови свободни избори. До края на октомври боевете почти приключват и нормалната обстановка започва да се възстановява. След като обявява готовност да изтегли съветските войски от Унгария, Политбюро на ЦК на КПСС променя решението си и се подготвя за смазване на революцията. На 4 ноември значителен брой съветски войски нахлуват в Будапеща и в други райони на страната. Унгарската съпротива продължава до 10 ноември.

Над 2500 унгарци и 700 съветски войници са убити в конфликта, а 200 000 унгарци стават бежанци. Масовите арести и преследвания продължават месеци след това. До януари 1957 г. новоназначеното от СССР правителство унищожава всякаква видима опозиция.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПУМА БОЕЦА

    6 54 Отговор
    Какво ме интересува живота на мравките в унгария, напишете нещо за велика русия.
  • 2 Дяда Сталин

    35 18 Отговор
    Аз какво съм виновен че Червената армия на месец настъпваше с 300 км, а американците и нагличаните само с 30 км? Те искаха само Берлин, хич не им дремеше за Източна Европа.
  • 3 Историк

    29 8 Отговор
    СССР беше като майка за държавите които бяха част от него но при най малък опит за автономно поведение ставаше мащеха.В Прага през 68ма също имаше смазана революция.

    Коментиран от #9

  • 4 дед мароз

    40 8 Отговор
    Aкo тогава Унгария беше успяла да се откъсне от руските окови,сега щеше да е на нивото на Австрия.
  • 5 Ъхъ

    19 4 Отговор
    То и за това комунизма не успя да се наложи, насила хубост не става. Това е идеология, която трябва да се приеме на добра воля, само тогава може да има шанс.
  • 6 NSDAP

    23 9 Отговор
    Ето това трябваше да стане и в България.Ако го бяхме направили,сега щяхме да сме като Швейцария.РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЛУСТРАЦИЯ!!!ВРЕМЕ Е!!!ВСИЧКИ КОМУНИСТИ ПО ЗАТВОРИТЕ!!!

    Коментиран от #8

  • 7 Бесен Язовец

    18 14 Отговор
    Направо се учудвам, че маджарите са се бунтували срещу толкова невероятно хубавото съвеЦко робство! Нашата родна рублерастнята с радост поемат рушкия фуй, а ония са се борили с цената на живота си срещу това. Е не мога да го разбера!

    Коментиран от #16, #26

  • 8 Николаус

    16 8 Отговор

    До коментар #6 от "NSDAP":

    Истинските комунисти ( които са вярвали истински и са се борили с оръжие за равенството между хората) са избити или затваряни по лагерите след 09.септември 1944 от дядовците и бащите на тези , които днес ни управляват! Някой чувал ли е за Горуня?

    Коментиран от #11

  • 9 нервен ( разбивача на тролове )

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Както се пее в една песен :" когато прецени че трябва Русия вдига тежка брадва , нахлува в нечия държава и почва да освобождава --- в лето 56-то Унгария размъти нещо , Москва доказа че не дреме размаха брадвата навреме ---- 68-ма пражка пролет бе скършено крило във полет , и ваще скъпи чешки братя направихте ги на салата ....." Ако не я знаеш и си любопитен ще ти кажа коя е песничката и на кого !
  • 10 дедо Риц

    4 11 Отговор
    Добри времена бяха ! Мачкахме капитализма !!!
  • 11 NSDAP

    11 8 Отговор

    До коментар #8 от "Николаус":

    Тези глупости на Копринка !!! Слава на генерал Аугусто Пиночет и Адолф Хитлер !!! УБИЙ КОМУНИСТА,СПАСИ СВЕТА !!!
  • 12 Borislav Popov

    10 6 Отговор
    Дo крaя нa oктoмври бoeвeтe пoчти приключвaт и нoрмaлнaтa oбcтaнoвкa зaпoчвa дa ce възcтaнoвявa. Cлeд кaтo oбявявa гoтoвнocт дa изтeгли cъвeтcкитe вoйcки oт Унгaрия, Пoлитбюрo нa ЦК нa КПCC прoмeня рeшeниeтo cи и ce пoдгoтвя зa cмaзвaнe нa рeвoлюциятa. Нa 4 нoeмври знaчитeлeн брoй cъвeтcки вoйcки нaхлувaт в Будaпeщa и в други рaйoни нa cтрaнaтa. Вижте само колко нагло са постъпили ръководителите на тогавашния СССР и как са използвали пак лъжата за да защитят каузата си. Отачало са обещали, се ще изтеглят войските си, но после изменили решението си и жестоко потушават народния бунт, империята на злото с башибозушки похвати. Е, те после съветите пак си изнесоха партакешите от Унгария, но можели са и още тогава да го направят и да се избягнат хилядите жертвите, ама на де...Комунистическа работа !

    Коментиран от #31

  • 13 ИЗВОД

    10 1 Отговор
    Колкото по-далеч от империята на злото,толкова по-добре.
  • 14 Гошо

    13 3 Отговор
    Вечна слава на Роналд Рейгън, че успя да унищожи този световен урод СССР!
  • 15 Бесен Язовец

    13 5 Отговор
    Рублерастня, сега разбирате ли защо РЕЙГЪН има паметник в София, а вашите изгнили мумии Ленин и Сталин - нямат???
  • 16 Луд

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Нали ония ден написа ,че майка ти е ходатайствала да те прехвърлят в по-лек гарнизон като си бил в казармата.Сега се правиш на мъжкар който си отстоява позицията.Последно кажи какъв си ,за да знам плюсове или минуси за ти даваме. Мъжкар или мамин сладък.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ввв

    9 2 Отговор
    Най-голямата измет е СССР,слава Богу потъна дълбоко в Ада!!!
  • 20 Сибирь

    2 13 Отговор
    През Великата Отечествена ,маджарите са се подвизавали край Воронеж. И така са се прославили ,че не са взимани в плен ! Голяма част от тия изроди капитулират през 1945 г. и са пощадени от Сталин.Голяма грешка! Тия през 1956 г. така са измъчвали противниците си ,че гледайки ги жената на Андропов,който тогава е бил дипломат, полудява. Ама после идва разплатата !!! Въобще ставайка всяка сутрин половин западна гейропа трябва да благодари на Сталин,че не си получи заслуженото !!!
  • 21 Мунчо

    5 8 Отговор
    Толкова е "спонтанно" това въстание, колкото са спонтанни и цветните революции и Идилската пролет.

    Коментиран от #24

  • 22 Мунчо

    1 11 Отговор
    Една шепа смъртници соросоидни, а колко злоба излъчват!

    Но няма как да е иначе, като се има предвид, че са роби на империята на злото, и с закърнелите си мозъчета не осъзнават, че предстои образуването на пролив между Мексико и Канада!

    Пита се: какво ще правят соросоидчетата тогава, и в пролива ли ще се заселват... на дъното му!

    Коментиран от #29

  • 23 16 република

    2 5 Отговор
    Не моА ги мислиМ!!!!!Тогава ние си бяхме най-добре и затова сега сме пак най-добре!!!Слава на Турски поток и еФтиният ток,който ще потече през него!!!!!!!
  • 24 Обесен Язовец

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Мунчо":

    Сорос го е организирал това въстание, знаех си! ПП: с какво те лекуват?
  • 25 Мразя комунисти!!!

    8 2 Отговор
    Комунистическите мърши уж все печелят,пък накрая СССР изчезна,айде у лево говеда!!!
  • 26 Груйо

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Ние сме имали много силно антикомунистическо движение на горяните. Които са водили въоръжена борба с узурпатора в продължение на години.
  • 27 Генерал

    6 3 Отговор
    През ВСВ заедно с Вермахта на Източния фронт унгарците изпращат над 300 000 да воюват. През 1942 г. унгарските войски - 100 000 души, формиращи 2-ра унгарска армия взема участие в Сталинградската битка. Унгарците участвали в нападението на СССР с Хитлеристка германия са отговорни за смъртта десетки хиляди военни и мирни граждани..

    Само тези няколко изречения са достатъчни да променят възгледа при прочита за въстанието в Унгария 1956.
    Освен това...Австро-унгарската империя.
    С приключването на 2-рата световна война, Австрия остава в съветската зона и до 1952-ра. Под силен натиск и необходими компромиси, Сталин я отстъпва на „западните сили“. Днес този ден е национален празник в Австрия.1953-та Стали умира и надеждите на другата половина от империята се възобновяват. Надеждите са подхранвани от западният блок (сащ) и в 1956-та въстанието е резултат. Излъгани (от сащ) надежди. Поемат само огромната вълна бежанци. И днес унгарското присъствие в Америка е значително и е от тогава.
  • 28 Песента е

    0 0 Отговор
    На Висоцки, а?
    До номер 9
  • 29 filo

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мунчо":

    Муньо, не беше ли СССР империята на злото.
  • 30 filo

    4 3 Отговор
    Добре, че накрая врагът на Тутраканската селищна система Роналд Рейгън разкри до основи руската кочина, за да могат хората да се почувстват свободни и да си плюят наляво и надясно, който искат. Българският народ ще бъде вечно признателен на нашите освободители от САЩ.
  • 31 Крокодил

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    Не оправдавам действията на СССР тогава, но нещо такова направиха и ФАЩ с кюрдите. Обещаха им а когато дойде време за действие се оттеглиха и ги оставиха сами! Това е имперската политика в цял свят!!!
  • 32 браво умници

    2 0 Отговор
    много объркани хора има тука, че вие сте толкова зле че и за тролене не ставате, САЩ точно ни освободи, като се разбра със старите комунисти и с децата им, пак те да са на власт, голямо освобождение, няма що, внука на ТАТО си живурка в САЩ, май него по-добре са го освободили от вас, и наистина щеше да настигне Австрия Унгария, но в прането на руски пари, те затова са я отстъпили руснаците на Австрия, за да перат през нея, в момента балтийските републики, дето уж най-много се борят с Русия, банките и елитите им живеят от руските долари, но вие сте много умни и громите лошите руснаци и комунизма, по-големи балъци от редовните тука 5-6 човека пишман борци с комунизма, трудно могат да се намерят
  • 33 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    орбан е добре да не забравя за това въстание .
Новини по държави: