22 Октомври, 2019 19:36 2 455 9

Европейската комисия не е доволна от Румъния

  • румъния-
  • доклад-
  • ес-
  • ек

В Европа са загрижени от случващото се в Букурещ

Европейската комисия не е доволна от Румъния - 1
Снимка: Shutterstock

Развитието на ситуацията с реформата на съдебната система и борбата с корупцията в Румъния през първите девет месеца на 2019 г. бе причина за сериозна загриженост, а Европейската комисия бе принудена да информира румънските власти през май 2019 г., че ако не предприемат необходимите подобрения или предприемат нови негативни стъпки, Комисията ще вземе мерки в съответствие с рамката за правовата държава и параметрите на Механизма за сътрудничество и проверка. Това се посочва в най-новия доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, който бе одобрен днес от колегиума на комисарите, съобщава агенция Аджерпрес.

Докладът анализира ситуацията в Румъния от ноември 2018 г. Документът посочва, че след последния доклад Европейската комисия е била принудена на няколко пъти да изпраща на румънските власти своята загриженост относно правовата държава във връзка с развитията в реформата на съдебната система и борбата с корупцията. Всеки път Комисията потвърждаваше отстъплението от напредъка, постигнат в предишни години, и фактът, че това развитие предизвиква сериозна загриженост.

Европейската комисия изразява съжаление, че Румъния не е приложила допълнителните препоръки, направени през ноември 2018 г. Въпросните препоръки трябва да бъдат приложени, за да се възстанови процесът на реформи и страната да се върне в траекторията за приключване на Механизма за сътрудничество и проверка, както предвиждаше докладът от януари 2017 г. Комисията изразява готовност да окаже подкрепа на румънските власти с тази цел. Комисията ще продължи да следи отблизо развитието на ситуацията посредством Механизма за сътрудничество и проверка, се посочва в прессъобщение на Европейската комисия относно доклада.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    7 0 Отговор
    Ще им помогнете с подкрепа на румънските власти... които именно те са корумпирани. Е как да преборим корупцията ако самите вие я подпомагате?
  • 2 А,де ...

    5 2 Отговор
    Ха-ха. Я да видим, к'во казват за нас : ''През последните години България отбеляза впечатляващ напредък в изпълнението на препоръките на Комисията. Въпреки че все още са налице предизвикателства, свързани с изпълнението на нужните реформи и ...''. Дръ-дрън. Доволни, недоволни. :-)
  • 3 Реалност

    6 2 Отговор
    Хора, доволни ли сте от съдебната система,Не,от Европа кого избраха за Главен Прокурор, Кьовеши от Румъния.Хайде да не плачем на чужд гроб.
  • 4 1234

    7 1 Отговор
    Е тва е. Изпреварихме румънците. Те вкараха две правителства в затвора за корупция, ама ние ги изпреварихме. Ся остана и по тоя начин в шенген да се промъкнем и на ония джендъри ще им побелеят косите. Ще им покажем новите си разработки по телепортация-кораба наближава Варна и хоп...вече е в Хамбург.
  • 5 Истината

    4 1 Отговор
    Като не се отчитат на главния човек,така ще бъде .
    Я вижте България ,няма наблюдение и сега още по голямо Крадене
  • 6 Истината

    3 0 Отговор
    Като не се отчитат на главния човек,така ще бъде .
    Я вижте България ,няма наблюдение и сега още по голямо Крадене
  • 7 Иванчо

    0 0 Отговор
    Критиките за Румъния и хвалбите за България имат само едно обяснение и то е просто: хората, които от които идват те, са също толкова кокумпирани, колкото и българските им приятелчета - те си се крепят взаимно. И понеже знаят, че в България идват избори, сега ги хвалят, а после ще очкват нашите да им върнат жеста. Както се казва - аз на тебе, ти - на мене. Иначе, румънците вече не можем да гинастигнем - те си оправят полека-лека държавата. Вкараха министри и политици в затвора, имат гражданско общество...
  • 8 Гост 1

    1 0 Отговор
    Ходете да им видите пътищата само и тогава ще разберете дали се краде и дали има корупция или това са наши писани и на журналистите
  • 9 9689

    0 0 Отговор
    Щото не са си платили на пияндето.
Новини по държави: