Last news in Fakti

22 Октомври, 2019 20:52 8 977 16

“Съседната страна“ вместо Северна Македония – така говорят в Атина

  • северна македония-
  • гърция-
  • съседната страна-
  • ес-
  • зоран заев-
  • европа

Гръцкото правителство мълчи многозначително за предсрочните избори в Северна Македония

“Съседната страна“ вместо Северна Македония – така говорят в Атина - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Тия няма какво да търсят в ЕС", каза една жена по радиото. Същото беше заявил и друг човек преди нея, който уточни още: „Гробът на сестрата на Александър Велики беше открит при нас."

Година след подписването на Преспанското споразумение мнозина гърци все още са в плен на романтичните представи за древността. А политическите процеси в Северна Македония всъщност нямат нищо общо в древността…

След като Франция и Нидерландия блокираха старта на преговорите за еврочленство със Северна Македония и Албания, облаци надвиснаха над бъдещето на македонския премиер Зоран Заев. Както е известно, през 2018 година той накара сънародниците си да гласуват за промяна на името на страната, за да бъде решен веднъж-завинаги спорът със съседна Гърция. Тогава Заев обещаваше на северномакедонците, че скоро ще имат европейски паспорти, а страната им ще излезе от политическата и икономическа изолация. След като всичко това се оказа далечна химера, в страната през април ще има предсрочни избори.

Споразумението за името - непопулярно сред хората

В гръцка Македония много хора все още не одобряват Преспанското споразумение. На въпроса какво мисли за последните събития, една 46-годишна домакиня отговаря, че съществувала само една Македония – гръцката. По-младите хора обаче често пъти гледат по-диференцирано на нещата. „Може би е добре нещата първо да се поуспокоят, и чак тогава да ги приемат в ЕС", казва 26-годишна студентка. А един 37-годишен готвач смята, че решението на ЕС е грешка: „Те задвижиха процеса за приемането в ЕС. И сега трябва да дойде и признанието."

Засега официална Атина не коментира решението на ЕС. Преди да замине за срещата на високо равнище, премиерът Кириакос Мицотакис беше заявил, че Гърция подкрепя старта на преговорите със Северна Македония и Албания. На пресконференция след срещата той се държа дистанцирано и – както обикновено – не спомена името „Северна Македония". Мицотакис подчерта, че Гърция подкрепя еврочленството на държавите от Западните Балкани.

В Атина не коментират и предсрочните избори в Северна Македония. Нищо чудно, смята Ставрос Цимас, журналист от „Катимерини": „Правителството на Мицотакис не демонстрира готовност да се намесва активно. Той вече даде да се разбере, че няма да пречи на реализирането на Преспанското споразумение. И със сигурност няма интерес да подклажда нов дебат около това споразумение – нищо, че навремето той самият беше против него."

Критики от опозицията

Лидерът на опозицията Алексис Ципрас, който навремето като премиер пое отговорността за приключване на спора за името със Северна Македония, сега критикува Мицотакис заради мълчанието му. „Гръцкият премиер, който не смее да произнесе името на съседната страна, по отношение на бъдещото им членство в ЕС просто се примирява със съдбата на съседната страна и на Албания и дори не призовава да се изясни правният статут на гръцките малцинства там."

Ципрас и неговата партия „Сириза" обвиняват правителството, че не се е застъпило достатъчно настойчиво за приемането на Северна Македония и Албания в ЕС, обяснява Ставрос Цимас. „А всъщност за всички би било най-добре те да бъдат приети и тази глава да бъде затворена веднъж-завинаги", казва той. Журналистът смята, че Зоран Заев може да изгуби предсрочните избори, защото мнозина мислят, че освен някои промени в областта на външната политика, неговият кабинет не се отличава много от правителството на Груевски: „Скандалите, корупцията и манипулирането на правосъдието продължават да са на дневен ред, този път под наметалото на социалдемокрацията", констатира той.

Факторът Русия

Цимас посочва и главната опасност: хората в Северна Македония и в Албания могат да обърнат гръб на Европа и да си потърсят други закрилници. Журналистът има предвид Русия, която се бори за доминация в страните от Западните Балкани​​. Журналистът обобщава, че нито за ЕС, нито за Гърция е добре да изгубят влиянието си в този регион за сметка на Русия.

Автор: Флориан Шмиц


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    24 3 Отговор
    "Ония дето ич не са българи" им викаме тука.

    Коментиран от #3

  • 3 русенец

    49 8 Отговор

    До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Македонците са българи. Нещо повече - направо са си софиянци! Иначе нямаше да са такива пyтkи.
  • 4 мрак

    9 7 Отговор
    Чичко Путин ще ге прекръсти на българи
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 русенец

    16 23 Отговор

    До коментар #5 от "Евро":

    Изобщо не ме мисли, патриотарино, изнесъл съм се отдавна от булгаристан. Трудно се живее с идиоти, брат! Няма да ме разбереш защото си идиот!

    Коментиран от #8, #10

  • 7 живущ в Елада

    27 1 Отговор
    Никогиш гърците не са наричали тази държава македония,няма и да я нарекът. За тях си остава скопие и толкос.
  • 8 Евро

    9 10 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    Щом владееш български и се изявяваш в български сайт, значи не си безразличен към това което става тук... Кажи какво да направим, че да се оправим, а не да плюеш безразборно

    Коментиран от #9

  • 9 русенец

    25 6 Отговор

    До коментар #8 от "Евро":

    За добро или лошо българският език е този, на който се изразявам все още най-добре. На въпроса : за начало не избирайте някакви царе, някакви тикви, някакви комунисти или рязани да ви управляват. Мислете преди да пуснете бюлетината! Ей на, скоро са общинските избори и ГЕРБ пак ще спечелят. Това какво говори за вас?

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Митьо

    15 2 Отговор
    Най-точното обръщение - Западна България!
  • 12 Диди

    7 1 Отговор
    Гърците,тази мързилива нация,точно те коментират че не трябва Македония да бъде приета. Гърция беше приета само погледнато от геополитическа гледна точка.Разбира се това важи и за Македония,Албания и Сърбия.
  • 13 върнал се

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "русенец":

    Русенеца, недай да пишеш във български форум щом не си българин. Дано ме разбереш, защото пиша на чист български език.
  • 14 Диди

    2 2 Отговор
    А пък ония в Анкара им напълни ха островите с джихадисти... А честито!Следваща е Македония, която очевидно е гръцка, но както е тръгнало скоро ще бъде джихадистка...
  • 15 Диди

    0 0 Отговор
    Тия пък не виждат, че островите им вече преливат от азиатци и африканци, тръгнали с Македония да се заяжда... Атина умишлено прехвърля джихадисти към Солун с цел дестабилизация на Македония...
  • 16 незнайко

    3 1 Отговор
    И аз се чудя на тази държава. След като няма държава МАКЕДОНИЯ как я измислиха Северна Македония !!!
Новини по държави: