23 Октомври, 2019 20:50 3 349 4

Твърд Брекзит, мек Брекзит, никакъв Брекзит

  • брекзит-
  • ес-
  • великобритания-
  • твърд-
  • мек-
  • борис джонсън

Борис Джонсън е политически контузен и обиден - неговият Брекзит няма да се състои. И му остава само да се моли: на ЕС - за ново отлагане, на британския парламент - за нови избори.

Твърд Брекзит, мек Брекзит, никакъв Брекзит - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Колко ли поражения още може да понесе британският премиер Борис Джонсън? Долната камара на британския парламент отхвърли плана на правителството, което се опитваше в рамките само на три дни да прокара през гласуване законите за осъществяването на споразумението за излизане от ЕС. В крайна сметка Борис Джонсън се видя принуден изцяло да оттегли искането си за по-нататъшно обсъждане на това споразумение. На фона на тези нови перипетии в битката за власт между премиер и парламент вече става практически невъзможно преди 31 октомври да влезе в сила мъчително постигнатото споразумение за напускане на Великобритания.

Отлагане, моля!

Сега отново на дневен ред излиза приетият от парламента нормативен акт, наречен "Законът Бен", който забранява на премиера да одобри излизане от ЕС без договор. Датата за излизане 31 октомври вече не важи. В момента ЕС трябва бързо да се произнесе по молбата за отлагане на Брекзит, която опърничавият премиер в събота изпрати неподписана.

Според "Закона Бен", Обединеното кралство трябва да помоли за още три месеца отлагане на Брекзит. Почти сигурно е, че ЕС ще се съгласи с това отлагане, но евентуално може да го съкрати или удължи. Председателят на ЕС Доналд Туск вече започна консултации с премиерите на 27-те държави – без Великобритания, разбира се.

Решение може да се вземе още в следващите дни – в рамките на извънредна среща на високо равнище в Брюксел. Политически контузеният и обиден британски премиер Борис Джонсън вече заяви, че няма да участва в тези консултации, но формално това не е и необходимо. Джонсън, който постепенно се превръща в трагична фигура, все още мечтае за излизане от ЕС на 31 октомври, но всъщност, ако някой трябва да излезе бързо отнякъде – това е той самият, от Даунинг Стрийт 10. За да даде път на нов премиер или нова премиерка.

Решението е в ръцете на избирателите

Вместо това обаче Джонсън в момента се стреми да наложи предсрочни избори, защото – според него – сегашният парламент е некомпетентен. И се надява, че ще се утвърди в ролята на народен трибун. Евентуалните предсрочни избори очевидно ще бъдат нещо като референдум с три опции: твърд Брекзит, мек Брекзит и никакъв Брекзит. Възможностите, с които разполага за целта консерваторът-авантюрист, са две. Първата: да помоли парламента да насрочи дата – за което обаче му е необходимо непостижимото мнозинство от две трети. Втората: да си подаде оставката или да напусне поста чрез вот на недоверие. Оттам нататък изборите биха били неизбежни, освен ако силно изпокараните фракции в Долната камара не се споразумеят за нов министър-председател.

В момента картите се бъркат изцяло наново, но е ясно, че Брекзит се отлага. Драмата продължава. И британците, и европейците си остават във висящо положение. И може би във Великобритания предстоят съдбоносни избори, които действително могат да променят съдбините на страната.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    20 2 Отговор
    Няма по лицемерно и лъжливо племе от англлезичното
  • 2 Вуте

    7 1 Отговор
    Паляци, боклуци, рептили ....
  • 3 София

    6 1 Отговор
    Никакъв Екзит няма да има, лъжи, лъжи и пак лъжи !!! Залъгалка за масите, за отвличане вниманието от основните проблеми на обществото
  • 4 Манаф

    1 0 Отговор
    За англичаните , по-курав брек , мрек и т.н. зит.
Новини по държави: