Last news in Fakti

25 Октомври, 2019 12:48 4 836 19

"Наричайте ме Кристалина"

  • кристалина георгиева-
  • мвф-
  • сащ-
  • търговски спор-
  • китай

Тя показа, че не се бои дори от Доналд Тръмп, а в МВФ българката вече налага нов стил. Това пишат за Кристалина Георгиева немскоезичните издания.

"Наричайте ме Кристалина" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Авторитетното германско списание "Цицеро" цитира туит на Георгиева от май миналата година, в който тя пише: "Бабите и дядовците ми бяха слабо образовани, родителите ми бяха завършили само гимназия. Аз съм първата с висше образование. От село в България до шефка на МВФ - така изглеждат възможностите".

Всъщност не е точно така, отбелязва "Цицеро". Кристалина Георгиева е от елита в своята страна - не е родена в някое си село, а в София, а прадядо ѝ Иван Кършовски е бил полиглот, журналист и националреволюционер, бил е също и кмет на Любимец. Баща ѝ се е занимавал с пътно строителство, а майка ѝ Маринка била управителка на магазин за домашни потреби в центъра на София. За съпруга ѝ Кино Кинов се знае малко, но благодарение на това, че той поел грижите за дъщеря им Десислава, Кристалина Георгиева е могла да се посвети изцяло на кариерата си, четем в публикацията.

От ВИИ "Карл Маркс" до директор в Световната банка и шеф на МВФ

Описана е и научната кариера на настоящата шефка на МВФ - през Икономическия институт "Карл Маркс" в София към London School of Economics - ковачницата за кадри на капитализма. Георгиева е била със стипендия и в Масачузетския технологичен институт, както и преподавателска дейност на островите Фиджи, преди през 1993 да започне работа в Световната банка във Вашингтон - шест години след като напуска България през 1987 година. След това става еврокомисарка, не успява да се класира за поста генерален секретар на ООН, предложена за него от премиера Бойко Борисов пет минути преди края на срока за номинирането на кандидати. Георгиева обаче успява да заеме друг престижен пост - шеф на МВФ.

Тя покорява с директния си подход и не се бои дори и от Доналд Тръмп - пише за новата директорка на Фонда "Зюддойче цайтунг". Това издание е предпочело друг цитат от Георгиева - думите ѝ на годишната среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон, казани в отговор на въпроса какво мисли за търговския спор между САЩ и Китай, подклаждан от Тръмп: "Политиката под мотото 'Ако ти губиш повече, отколкото аз, значи съм победител', е глупава!"

"Ще се справи!"

Още в началото на мандата си тя показа, че няма да се задоволи с място на втора линия, пише "Зюддойче цайтунг", аргументирайки се с активната дейност на Георгиева през този период. Припомнят се опасенията на някои нейни критици, че може би ще ѝ липсва достатъчно политическа тежест, щом не е била нито министърка, нито е ръководила емисионна банка, но тези опасения са се оказали напразни. "Сигурен съм, че ще се справи много добре", казва германският финансов министър Олаф Шолц, а друг високопоставен европейски представител уверява, че всеки, който е работил с нея в миналото, е очарован.

Директният подход на Георгиева и волята ѝ да върви напред идват точно навреме, тъй като от гледна точна на множеството икономически проблеми наистина има нужда от силно ръководство - посочва "Зюддойче цайтунг". При това не става дума само за търговския спор между САЩ и Китай, за излизането на Великобритания от ЕС и за политическото напрежение в Близкия изток - към тях се добавят и измененията в климата, неравенството, застаряващите общества, корупцията, национализмът.

Налага нов стил в МВФ

На Георгиева, която говори английски с източноевропейски акцент, със сигурност ѝ липсва аристократизма на нейната предшественичка Кристин Лагард. И вероятно МВФ ще изгуби част от блясъка си, излъчван от Лагард. Въпреки това много сътрудници на Фонда вече са възприели стила на новата си директорка. И докато предшественичката ѝ настоявала да бъде наричана мадам Лагард и от най-високопоставените служители на организацията, Георгиева дошла и казала: "Наричайте ме Кристалина".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    33 6 Отговор
    "Не е родена в някое си село а в София." Като го прочетох и се спуках от смях. Не можеш да си български елит ако не си роден в най-голямото село в Европа.
  • 2 Цвъки асансьора

    37 13 Отговор
    Наричайте ме Сталинка антибългарката.

    Коментиран от #11

  • 3 За съпруга ѝ Кино Кинов 😂😂😂

    23 10 Отговор
    С такива нечувани имена обикновенно са комунистите хардлайнери😂😂😂
  • 4 rаи

    26 9 Отговор
    Лъжкиня значи. Такива най-ме дразнят! "Вижте, тръгнах от нулата и сега съм на върха, на хранителната верига". Комунистка!
  • 5 Последния софиянец

    19 8 Отговор
    С това име Сталинка всички ще и козируват.
  • 6 Чичо

    8 8 Отговор
    Това е българска работа, човек поема висок пост и ще си изповръщате червата за да го оплюете.

    Коментиран от #16

  • 7 Гост

    11 2 Отговор
    Двете мръсни ционистки се прегърнаха!
  • 8 Кри Сталин а

    7 1 Отговор
    Така ли си е променила името?

    Коментиран от #17

  • 9 София

    8 3 Отговор
    Продаде Родината за 40 сребърника, ЮДА !
  • 10 Димитър Кънев

    6 3 Отговор
    Наглостта няма нито начало нито край.Това е присъщо на всички пребоядисани комуняги А това важи още повече за КриСталина Георгиева.Чудо голямо че заема някаква си длъжност.Нали помните какво каза на ония хора които ги удави някакъв язовир че ЕСъюзът не го е грижа за тях и няма да им помогне а тя беше велик еврокомисар.Е какво ще направи сега като е някакъв велик управител за България.Ам чи нищо и пак нищо.
  • 11 Хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Цвъки асансьора":

    Ще я наричаме КристаЛайна

    Коментиран от #19

  • 12 11666

    3 0 Отговор
    Членът на БКП/нищо лошо/Сталинка е много"умна"....а Тикворев какво казва????????????
  • 13 Шошош

    3 0 Отговор
    Този пост,както и много други, е само фасаден!На него се назначава доказал се в слугинаж гъзолизец.Заемащият постта е само една марионетка, която трябва да отиграе вече взети от господарите решения!
  • 14 Съвременик

    4 2 Отговор
    Да не можеш да признаеш, че някой е направил нещо повече от теб и да го оплюеш от злоба и завист е само доказателство, че мястото ти е в кочинката! Но толкова много кандидати за кочинката не очаквах да видя... Стойте си там! Браво, браво, прости господине! Хубаво ли ти е? А така - дано ти мине...
  • 15 Логика

    0 0 Отговор
    Ами, да, тя и Меркел каза: "Ще се справим" и виждаме, колко се справят. И двете са марионетки, от които почти нищо не зависи.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 АМИ ЧЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хахаха":

    ЛАЙНЯНА ТИ Е ПРАЗНАТА ТИКВА.