26 Октомври, 2019 20:44 2 402 8

Учени бият тревога за Големия бариерен риф

  • голям бариерен риф-
  • австралия-
  • корали

Кораловото покритие край някои острови е намаляло наполовина

Учени бият тревога за Големия бариерен риф - 1

Кораловото покритие около някои от туристическите острови от емблематичния Голям бариерен риф в Източна Австралия е намаляло с 40 до 50 процента за двете десетилетия от 1999 г. насам, предаде ДПА, позовавайки се на дългосрочно научно изследване.

За целите му са анализирани данни от гмуркания, осъществени между 1999 и 2019 г. на 100 места край рифовете на някои от най-популярните туристически острови - Уитсъндей, Магнетик, Кепел, намиращи се централно и южно от най-голямата коралова екосистема в света.

Данните са сравнени с исторически документи и данни за околната среда. Живите, твърди корали - наподобяващи скали структури, които са от съществено значение за изграждането на рифове - са намалели почти наполовина, след като са били изложени на редица въздействия - топлинен стрес, циклони, лошо качество на водата, според проучването, публикувано в сп. "Ecological Applications".

Авторите му от университета "Джеймс Кук" споделят, че са били до такава степен "шокирани" от "тревожните" данни, че са ги проверили отново и отново.

"Нормалните цикли на смущения и възстановяване са естествени. В исторически план рифът има добър възстановителен потенциал. Под въздействие на човека обаче се увеличава честотата на смущения като избелването на корали, и между събитията остава малко време за пълно възстановяване", отбелязва ръководителката на изследването Даниела Чекарели.

По думите ѝ двете основни причини за изменения в коралите са топлинният стрес и колко добре всяко място се възстановява между смущенията. От значение за възстановяването е и качеството на водата.

"Ако можем да разрешим проблема с качеството на водата на локално ниво и климатичните проблеми на глобално, има надежда", казва Чекарели.

В миналото учените са смятали, че на коралите са необходими около 10 години, за да се възстановят от големи смущения, ако условията са благоприятни, и до 20 години за цялата коралова общност, включително бавнорастящите корали.

Сега обаче има опасения, че подобни събития ще се случват на толкова кратки интервали, че за коралите ще бъде трудно да се възстановят в близко бъдеще, до голяма степен заради климатичните промени.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    18 8 Отговор
    Първо ще изчезне рифа, после ледниците и полярните шапки и накрая човека

    Коментиран от #6

  • 2 Вова

    18 10 Отговор
    Да си го на*укат учените! Важното е че има футбол, да се кефим на Роналдо, Меси и т.н. - ритайки топка и получаващи милиони, ефбет, боксче това онова, биричка, ракийка и сериалчета всяка вечер пред телевизора...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Лой

    3 5 Отговор
    Не ми пука.
  • 6 Шляхтиц

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГосТ":

    Ако най-напред изчезне човекът, рифовете и ледниците могат да се възстановят.
  • 7 гост

    1 2 Отговор
    Ами това май е доста по-смислена кауза, за която да се бори Г.Тунберг, отколкото да пълни джобовете на световната олигархия
  • 8 Нощен Наблюдател

    1 1 Отговор
    А Малкия бариерен риф ?
Новини по държави: