Last news in Fakti

27 Октомври, 2019 09:40 1 658 2

Каталуния не е синоним на стремеж за отцепване

  • каталуния-
  • испания-
  • карлес пучдемон-
  • ким тора

Най-новите проучвания на сепаратисткото регионално правителство сочат, че 48,3 на сто от каталунците са против независимостта

Каталуния не е синоним на стремеж за отцепване - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гражданското каталунско общество (ГКО), което днес свиква голям поход в Барселона, възнамерява да покаже на света, че Каталуния не е синоним на стремежа за отцепване, заяви пред АФП президентът на обединението Фернандо Санчес Коста, цитиран от АФП.

Най-новите проучвания на сепаратисткото каталунско регионално правителство сочат, че 48,3 на сто от каталунците са против независимостта, а 44 процента я подкрепя.

На въпроса каква е целта на днешната демонстрация след протестите от 2017 година Санчес Коста отговаря: "След осъждането на деветима сепаратистки лидери ние станахме свидетели на невиждан от десетилетия климат на насилие в Барселона и в Испания. Важно е да излезем и да кажем "не" на насилието и "не" на конфронтацията. Това е важно послания за Каталуния, за Испания и за света, в който често Каталуния погрешно е възприемана като синоним стремежа за отцепване".

А какво се промени от опита за отделяне на Каталуния от Испания? Най-съществената промяна, е че никой в Каталуния вече не вярва, че отцепването е възможно. Повечето сепаратисти разбраха, че трябва да се премине към друг етап и че еднопосочният път е без изход. Има обаче и други - ръководителите и най-вече Ким Тора и неговият предшественик Карлес Пучдемон, които са решени да продължат противопоставянето и напрежението, допълва лидерът на ГКО.

Няма чудодейна рецепта. Ще бъде необходима политика на взаимно признаване. Испания като държава да признае в по-голяма степен вътрешния си плуралитет, а това не е лесно, защото испанската конституция вече е много по-плуралистична от френската, италианската или германската, но винаги може да се направи нещо повече, посочва Санчес Коста.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    В РЕВОЛЮЦИЯТА СРЕЩУ РОЯЛИСТИТЕ И ФРАНКО -ТОЧНО ФРАНЦИЯ И ГЕРМАНИЯ- ПА И АНГЛИЯ /ПОНЕЖЕ СА НА ГРАНИЦАТА / СПАСЯВА РЕЖИМА НА МОНАРХА И ДО ДНЕС !!!!!!!!!! АДМИНИСТРАЦИЯТА ;ПОЛИЦИЯТА ;БИЗНЕСА ; БАНКИТЕ И ВЪОРЪЖЕНА ОТ РУСИЯ АРМИЯ ЩЕ ОТЪРВАТ КАТАЛУНИЯ ОТ МАДРИДСКАТА ДИКТАТУРА !!!!!!!!
Новини по държави: