Last news in Fakti

8 Ноември, 2019 21:30 3 863 26

Какво щеше да прави Меркел, ако ГДР още я имаше?

  • ангела меркел-
  • гдр-
  • германия

Ангела Меркел рядко споделя моменти от личния си живот

Какво щеше да прави Меркел, ако ГДР още я имаше? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Какво ли щеше да прави Меркел днес, ако Берлинската стена не беше паднала? Щях да отида в Америка, да я обикалям, но с нещо по-добро от трабант, и да слушам Брус Спрингстийн, споделя тя в интервю за сп. "Шпигел".

Германската канцлерка Ангела Меркел рядко споделя моменти от личния си живот, тя не обича да говори за своите планове и мисли извън политиката. Сега обаче в интервю за германското списание "Шпигел" тя разказва за живота в ГДР, за мечтите си като млада жена и за трудния диалог между изтока и запада.

На въпрос на журналистите от списанието какво би се случило с нея, ако днес Германия все още беше разделена, Меркел отговаря: "Със сигурност сега нямаше да се срещнем". А какво би правила тя самата сега, ако днес ГДР все още съществуваше? "Щях да реализирам мечтата си", отговаря тя. Като 35-годишна тя мечтаела да пътува до Америка. "Заради големината, разнообразието, културата. Да видя Скалистите планини, да обикалям с автомобил из страната и да слушам Брус Спрингстийн", обяснява тя.

"Ние в ГДР също имахме приятели"

Меркел, която е на 65 години, разказва, че в Източна Германия жените са се пенсионирали на 60. "Така че преди пет години аз щях да съм си взела паспорта и да съм отпътувала за Америка", казва канцлерката пред "Шпигел". В ГДР пенсионерите са имали право да пътуват навсякъде. "Всеки, който вече не беше необходим като социалистически работник, можеше да пътува навън", добавя тя.

А дали би обикаляла Америка в американски автомобил? "Аз предпочитам малките автомобили. Но все пак щях да взема нещо по-добро от трабант".

Пред "Шпигел" канцлерката прави равносметка на 30-те години от падането на Стената и говори за носталгията, която някои източногерманци изпитват към времето преди 1989.

Според Ангела Меркел на много западноевропейци им е трудно да разберат, че щастливите и успешни моменти са възможни и в условията на диктатура. "Ние също имахме приятели и семейство, с които въпреки държавата празнувахме рождени дни и Коледа", казва тя и допълва: "Това, че не можехме да пътуваме в Америка, а само в Унгария и България, не определяше всеки наш ден".

"Тогава надигнахме глас"

А дали Меркел смята, че успехите на крайната десница в Източна Германия помрачават тържествата по случай юбилея от падането на Стената? На този въпрос тя отговаря, че за нея 9 ноември 1989 остава един щастлив момент в германската история. "Между 1949 и 1989 в ГДР толкова много хора мечтаеха за свободата - и изведнъж можехме да говорим открито за това. Тогава надигнахме глас. И днес всеки може да надигне своя глас", казва тя, но не пропуска да отбележи, че несъгласието не трябва да проправя път на презрението и омразата.

В интервюто канцлерката подчертава, че свободата на мненията включва и свободата да изразяваш несъгласие. "Насърчавам всеки да изказва своето мнение, но човек трябва да понася и реакциите, както и евентуален шитсторм, какъвто съм преживявала неведнъж. И това е част от демокрацията", изтъква Ангела Меркел.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Барчо

    20 9 Отговор
    Днес щеше да си е една счетоводителка в някое източно германско ТПК и да чака да се пенсионира, ако все още не е.
  • 2 Д-Р Менгеле

    21 4 Отговор
    Щеше да служител на ЩАЗИ.
  • 3 Последния софиянец

    27 4 Отговор
    Щеше да е партиен секретар.
  • 4 Бай дъ Хой

    14 16 Отговор
    Я глей ти ...даже бившите ком.сек.са си мечтаели за Америчка...що така,бе каскети.Що пък не е искала да обикаля'' Ширака страна мая радная'' с ''Волга'' с перденца и да слуша Владко Висоцки, например( между другото и аз съм му фен ) ама..абе Брус си е друга работа...а и Америка си е друга работа...и по Скалистите планини все пак можеш и някой индианец да срещнеш.
  • 5 среднощен

    19 2 Отговор
    А може би щеше да "брои" коментарите в някой информационен сайт..? Може би дори би "форматирала" мнения в този сайт..? DW, каквото и да работеше Меркел в евентуалното недемократично общество, тя не би сторила тези злини с емигрантите..? Човек наистина се замисля в такива моменти за "доброто" и "злото" в този свят..?
  • 6 Монгола

    19 4 Отговор
    Щеше да пасе патки.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ал та фанах Атаопънах

    9 7 Отговор
    Нещо по-добро от Трабант? На бас че щяха да я уредят с най-доброто - Вартбург. Обаче щеше да слуша само Лили Иванова.
  • 9 ЩАЗИ

    26 6 Отговор
    Скъпа ми Меркел,
    Ако едни евреи не бяха подкупили службите за сигурност на Варшавския Договор, ти, мила ми, Меркел, щеше да вадиш камъни в някоя кариера (ако те бяхме спипали). След като си отслужиш срока, щахме да ти намерим мъж, щеше да имаш деца и щеше да си станеш един, нормален човек.
    За жалост ние нямахме тази възможност и ти пропусна шанса си да станеш жена-майка. Ние пък нямахме възможност да противдействане и ти си остана ялова крава и напълни Германия със скакалци!

    Коментиран от #13

  • 10 888

    11 0 Отговор
    да продава банички или нещо квот пряват бабичките
  • 11 Антисоциалист

    14 2 Отговор
    Господа, вярният отговор е очевиден. Щеше да е агент - наследствено от родителя си - пастор в ГДР. Както агент, т.е изпълнител, очевидно е и сега, но сега не на ЩАЗИ, а на паразитния световен банков капитал. Не на капитала изобщо, а на паразитния само. Наследствеността, за разлика от наследството е неотменима. Наследствено невиждащите очевидното да ми пишат минуси - неотменимо наследствено...
  • 12 Егати простачката.

    13 3 Отговор
    На 60 год. щяла да си вземе паспорта и да отиде в Америка че там я чакат още от малка и размитат за нея еййй Меркялицо проста на америте им трябва млада и свежа кръв а не такива дърти и ялови при това мъстии. Много много прости са германците и затова са кандидат нация за заличаване.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 КОНТРАТА

    9 0 Отговор
    100% тази павка ганджа като и слушам мечтите на хипи.
  • 15 Тръмп

    7 12 Отговор
    Меркел все още работи за КГБ и Путин,както и нейния ментор Шрьодер!!!:):):)Няма бивши комунисти,дори и в гроба!!!:):):)Атеисти и Антихристи,по това се познават,но не от лъжливите им думи,а от делата им!!!:):):)Бог и даде знак!!!;););)

    Коментиран от #17, #18

  • 16 месара

    5 2 Отговор
    щеше да е агент на щази!
  • 17 Бай хой

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Тръмп":

    Малееей да та чуй Владимир Путин какви ги плештиш. Ще ти нябие канчето пак.
  • 18 Бай хой

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Тръмп":

    Малееей да та чуй Владимир Путин какви ги плештиш. Ще ти нябие канчето пак.

    Коментиран от #20

  • 19 Лора, внимавай...!!!!

    2 2 Отговор
    Какво щеше да прави , Меркел...?! Имаха трудности, този един народ с различни,, възгледи,, и двете държави по своему бяха добре икономически, та госпожата пак щеше да прави нещо полезно, какво му пречи на западния пенсионер да обикаля, където си поиска, пък и дори и Америка..! Блазе ви госпожа Меркел, на такива наистина,, завиждам,, защото са родени под щастлива звезда..! Образовани и умни хора...!
  • 20 Пако

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бай хой":

    Абе,хоестия какво е това плеШтиш?????????
  • 21 Бойко борисов

    0 0 Отговор
    Аз ше и права бебе
  • 22 Хайл

    0 2 Отговор
    Я,това било писано от дойче веле
  • 23 Кико

    2 0 Отговор
    Щеше да продава найлонови ризи на плажа на Слънчев бряг за шес лева(това показва на снимката) за да си и скара почивката по ефтино!
  • 24 7777

    0 0 Отговор
    Да в Америка като агент на щази.
  • 25 ira

    1 0 Отговор
    Щеше да е в управлението и в партията, както и много други. Важно е да се изявяваш, както е целесъобразно.
  • 26 8388

    0 0 Отговор
    ДОСТА КОЛИ - КАМИОНИ - В АМЕРИКА НЕ ЩЕ ТИ БЪДАТ ПО ФУСТАТА А И ПО ДОБРИ ОТ ТРАБАНТ...

    ЗА БРУС ЩЕ СИ ВИНОВНА САМА ......
Новини по държави: