Тема: Украйна

9 Ноември, 2019 19:28 4 815 16

Ново споразумение за Донбас

  • донбас-
  • украйна

Изтегляне на войски около Петривске

Ново споразумение за Донбас - 1
Снимка: БГНЕС

Украинските правителствени сили и подкрепяните от Русия сепаратисти започнаха изтегляне край село Петривске на фронтовата линия в Донбас. Украинските и проруските войски ще се изтеглят на разстояние между 600 м. и 1 км.

От самопровъзгласилата се Донецка република обявиха, че раздалечаването на въоръжените сили е приключило, от украинска страна ще са необходими още два дни.

Целият процес е наблюдаван от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), отбелязва БНР.

„Нашите патрули са готови да осъществят наблюдения на целия процес с помощта на техническо оборудване – камери и безпилотни самолети“, каза Тимо Хамалайнен - ръководител на мисията на ОССЕ в Донецка област.

Оттеглянето на враждуващите сили е част от серията мерки, които трябва да проправят път за провеждане на среща на върха на Нормандската четворка с лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия.

Сраженията в Източна Украйна отнеха живота на около 13 хиляди от 2014 г. насам, а двете страни се обвиняват взаимно в нарушение на примирието, което беше договорено в столицата на Беларус, Минск, през 2015-а година.

Според правителството в Киев оттеглянето на армията от село Петривске означава, че Украйна е изпълнила всички необходими условия за провеждане на срещата на върха, на която украинският президент Володимир Зеленски за първи път ще се срещне лице в лице с руския държавен глава Владимир Путин.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    49 17 Отговор
    СЛАВА РОССИИ! :)

    Коментиран от #5, #10

  • 2 VVV

    36 1 Отговор
    Те много са отдалечили ве .На един снайперистки изстрел 600 м до 1 километър :))) Такова отдалечаване правят хора които много искат да се сбият :)))

    Коментиран от #9

  • 3 Барчо

    47 2 Отговор
    И най-лошият мир е по-добър от най-добрата война.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 El chochone

    11 40 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Слава на САЩ!
  • 6 432

    5 17 Отговор
    Как и защо започна? Сноудън попадна постечение на обстоятелства в Москва, стоя на летището защото беше невалидизиран паспорта му, последва молба за обежище в Русия и го получи. Обама поиска/настоя да бъде екстрадиран Сноудън, Путин отказа. Обама се закани, че Путин ще си плати за действията и набързо се задейства (вероятно вече подготвяна операция) цвена революция в Украйна. Путин в последствие се възползва от ситуацията и му го върна с Крим и т.н. до края на света; една лична война на двама нафукани държавници, която струва вече 13000 живота.

    Коментиран от #12

  • 7 ма що тъй

    15 10 Отговор
    13 000 загинали ? 12 998 бандеровци и двама руски ловеца.
  • 8 Фалшиви внушения

    30 8 Отговор
    от писаницата --- сепаристи.
    А не са ли защитници на земята си от украинския фашизъм?
    Журналистика подчинена на властимащите!
  • 9 хамсал

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "VVV":

    Е не са били дупе в дупе,че да броиш само тези метри.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    4 1 Отговор
    Няма такова село Петривске! Има Петровка!
  • 12 Румяна Костова

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "432":

    Доста оригинална приумица, но нямаща нищо общо с действителността. Събитията в Крим и на Донбас се случиха защото украинците се опитаха да забранят руския език на тези територии и защото бандеровци почнаха да прескачат и на Крим и на Донбас, за да сплашват населението.Получи се обратния ефект от замисления. Бездействието на украинската армия в Крим не може да се обясни с войната между Путин и Обама също.
  • 13 Румяна Костова

    6 3 Отговор
    През октомври при първия опит за раздалечаване на двете войски, така наречените сепаристи пуснаха два пъти бяла рекета и чакаха още 20 минути същото да сторят и украинските военни. На мястото естествено присъствуваше наблюдател от ОССЕ. В последствие се оказа, че на територията, подконтролна на Украйна, са нахлули група украински националисти, които са попречили на военните да изстрелят бялата рекета, сигнал, че войските са в готовност за изтегляне. С украинската армия, която била в първата десетка на най-силните армии в света(по думите на Порошенко), шепа украински националисти може да си играе както си иска.
  • 14 Барчо

    10 0 Отговор
    Ти не разбра ли, че президента на САЩ прави само това, което му диктуват определени хора. Ако не слуша се започва ограничаване на правомощията и ако продължава да се прави на мъж се започват разследвания, инпийчмънди и т.н. Явно модата да убиеш президента от времето на Кенеди вече не е на мода, въпреки че са си избили доста президенти. Ако зависеше от двамата президенти, то до сега да са седнали на масата, да са начертали картата на влияние и да си гледат кефа. Що се отнася до Майданата на Украйна, то просто и дойде ред на цветната революция и това и беше грешката на американците. Вместо тихичко да заемат базите в Крим, то те решиха да влязат там с гръм и трясък. Само че не и се получиха нещата.
  • 15 Иве

    6 2 Отговор
    Срамота е братски народ да се избива.
  • 16 Истината

    5 10 Отговор
    Слава на Украйна!
    Вън на проруските сепаратисти!
    Комунистически изчадия!
Новини по държави: