Last news in Fakti

9 Ноември, 2019 19:37 1 238 30

Юнкер за 1989 г.: Звезден момент в историята на Европа

  • юнкер-
  • европа

Европейците рискуваха собствената си свобода за свободата на всички

Юнкер за 1989 г.: Звезден момент в историята на Европа - 1

Когато през есента на 1989 г. хората излязоха по улиците, те рискуваха собствената си свобода, за да извоюват свобода за всички. Тяхната смелост събори стени, тяхната задружност вдъхнови Европа и света, а тяхната мирна революция промени хода на историята. Те излекуваха този континент, разделен от войни, и помириха неговата история и география. Хората сами написаха историята, вместо да се оставят тя да им се случва.

Това каза председателят Жан-Клод Юнкер по повод 30-ата годишнина от мирната революция от 9 ноември 1989 г.

Затова днес цяло едно поколение млади европейци не познава друг живот освен в мир и свобода — Европа, в която можем да пътуваме, живеем и обичаме през граници. Аз лично също винаги ще си спомням 9 ноември. На 9 ноември 1989 г., след тежка автомобилна катастрофа и три седмици в кома, аз се събудих с кадрите от падането на Берлинската стена по телевизията. Чувството беше неописуемо — това беше повратен момент в световната политика и началото на нов живот за нашия европейски континент и лично за мен.

Датата 9 ноември 1989 г. остава звезден момент в историята на Европа. Едновременно с това тя е нашата мисия да се борим за свободно и демократично общество в Европа също толкова решително колкото хората тогава.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    19 6 Отговор
    Наивниците 1989г се предложиха сами на запания импрялизъм като курбан!

    Коментиран от #10

  • 2 Maf1ata BG

    26 4 Отговор
    Да зададем обаче един прост въпрос: ами вие какво направихте, имахте на разположение цели три десетилетия, омесвахте ги както си щете с отровна плюнка - и накрая какво постигнахте? Нищо и половина. САМО КРАДОХТЕ - НИЩО ПОВЕЧЕ , КРАДЦИ !
  • 3 Анонимен

    23 1 Отговор
    Тези, които протестираха тогава, ако знаеха какво ще последва, на дали щяха да го направят , че след 30 години държавата им ще е на последно място в Европа, 3 милиона българи вече са чужди граждани, съсипана икономика и управлявана от мутрите.
  • 4 Последния софиянец

    20 4 Отговор
    Загубихме Студената война и сега сме под окупация и ни управляват колаборационисти. Като свърши окупацията ще се оправим с тези подлоги.
  • 5 Тоталитарната система е лоша

    1 10 Отговор
    Девиза на преволюционерите през турското робство е бил "Свобода или смърт". Тъжно, защото само след няколко десетилетия са попаднали под един тоталитарен режим, нарушаващ човешките права и свободата. Дори и нашите революционери са вярвали в демокрацията и свободата. А още по - странното е, че самия Маркс също е защитавал демокрацията и свободата. Но диктаторите е нямало да спечелят от демокрация, нали така. Те са искали да си запазят властта за свои облаги.

    Коментиран от #17

  • 6 Ал та фанах Атаопънах

    17 2 Отговор
    Звезден момент в историята на Западна Европа - годината в която превърнаха Източна Европа в чистачи на тоалетни.
  • 7 Западни Лъжи

    6 1 Отговор
    Каква смелост бе, това беше изцяло руска работа да ви натресат източна европа като ви знаят какви сте алчни , сигурно са пресметнали и годината на която ще капитолирате.
  • 8 гого

    3 1 Отговор
    да не се бе събуждал!по–добре!?
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 7 Отговор
    Трудно е от рибена чорба да се направи аквариум. С обратното комунистите за 45 г. се справиха успешно.
  • 10 Rado

    4 12 Отговор

    До коментар #1 от "КОНТРАТА":

    Предпочитам да карам Фолцваген вместо Москвич, и ти си се предал за курбан щом в момента пишеш коментари на западни технологии, а не на такива от СЕСЕРЕ.

    Коментиран от #19

  • 11 ivan

    12 0 Отговор
    И КАКВО СТАНА СТАНАХМЕ РОБИ НА ЕВРОПА И НАТО
  • 12 no name no face no number

    14 2 Отговор
    Най трагичната година за Източна Европа един плешивец с петно на главата съсипа милиони човешки съдби, направи така, че по умните, по добрите и по красивите да робуват на онези изклатени надменни шибаняци от Запада и фащ или им отреди още по лоша съдба да робуват на мутри и крадци в собствените им държави ужас от който и до днес изход няма, а онези още са отгоре.......До кога!?

    Коментиран от #18

  • 13 Иван

    2 4 Отговор
    Не че съм песимист за бъдещето на Европа, но патоса в статията ми идва в повече. Още повече като ми е известна плодовитостта и мързела на някои от най-новите граждани,които имат съвсем различни виждания за бъдещето на този континент.
  • 14 Един българин

    11 1 Отговор
    Да, вярно е ... За запада е добре - получи БЕЗПЛАТНО изучена работна ръка, не в пенсионна възраст, която дава много повече от колкото получава .... бели роби.
    А у нас - 30 години след "демокрацията", малко, но много богати и много с доходи под 500 лв. Корупция, крадене, управляващ режим потъпкващ свободата на словото.
  • 15 Обикновен човек

    10 0 Отговор
    Бяга заека из гората и врещи с все сила:демокрацията дойде ....среща го мечката -абе заек ненормален кво си се разкрещял дошла демокрацията аз цял живот съм яла мед и пак ще си ям ! Среща го щъркела - чудо голямо Заю но само за теб ,аз цял живот съм летял на юг после тук и така ще си продължа живота! Среща го маймуната : Абе Заю ти не разбра ли че на такива като теб и мен задниците цял живот ще си останат голи та ако ще и три демокрации да дойдат!!!
  • 16 Кой68

    10 1 Отговор
    Съборена бе видимата стена/бетон и бодлива тел/ но бе издигната невидима стена?Делението е по-страшно от преди.........
  • 17 no name no face no number

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тоталитарната система е лоша":

    И какви облаги толкова е ползвал Живков???? Говориш пълни небивалици, явно си някой изхабен тинейджър, (да го кажем на ваш език).Огледай се слепчо и виж, че сега нито има свобода и още по малко пък демокрация......нито в България, нито някъде другаде в този откачен самоунищожаващ се свят.Преди беше мнооого по добре, не не казвам идеално, но в сравнение с този низък и първичен живот.........онзи беше много мнооого по добър и стойностен
  • 18 Бай Бай

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "no name no face no number":

    Ало безличния без лице и атрибути. Мястото ти не е тук а на Червения площад при червените боклуци. Скоро ще ви изхвърлим всичките

    Коментиран от #20

  • 19 no name no face no number

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "Rado":

    Нормално от едноклетъчно повече не може и да се очаква

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Димитър Делян

    8 0 Отговор
    Който не беше комунист , или ченге сега кара на хляб , вода и молитва . Надежда откраднатите 600 милиарда долара от държавата и народа да бъдат върнати в бюджета вече няма . 1944 г. обикновени лекари , учители , адвокати ... избити като потенциални противници на новият тогава строй ... 1989 г. оказа се , че целият народ ( без лична собственост ) е работил ангария цели 50 години за ЦК на БКП и ДС . Грабителите на България са елитни политици в Народното Събрание , М.С. и разбира се в Брюксел .
  • 22 Rado

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "no name no face no number":

    Едноклетъчно използва 8-ядрен процесор AMD направен по 7nm технология. А ти многоклетъчно имаш 1-ядрен руски по 150nm, ама си го държиш като реликва, защото няма дънна платка, която да го поддържа.

    Коментиран от #24

  • 23 КРАСЪО69

    5 4 Отговор
    УВАЖАЕМИ ГАГАДЖИИ.НЕ СИ ЧЕШЕТЕ САМО ЕЗИЦИТЕ.СЕГА ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА РАБОТИ КАКВОТО ИСКА И КЪДЕТО ИСКА.И КОИТО Е КАДЪРЕН ЩЕ УСПЕЕ.А НЕКАДЪРНИЦИТЕ ЩЕ СИ ЧЕШАТ ЕЗИЦИТЕ ПО ФОРУМИТЕ И ВСЕ НЯКОИ ЩЕ ИМ Е ВИНОВЕН ЗА ТЯХНОТО НЕЩАСТИЕ.НЕ ЧАКАИТЕ НЯКОИ ДА ВИ РЕШАВА СЪДБАТА КАКТО БЕШЕ ПРЕДИ 89 ГОДИНА.АКО НЕ СЕ СЪБУДИТЕ И ДА ДЕИСТВАТЕ-ПОНЕ МЪЛЧЕТЕ И ОБВИНЯВАИТЕ САМО СЕБЕ СИ.ДЕРЗАИТЕ
  • 24 no name no face no number

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Rado":

    Важното е да ми върши работа, щом не го сменям значи е качествен и работи добре.
  • 25 Дърт и гнусен содомит

    10 1 Отговор
    В Брюксел е събрана най-голямата сган на Европа
  • 26 За да стане звезден

    8 0 Отговор
    Вземете и въшлясалата Украйна в ЕС, за да бъде щастието пълно. Все пак хората държавата си разрушиха заради вас.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хелиос

    2 0 Отговор
    Същия този тип незнайно как се добра до най високите постове в ЕВРО СЪЮЗА беше безкрайно щастлив да гледа беззаконието което обхвана и разрушава основните ценности на стара ЕВРОПА Пълна подкрепа за мутрите и бивши комунисти крадците и мафията създала се след падане на Берлинската стена ЗАПОМНЕТЕ С ТАКИВА ХОРА ЕВРОПА ЩЕ Е СВЪРТАЛИЩЕ НА БАНДИТИЗМА ПЪЛНА ЛЕГИТИМАЦИЯ НА МАФИЯТА У НАС И НАВСЯКЪДЕ
  • 29 Калинка

    4 0 Отговор
    Всяка една олигархична мутра може да изпрати любовницата си в Брюксел без значение колко е проста стига да е завършила нещо в обора (университет )Дори да достигне висините на тази напълно провалена организация Благодарение на мафията
  • 30 София

    2 0 Отговор
    Алкохолик
Новини по държави: