10 Ноември, 2019 19:42 1 761 3

Иран изгражда втори реактор в АЕЦ “Бушер“

  • иран-
  • аец бушер-
  • реактор

Съоръжението ще бъде построено с руска помощ

Иран изгражда втори реактор в АЕЦ “Бушер“ - 1
Снимка: БГНЕС

Иран започна днес изграждането на втори ядрен реактор в атомната централа "Бушер". Съоръжението ще бъде построено с руска помощ.

Властите започнаха да изливат бетон в атомната централа в “Бушер“ пред представители на медиите.

Ходът идва в момент на напрежение около ангажиментите на Ислямската република по ядреното споразумение от 2015 година. Макар Вашингтон да се оттегли от него, останалите страни - участници - се опитват да го спасят, припомня БНР.

Заради американските санкции, те не са в състояние да предложат начин Иран да продължи да продава петрола си зад граница, коментира Асошиейтед прес.

За втория ядрен реактор, Техеран ще разчита на 4,5 % обогатен уран, който беше забранен в споразумението. Първият реактор в “Бушер“ също беше построен с руска помощ.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обективен

    2 9 Отговор
    Русия и тя ли се опитва да спаси ядреното споразумение?

    Коментиран от #3

  • 2 Бай Тошо

    17 0 Отговор
    А ние хвърляме пари за слънчева енергия и вятърни турбини, пари на вятъра.Добре че беше бай Тошо да построи АЕЦ Козлодуй иначе щяхме да сме на свещи сега
  • 3 хамсал

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Обективен":

    Какво да се спасява, като САЩ се оттеглиха!