Last news in Fakti

11 Ноември, 2019 15:28 1 403 42

Столтенберг: НАТО запазва своята сила

  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • европа-
  • сащ-
  • сигурност-
  • балкани

САЩ увеличиха военното си присъствие в Европа

Столтенберг: НАТО запазва своята сила - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

НАТО е в Полша и на Балканите, за да предотвратява конфликти, а не да води войни. Европейското единство не може да замени трансатлантическото, американското военно присъствие в Европа е най-висшата форма на солидарност със съюзниците. Това заяви Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, в интервю за вестник „Зюддойче Цайтунг“, предаде Епицентър.

НАТО запазва своята сила, а Северна Америка и Европа взети заедно днес правят повече, отколкото преди. Ние укрепихме нашата съвместна отбрана и за пръв път от много години подобрихме нашата командна структура. САЩ увеличиха военното си присъствие в Европа, те изпращат тук повече войници, инвестират повече, и освен това, в момента провеждат повече учения. А европейските партньори повече инвестират в своята сигурност, и това е така вече 5 години поред, посочи Столтенберг.

В НАТО винаги е имало разногласия, защото ние сме съюз, състоящ се от 29 демокрации. Има различия в позициите по търговските въпроси, и в областта на климатичните промени, но спорове е имало и по-рано – например, по време на Суецката криза през 1956 г. или войната в Ирак през 2003 г. Силата на НАТО се състои в това, че ние сме способни да се справяме със съществуващите проблеми, а също така да се пазим и защитаваме. НАТО е единствената платформа, в рамките на която жителите на Северна Америка и европейците обсъждат въпроси свързани с отбраната – и така е всеки ден. Почти винаги ние стигаме до общо мнение, но понякога нашите мнения се различават. В този случай е важно да продължим да обсъждаме спорните теми.

Ние редовно обсъждаме нашите отношения с Русия, в които поставяме акцент върху възпирането и отбраната, но също така и върху диалога. Това е силна позиция, защото сме взели съвместно решение, а в рамките на Съвета НАТО – Русия ние обсъждаме тези въпроси с Москва. В продължение на много месеци обсъждахме с Русия нарушаването на Договора за ракетите с малък и среден обсег, а също така последствията от тези действия, обсъждаме борбата с тероризма, а също така защитата от киберзаплахи. Говорим всеки ден по тези стратегически въпроси, заяви генералният секретар на НАТО.

Всички 29 партньори в НАТО твърдо се придържат към член 5 за колективната сигурност на Вашингтонския договор, в съответствие с който нападението срещу един член на алианса е нападение срещу всички съюзници. Това не е само на хартия, ние виждаме това и на практика. Последният боен американски танк беше изтеглен от Европа през 2013 г. през пристанището в Бремен. Но днес американците се завърнаха с цяла бригада, в чийто състав има много танкове. За мен няма по-силно изражение на съюзническата солидарност. НАТО присъства в Полша, а също така и на Балканите. И искам да подчертая това, за което също сме единни: ние правим това не за да водим война, а за да предотвратим конфликти. НАТО осигурява мира.

Хубаво е, че в ЕС все повече се занимават с въпроси на отбраната. 90% от гражданите на Евросъюза живеят в страни, които са членки на НАТО. Бих желал европейското единство да укрепне още по-силно, но то не може да замени трансатлантическото единство. Европейският съюз не е способен да защитава Европа и още повече няма да може да прави това, след като Великобритания го напусне, защото това е страната с най-големия военен бюджет. След Брекзит 80% от военните разходи на НАТО ще се падат на страни, които не са членове на Евросъюза. Но не става дума само за военни възможности, но и за география. Норвегия на север е също толкова важна за безопасността на Северния Атлантик, както и Турция на юг – това е важно, за да можем да реагираме на възникналите там предизвикателства. А САЩ, Канада и в близко бъдеще Великобритания – всички те играят решаваща роля за осигуряването на безопасността на Европа. И именно днес ние трябва да научим уроците от историята. Обединението на Германия и Европа би било невъзможно без гаранциите за сигурност от САЩ и НАТО, каза още Столтенберг.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диамантения хой

    11 27 Отговор
    Путин cъcипвa oбикнoвeнитe руcнaци c тoвa бeзмиcлeнo cвръхвъoръжaвaнe, нo тe ca cвикнaли и търпят.Въoръжaвa ce cякaш щe прeвзeмa cъceднa гaлaктикa. Нo aкo бъдe удaрeн oт Китaй caмo CAЩ и НAТO мoгaт дa cпacят Руcия, кaктo вeчe я cпacихa вeднъж прeди 77 гoдини. Русия ни съсипва подмолно от 75 години насам, а иначе официално се правят на ''братска страна'' заради съюзът на България с Адолф Хитлер при обръщането на Русия наопаки със земята от немската армия и избиването на 20-30 милиона руснаци, въпреки че не изпратихме нито един войник на източното клане. Ако ни направи независими от руския газ, Бойко ще стане номер едно на всички времена и всички царе царували в България. Руcия aкo прeкaлявa c хибриднитe cи aтaки срещу демократичните държави на планетата Земя, aрмиятa и щe бъдe cкoвaнa нeпoдвижнo и щe бъдe oтвятa oт извънзeмни кocмичecки кoрaби при втoрoтo пришecтвиe нa Иcуc Хриcтoc, a Путин рaзпънaт нa кръcт нa Чeрвeния плoщaд c крaкaтa нaгoрe, зa дa мoжe цeлия cвят дa ce убeди в двупoлoвaтa му cиcтeмa /мaйтaп рaзбирa ce:):)/

    Коментиран от #5, #28, #38

  • 2 El chochone

    9 12 Отговор
    Слава на НАТО!
  • 3 ха сега де

    15 6 Отговор
    Въпрос-че към Столтенберг и към нашите "евроатлантици" -Ако Турция яде пердах от сирийските войски биещи се с турците на територията на Сирия и турците искат да се активира чл.5 вие какво ще направите ?И как преценява НАТО-то навлизането на държава членка на чужда територия и води война там агресия ли е или не и ще мишкувате ли или не М ?

    Коментиран от #4, #41

  • 4 Диамантения хой

    12 8 Отговор

    До коментар #3 от "ха сега де":

    Турция няма да яде ПЕРДАХ защото Русия я въоръжава с Ц 400 и самолети СУ 37. Но какво ще направите вие от Евразийският съюз, ако Башар го отнесе от Турция въоръжена до зъби с руски самолети и ракети. Ние се обявихме против нахлуването и в Сирия и против въоръжаването и с руски оръжия, а вие ще се произнесете ли против това Башар Асад да не знае много за да не бъде окупиран от Турция с модерните и руски оръжия??

    Коментиран от #11

  • 5 Ххх

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Диамантения хой":

    Дали ти е диамантен, не знам, най много да са ти имплантирали някое стъклено манисто подкожно. А тия екстри обикновено се придобиват в пандиза. Но си личи, че разсъждаваш с тази си част на тялото.

    Коментиран от #7

  • 6 ха сега де

    5 5 Отговор
    до 4 оня хой
    Ей бай хой първо уточни кои сме ние и вие ? Нищо не ми отговори на въпроса.Това че еврозелките от НАТО тук в Европа и извън нея са казали на турците да не влизат в Сирия нищо не значи.Пак питам че вие малко по трудно загрявате-/може и трети път да го пиша специално за вас/ Ако Турция поиска активирането на чл.5 НАТО какво ще направи ?

    Коментиран от #9

  • 7 Диамантения хой

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Ххх":

    Мерси за комплимента - първо!! Второ - много си осведомен какво се прави в затворите?? Трето - говориш за половия ми член, нали??:):):)

    Коментиран от #24

  • 8 Кой68

    3 1 Отговор
    Щото е фраш със "силни мъже имащи твърди китки"?👍👍👍
  • 9 Диамантения хой

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "ха сега де":

    Да си чул случайно досега, че ние българите сме в НАТО и ЕС??
  • 10 ха сега де

    5 0 Отговор
    до оня хой 9
    Чети си добре коментар 4 където пишеш че ние от Евразийския съюз ???!!! Та за кои пишеш ??!А пишеш и за вас, та кои сме ние ?!

    Коментиран от #13

  • 11 Ххх

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Диамантения хой":

    Ти, като си пишеш глупостите дали знаеш какво е Су 37 ? Защото аз се интересувам от самолети, но за Си 37 не бях чувал. Направих си справка. Оказа се, че това е ранния вариант на СУ 35, ако не бъркам, от 1996 г. Турция с такива самолети няма да се "обновява".
  • 12 Бай хой

    10 5 Отговор
    Там където няма НАТО няма и конфликти. Факт. За съжаление останаха твърде малко оазисите в света. Тази черна чума е плъзнала като проказа. Първо трябва да се справим с продажниците прокарващи интересите на НАТО за лични облаги. За тях няма нищо свято. Продават и роди родина за няколко долара.

    Коментиран от #15, #16

  • 13 Диамантения хой

    10 9 Отговор

    До коментар #10 от "ха сега де":

    България е в НАТО и ЕС. Да ти дадат достъп и до Гугъл, а не само до факти. Ние българите сме натовци. Това дали да бъдем в НАТО и ЕС го решаваме ние чистите българи на партийни събрания. Теб след като не са те питали дали да бъдем в НАТО и ЕС значи нямаш право на мнение по тези въпроси. Затваряш си ромската човка и отиваш да помагаш на Айшето в кухнята да затоплиш кюмбето за да изкъпе дечурлигата ви, а и вие с нея. Трябва да сте чистички за самолета. Като си спретнете куфарите и тръгнете към терминал 2 в посока Евразийски съюз, след като не ви харесва в НАТО и ЕС, може да направиш и няколко снимки за спомен от столицата на България. Сега стана ли ти по-ясно, или да ти го изясня с още по-голями подробности??

    Коментиран от #26

  • 14 ПЕНКО

    9 3 Отговор
    ЗОМБИРАН ЛИ Е СТОЛТЪНБОЛК ???????????
  • 15 Питам само

    5 10 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    Какво си се разквичал бе путлераст? Дори самите руснаци казват "Хорошо там, где нас нет!

    Коментиран от #23

  • 16 Диамантения хой

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    А защо не гласува против влизане в НАТО??

    Коментиран от #19, #22

  • 17 България ЕС Нато

    7 6 Отговор
    Докато съществува Болшевизъм ще съществува и НАТО

    Коментиран от #18, #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Бай Шиле

    8 0 Отговор
    Истински кокошкарник са тези коментари! Само дето за сега липсва Бориславчо Попов да из-куку- тролне! Отговорете ми в коя страна, дето е стъпвало НАТО и техните " евро - атлантически ценности" да не е имало въоръжен конфликт? Отговорът ми е! Прибалтийските републики, България и Румъния! Все още , защото биват подготвяни за буферна зона- или пушечно месо! Умните ме разбират! Проблемът се състои в това, че НАТО са частната армия, на банкерският елит! А неговата цел, е да сте бедни и зависими - от кредити! А за мен това е по- опасно от всякакъв вид Диктатура! Който не слуша, като РФ , ще яде пердах или санкции! Да, ама останалите страни го виждат и правят друг съюз! На Африканският Съюз убиха създателя му, преди да го направи, говоря за Кадафи! Но с Евразийският ще е малко трудно! При положение, че в Индия, Китай и останалите азиатски страни, е половината от населението на земята! Борбата е както на местните избори! Кои ще се присъединят към каузата! На едни се плаща, други го правят по убеждение, а трети от финансов итерес!!
  • 22 Бай Шиле

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Диамантения хой":

    Щото никой не го постави за гласуване! Виж за " екологичните проблеми на Грета" , е друг калибър! И кой не иска да гласува ? Хмммм,много тролове и плъхове се навъдиха!

    Коментиран от #30

  • 23 Браво

    8 0 Отговор

    До коментар #15 от "Питам само":

    Браво бе лакей ! Какво друго казват уж “руснаците “?Страшно “ оригинален “си ?
    НАТО ? Къде беше НАТО когато избиха хиляди цивилни сирийци ? Путин спря това Безумие, а Хамерите се появиха след ракетите , Петрола да “охранявали”?Оня другият смешко пък щял да “спаси “ с “братята” си джендъри Русия от Китай ?? Пази боже ! А излезте за малко от Матрицата бе лакейчета !Кога ще разберете ,че никой не Ни /Ви брои за живи колкото и да се подмазвате !Неутралитет - това е истината , иначе следващият път направо ще Ви изтрият от картата със все “страшните “ ви завързани Никове!
  • 24 Ххх

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Диамантения хой":

    Не, говоря за халката между големите ти бузи! То бива елементарни разсъждения, бива, ама както казват 'Бивол за мезе не бива".
  • 25 Бесен

    8 0 Отговор
    Само така другарю Столтенберг! Рев му е майката, че иначе ще ти изстине удобното кресълце, ще секнат кинтите и току виж си се сетил, че преди да ти накихат многохилядната заплата ходеше по протести и замеряше генералните секретари на НАТО с камъни... Рев баце ми е майката! БОКЛУК!
  • 26 Ххх

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Диамантения хой":

    Тебе пък кой и кога те пита дали да сме в НАТО и Европейския съюз ? Обективно в България никой не е питан по тези теми, иначе мисля, че по толкова съществени въпроси беше нормално да се проведат референдуми. Само че политическият ни елит май не беше много убеден дали и доколко резултатите ще го устройват, така че предпочете да вземе решенията без допитване.

    Коментиран от #32

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Румяна Костова

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Диамантения хой":

    Докато в САЩ си мечтаят да насъскат военно Китай срещу Русия или обратното, двете страни провеждат съвместни военни учения. Много ми е интересно как точно продължава да ни съсипва Путин? Той определя бюджета на държавата ни, сключва сделки на астрономически цени за самолети, намиращи се още на чертожната дъска или пък слага подписа си да имаме най-ниски заплати и пенсии в ЕС.

    Коментиран от #31

  • 29 Ххх

    1 2 Отговор
    НАТО запазва своята сила. И ако леко сменим текста в един химн, мисля, че би подхождала и за настоящите натовци - "Союз нерушимьй республик свободньйх сплотила навеки великая США".
  • 30 Диамантения хой

    6 5 Отговор

    До коментар #22 от "Бай Шиле":

    Я пък ти?? Това, че тебе не са те питали дали да сме в НАТО, не означава че и мен не са питали. Мен са ме питали на партийно събрани и съм казал твърдо ДА, даже ДИАМАНТЕНО - ЗА НАТО и ЗА ЕС. Опъваш една палатка на орлов мост и един плакат ''аз съм единственият в тази страна, който не е питан за НАТО, защото бях в лудницата тогава и искам да ме питат''!! Погледни в интернет при коя партия и при кой президент влязохме в НАТО, ромче непитано. А това че искаш да сме като Швейцария, с пряка демокрация, където и вие простосмъртните да бъдете питани за щяло и нещяло, означава, че си почитател на ЗАПАДНИТЕ ДЕМОКРАЦИИ.
  • 31 Диамантения хой

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "Румяна Костова":

    Няма как да знаеш какви са тегобите на обикновения руски народ, защото ти самият не можеш да си позволиш да дойдеш до София дори, та камо ли да отидеш да поживееш три дни в Москва. А аз ходих, обиколих 8 населени места и видях как живеят и богатите, и средната класа, и свръх бедният руски народ. Ти имаш впечатления единствено от селския мегдан в населеното място където живееш, сергията за изкупуване на мляко до него, универсалният магазин и автобусната спирка до кръчмата. Това не е България, ела тук в София, да усетиш тръпката на живота и дневния и нощния:):)

    Коментиран от #33, #34

  • 32 Диамантения хой

    7 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ххх":

    Еми ела в ГЕРБ за да бъдеш питан отворко!!В кръчмата в ромската махала няма как да те питат за тези неща. Това става на партийни събрания при затворени врати в центъра на голямите български градове и не говори от името на 7 милиона души. А сега отворко искам да ми кажеш при управлението на коя партия и кой президент от Позитано 20 подписа указа за присъединяването на България в НАТО и защо още не си им потрошил прозорците на тия от Позитано 20, при положение, че не си съгласен с НАТО??Ама вие сте много интересни, това да не ви е Швейцария, та да ви питат за всяко нещо?? Тук нещата ги решаваме ние от ГЕРБ. Вие ще ги решавате като станете мнозинство, а след като сте малцинство, ще търпите и ще плащате, самолети.... вертолети... и кораби....

    Коментиран от #36, #37, #39, #40

  • 33 Румяна Костова

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Диамантения хой":

    Да имаш тръпки от нощния живот не е лошо, особено ако си на 20 години. Аз свършиш с подобни приключения някъде малко след студентските си години.😊 Благодаря иначе за поканата за нощно или дневно копунясване, ама нас с вас ни делят например един бус прочетени книги, просто няма какво да си кажем.

    Коментиран от #35

  • 34 Румяна Костова

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Диамантения хой":

    Аз Ви напомням, че Русия и Китай правят съвместни военни учения, а Вие ми обяснявате къде сте ходили из Русия 😀. За да се осведомиш по някои въпроси не трябва да биеш толкова много път, имаме от доста години Интернет. Или тази Ваша неадекватно е следствие от бурния Софийски нощен живот?
  • 35 Диамантения хой

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Румяна Костова":

    Пак си се напушил... само не ми е ясно как дилърите достигат до такива малки и незначителни населени места?? Само не ми казвай че имаш нива в задния двор??
  • 36 Случаен превоз

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Диамантения хой":

    Отворко, я слез и малко на земята, от много гордост, че си от герберите, които решават съдбата на българския народ ще ти се завие свят.
  • 37 Я русский полюционер

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Диамантения хой":

    Много ме кефи как им нашокваш репите на тия безмозъчни червени еуглени. Толкова са тъпички, горките, че е цяло чудо как успяват да коментират неща, които не разбират.
  • 38 Бре

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Диамантения хой":

    Ма си ми умничък.бре.Само дет ти липсва сивото вещество у кратуната.
    НАТО СИЛНО.
    Тйо се разпада,не виждаш ли че все повече страни се опъват на краварите,не виждаш ли ,че същите кравари се опитват да запалят война в европа,кат ще ни използват за пушечно месо.
    И знаеш ли що?Щото европа е богата,мн.богата на природни ресурси.Да не говорим за Русия.,най богатата
    Па и прочети малко история,Ама мн.малко оти на същите крава историята им е малка направо нищожна.
    Па мож и да разбереш,че там дет са краварите или свободно(кат при нас)си присвояват ко си искат или спретват войни.
    ПРИМЕРИ КОЛКОТО ЩЕШ папурчо
  • 39 Тйо

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Диамантения хой":

    Тйо едни самолети мани мани.
    Хей тъпчо не осъзнаваш ли че тез тенекии и всичко останало и последствията от участието ни в нато,че се плащат не само от нас,но и от теб и цялото ти потекло и пра пра внуците ти?
    Или ти си от правоимащите ,които мислят само за себе си?
    Или си мислиш ,че кат си на власт мож командва как ти е изгодно и ко ти кажат и то за жълти центове.
    Внимавай с командването оти как е тръгнало всичко да бега от бг.май нема да има кого да командваш.
    Ааа забравих мигрантите,мигрантите де се канят да настанят у нас.
  • 40 Аууу

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Диамантения хой":

    Ба си мнозинството сте.С около 40_на % избирателна активност.
    Тйо за тва ли не допуснахте машинното гласуване? Оти лесно се манипулират чувалчетата нали?
    И за това българия се обезлюдява ,щото няма мислищи хора за някаква държавност и ред.
    Капиш?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.