Last news in Fakti

13 Ноември, 2019 19:33 1 473 9

Питат на референдум дали да има евтаназия

  • нова зеландия-
  • евтаназия-
  • референдум

Обществото в Нова Зеландия е разделено по този въпрос

Питат на референдум дали да има евтаназия - 1
Снимка: Shutterstock

Парламентът на Нова Зеландия гласува текст в подкрепа на узаконяването на евтаназията, който предвижда догодина да се организира референдум по този разделящ обществеността въпрос, предаде AFP.

Законопроектът позволява на терминално болни хора да поискат медицинска помощ за прекратяване на живота им. Той беше приет с 69 на 51 гласа на последно четене след месеци бурни дебати в парламента.

Министър-председателката Джасинда Ардърн публично подкрепи тази реформа, но гласува с нежелание за референдума, като обясни, че това е единственият начин да се придвижи текстът.

За референдума настояваше участващата в управляващата коалиция партия "Нова Зеландия преди всичко", която заплашваше да гласува против реформата, ако няма такъв. Пред сградата на парламента в Уелингтън противници на узаконяването на евтаназията демонстрираха и разпънаха транспарант с надпис "Помогнете ни да живеем, а не да умрем".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    11 5 Отговор
    Нас защо не ни направиха референдум за това дали искаме да заменим 4 реакторни блока за... "европейско приятелство"?

    Коментиран от #2

  • 2 Много са срамежливи...

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Нашите началници, те си отварят устата, само ако има кюфтета насреща. Срамежливи са.
    Обаче по темата, аз съм за евтаназията. Ако ти се роди болно дете и ту нямаш пари да го гледаш или не искаш. Може да го приспиш. Но това там е пунта мара работа.

    Коментиран от #3

  • 3 Ххх

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Много са срамежливи...":

    Много лесно ги прежали болните деца. Все пак си давай сметка, че подобен въпрос касае преди всичко твоят живот, защото всеки един от нас в някакъв момент ще се изправи пред такава дилема, ако не умре от внезапна или насилствена смърт.
  • 4 За референдум

    8 1 Отговор
    Да, категорично, особено възрастни или тежкоболни хора.

    Тъпо е друг да взима решения за собственият ти живот.

    Не решаваме дали да се раждаме, но трябва да имаме избор дали да си отидем от този свят достойно.
  • 5 ВЛАДИМИР ЙОТОВ

    2 0 Отговор
    МНОГО ЯКО, СЛАБОУМНИ И ДЕЦА ПОД 18 ДА ИМАТ МНЕНИЕ ПО ВЪПРОСИ ОТ ПРОФЕСОРСКИ ВЕЛИЧИНИ И ДЪЛГОГОДИШНИ РАЗИСКВАНИЯ ОТ ВСЯКАКВИ НАУКИ, АЗ СЪМ ПРОТИВ, НЕ ЧЕ НЕСЪЩЕСТВУВА И ОТРАВЯНЕ ОТ АЛКОХО И ДРУГИ РАЗНОВДНОСТИ!
  • 6 Реалист

    5 0 Отговор
    Недопустимо е . Всеки болен таи една малка надежда че ще оздравее.... Леля ми умря в страшни болки.... С разрешение от лекар беше минала на ссилноболкоуспокояващи... Молеше се да умре и крие ха всичко от нея и винаги имаше човек, не я оставя ха и за секунда сама... За да не посегне на живота си.
    Само бог решава кога...... ..
  • 7 СЪЩИЯ

    0 0 Отговор
    ИЗВИНЯВАЙТЕ ДА СТЕ СРЕЩАЛИ ЕДИН КОЙТО МЪЛЧИ, СЛУША И ПО НЯКОЕ ВРЕМЕ КАЗВА - ТИ СИ СЛЕДВАЩИЯ!
  • 8 ВЛАДИМИР ЙОТОВ

    0 0 Отговор
    ВСЕКИ СИ Е БОГ, МАЛЦИНА ИМАТ МНОГО БОГОВЕ!
  • 9 СЪЩИЯ

    0 0 Отговор
    ВИЕ ДА НЕ СТЕ С КОЧАНА С БИЛЕТЧЕТА?