Last news in Fakti

13 Ноември, 2019 19:55 1 967 25

Не е виц: България учи Намибия на иновации

  • екатерина захариева-
  • иновации-
  • намибия-
  • българия-
  • бизнес

Предлагаме много добро висше образование, твърди Захариева в Африка

Не е виц: България учи Намибия на иновации - 1
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес между Намибия и България пред представители на правителството на африканската страна.

В рамките на своето двудневно официално посещение и след срещите си с президента Хаге Готфрид Гейнгоб и министър-председателя Сара Кугуингелуа, българският първи дипломат проведе обстойни консултации със своя колега - вицепремиера и министър на международните отношения и сътрудничеството г-жа Нетумбо Нанди-Ндаитва, в които се включиха от намибийски страна още министърът на финансите, на околната среда и туризма, на икономическото планиране, зам.-министърът на висшето образование, обучението и иновациите, зам.-министърът на вътрешните работи и миграцията.

“Голяма чест за мен е да съм първият външен министър на България, посетил вашата страна. Земеделието, хранителната промишленост и фармацевтичната индустрия, включително производството на лекарства за ветеринарната медицина, са сред секторите, в които може да си партнираме”, каза Захариева. Тя изтъкна, че отношенията ни имат потенциал и в енергетиката - тъй като България вече е натрупала голяма експертиза във възобновяемите енергийни източници, които Намибия също има планове да експлоатира ефективно.

“Може да ви предадем нашия опит във финансирането на стартиращи бизнес компании и в иновациите. Предлагаме много добро висше образование по информационни технологии и аграрно инженерство. Необходимо е да се фокусираме върху професиите, от които бизнесът се нуждае. Нашият бизнес е отворен за сътрудничество и би се съгласил да вземе на стаж младежи от вашите държави като МВнР може да съдейства за издаване на краткосрочни визи за обмяна на опит и стажове”, изтъкна българският вицепремиер.

“По време на нашата борба за самоопределение и независимост вие ни оказахте незабравима помощ - България обучи в своите университети редица представители на нашето освободително движение, които сега заемат ръководни постове в държавното управление или в частния бизнес - каза вицепремиерът и външен министър на Намибия г-жа Нетумбо Нанди-Ндаитва. - Днес в Южноафриканската общност за развитие (SADC), състояща се от 16 държави, ние представляваме пазар от 190 милиона души, който би бил интересен за българския бизнес. Очаквам ръст на търговията и ваши бизнесмени да посетят страната, специално за България визи се издават вече при пристигане в Намибия, за да могат всички ваши съграждани да бъдат максимално улеснени.” Намибийският вицепремиер изтъкна, че очаква ръст на туристите от България и конкретни стъпки за инвестиции в селското стопанство, минната индустрия, както и проучване на българския опит в подобряването на услугите в сферата на туризма.

“Миналата седмица стартирахме програма за финансиране на млади предприемачи с помощта на частния бизнес и ще се радваме да проучим опита на България във финансирането на старт-ъп компании”, каза и министърът на финансите Кале Шлетвайн. По информация на българското Министерство на образованието и науката у нас в момента се обучава само един български студент от Намибия, а вицепремиерът и външен министър на Намибия разкри кой е той - нейният син. Тя изяви желание повече младежи да го последват и да възстановят една традиция, благодарение на която България днес има много свои приятели в държавната администрация и частния бизнес на Намибия, които са учили у нас.

Българската страна връчи финализиран проект на меморандум за сътрудничество в културата, а намибийската - споразумение за обмен в образованието. Двете страни постигнаха съгласие и за сключване на рамковото споразумение за секторно сътрудничество, предадоха от пресцентъра на Министерство на външните работи.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха

    36 4 Отговор
    С такива учители, далеч няма да стигнат!
  • 2 ВАТМАН

    46 4 Отговор
    Две братски,африкански,бананови републики
  • 3 нубиец

    17 3 Отговор
    Нубия бе. Пак сте объркали!

    Коментиран от #7

  • 4 123

    16 1 Отговор
    Завалийте...
  • 5 Последния софиянец

    28 1 Отговор
    Ще ги учим от коя страна се чупи кокосови орех.
  • 6 Behemoth

    20 1 Отговор
    Ама техния вожд по як ли е от нашия?
  • 7 Голям Слон

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "нубиец":

    Нубия е реално съществуваща някога държава. Но е твърде далеч от днешна Намибия :-) Но това очилатата от снимката не го знае.
  • 8 София

    12 1 Отговор
    тъз кифла да заминава за Намибия, там и е мястото !!!
  • 9 gggw

    9 0 Отговор
    не е виц, даа.. ще ги учим на телефонни измами.. ние сме на много високо ниво, а там още се занимават с интернет измами
  • 10 Васил

    10 1 Отговор
    Че то България си е Африканска държава логично е ще ги учим на корупция и рушвети там сме задминали и Китайците.
  • 11 S. S

    4 2 Отговор
    От цяла Намибия, само един студент у нас????. Едно време на Плиска не можеше да се разминеш от м@ймуни.
  • 12 Константин 5 Копроним

    0 2 Отговор
    А как да бъде? "Намибия учи Бългаия на иновации" ли бе морони отродени?. И още да ви го туря в мръсните уста на нашенските "журналисти" !!! От такива статия го видиотихте обикновения нашески морон ... после що 2 млн били заминали . Може един студент да има от Намибия в България , но съм сигурен че има повече български морони тръгнали на гурбет за Намибия ... ай трийте да ви го подам немит в мръсните уста!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Радо

    5 1 Отговор
    Ше изнасяме филии намазани със свинска мас и червен пипер за Намибия.
  • 15 куку руку ку

    2 0 Отговор
    Виц е!
  • 16 Баш Бащицата

    5 0 Отговор
    За Намибия не знам, но от съседката й Ботсвана може нас да ни учат на икономика и как за 30-40години се оправя една страна. След 1980г Ботсвана и Зимбабве си размениха местата - Зимбабве се срина, Ботсвана стана икономическия тигър от южната част на Африка. Не майтап. Ботсвана не е по-зле от нас в момента.

    Коментиран от #19

  • 17 Анонимен

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Константин 5 Копроним":

    Завършен дебил си, Копрофаг. Дано естественият подбор си свърши работата с теб час по-скоро. По темата: ЕДИНСТВЕНАТА цел на това посещение е сафари на държавни разноски за шепа малоумници. Бълнуванията на Захариева са само прах в очите по официозните медии. Предлагам да ги линчуваме още на летището, като се върнат.

    Коментиран от #18, #20

  • 18 бай Даньо

    0 3 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    Виц сте вие отродените български морони защото такава държава няма с прослойка от идиоти наброяващи 70% от населението и където се празнят от кеф на всяка подигравка с България или лоша новина ... Кой е на сафари в Намибия бе идиот, Захариева? Вие верно ли си мислите че днешаната българска дипломация има нещо общо с Пенчо Кубадински...
  • 19 бай Даньо

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Баш Бащицата":

    Сигурен ли си че е много по-богата Боствана от България? Колко 2 пъти? Я дай инфо и аз мога да дам ама го пазя за реконтра...
  • 20 Константин 5 Копроним

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    Естествения подбор си привършва работата вече с вас черновеждите български морони, за мен не бери грижа. Останахте 7 млн официално инак ако ви питам вас сте 6 даже към 5 млн вървите, нъл тъй!? Като си покажете целия цинизъм на показ пък и като сте горди от себе си, откачени морони! НА ТОЯ СВЯТ ЦИНИЗМА Е ЛОШО КАЧЕСТВО, идиоти. Добре дошли на планетата Земя!. Като мразите всичко и всички ( най вече родината си, това знаете ли какво е !? ) дъл си имате представа как изглежда в очите на нормален западен човек!? Па полсе идва чудния въпрос, защо никой не ни обича нас българите!? Света не познава такива идиоти като вас българското простолюдие, което ако срешнете някой с национално чувство и достойнство сте като "елен на дълги" ...

    Коментиран от #21

  • 21 Айде,айде

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Константин 5 Копроним":

    Казвал съм го и друг път!От криворазбран патриотизъм на всякакви български екскременти, парфюм казвате!А африканците не са на нивото на днешна България, вярно е,!Подминават я като влак спрял в глух коловоз!С крадливи управници, толкоз!

    Коментиран от #24

  • 22 ЛОЛА

    0 1 Отговор
    КАК ДА НЕ Е ВИЦ!?!
  • 23 бай Даньо

    0 1 Отговор
    Много е лесно са е пишат глупости както вършат работа на обърканото съзнание на българското простолюдое , но е без връзка с фактите. А фактите са следните . БВП на България за 2018 година е 9300 долара, най-богата държава в Африка е Габон - 9100 , прехвалената Ботсвана е 8100, Намибия 5700, Южна Африка 6400. Ако заглавието не е виц то коя е тая богата африканска държава от която България трябва да взема иновации?
  • 24 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Айде,айде":

    Данните за БВП от тук:


    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita
  • 25 Константин 5 Копроним

    0 0 Отговор
    А модератора още ли спи!? Я да му туря една майна и на него. Да го туря на стринка ти помак неден , защо не си вършиш работата! ха-ха! ТРИИИИИ!