1 088 25

Не е виц: България учи Намибия на иновации

Предлагаме много добро висше образование, твърди Захариева в Африка

Не е виц: България учи Намибия на иновации
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес между Намибия и България пред представители на правителството на африканската страна.

В рамките на своето двудневно официално посещение и след срещите си с президента Хаге Готфрид Гейнгоб и министър-председателя Сара Кугуингелуа, българският първи дипломат проведе обстойни консултации със своя колега - вицепремиера и министър на международните отношения и сътрудничеството г-жа Нетумбо Нанди-Ндаитва, в които се включиха от намибийски страна още министърът на финансите, на околната среда и туризма, на икономическото планиране, зам.-министърът на висшето образование, обучението и иновациите, зам.-министърът на вътрешните работи и миграцията.

“Голяма чест за мен е да съм първият външен министър на България, посетил вашата страна. Земеделието, хранителната промишленост и фармацевтичната индустрия, включително производството на лекарства за ветеринарната медицина, са сред секторите, в които може да си партнираме”, каза Захариева. Тя изтъкна, че отношенията ни имат потенциал и в енергетиката - тъй като България вече е натрупала голяма експертиза във възобновяемите енергийни източници, които Намибия също има планове да експлоатира ефективно.

“Може да ви предадем нашия опит във финансирането на стартиращи бизнес компании и в иновациите. Предлагаме много добро висше образование по информационни технологии и аграрно инженерство. Необходимо е да се фокусираме върху професиите, от които бизнесът се нуждае. Нашият бизнес е отворен за сътрудничество и би се съгласил да вземе на стаж младежи от вашите държави като МВнР може да съдейства за издаване на краткосрочни визи за обмяна на опит и стажове”, изтъкна българският вицепремиер.

“По време на нашата борба за самоопределение и независимост вие ни оказахте незабравима помощ - България обучи в своите университети редица представители на нашето освободително движение, които сега заемат ръководни постове в държавното управление или в частния бизнес - каза вицепремиерът и външен министър на Намибия г-жа Нетумбо Нанди-Ндаитва. - Днес в Южноафриканската общност за развитие (SADC), състояща се от 16 държави, ние представляваме пазар от 190 милиона души, който би бил интересен за българския бизнес. Очаквам ръст на търговията и ваши бизнесмени да посетят страната, специално за България визи се издават вече при пристигане в Намибия, за да могат всички ваши съграждани да бъдат максимално улеснени.” Намибийският вицепремиер изтъкна, че очаква ръст на туристите от България и конкретни стъпки за инвестиции в селското стопанство, минната индустрия, както и проучване на българския опит в подобряването на услугите в сферата на туризма.

“Миналата седмица стартирахме програма за финансиране на млади предприемачи с помощта на частния бизнес и ще се радваме да проучим опита на България във финансирането на старт-ъп компании”, каза и министърът на финансите Кале Шлетвайн. По информация на българското Министерство на образованието и науката у нас в момента се обучава само един български студент от Намибия, а вицепремиерът и външен министър на Намибия разкри кой е той - нейният син. Тя изяви желание повече младежи да го последват и да възстановят една традиция, благодарение на която България днес има много свои приятели в държавната администрация и частния бизнес на Намибия, които са учили у нас.

Българската страна връчи финализиран проект на меморандум за сътрудничество в културата, а намибийската - споразумение за обмен в образованието. Двете страни постигнаха съгласие и за сключване на рамковото споразумение за секторно сътрудничество, предадоха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Ха ха

  36 4 Отговор
  С такива учители, далеч няма да стигнат!
 • 2 ВАТМАН

  46 4 Отговор
  Две братски,африкански,бананови републики
 • 3 нубиец

  17 3 Отговор
  Нубия бе. Пак сте объркали!

  Коментиран от #7

 • 4 123

  16 1 Отговор
  Завалийте...
 • 5 Последния софиянец

  28 1 Отговор
  Ще ги учим от коя страна се чупи кокосови орех.
 • 6 Behemoth

  20 1 Отговор
  Ама техния вожд по як ли е от нашия?

 • 7 Голям Слон

  13 1 Отговор

  До коментар #3 от "нубиец":

  Нубия е реално съществуваща някога държава. Но е твърде далеч от днешна Намибия :-) Но това очилатата от снимката не го знае.
 • 8 София

  12 1 Отговор
  тъз кифла да заминава за Намибия, там и е мястото !!!
 • 9 gggw

  9 0 Отговор
  не е виц, даа.. ще ги учим на телефонни измами.. ние сме на много високо ниво, а там още се занимават с интернет измами
 • 10 Васил

  10 1 Отговор
  Че то България си е Африканска държава логично е ще ги учим на корупция и рушвети там сме задминали и Китайците.
 • 11 S. S

  4 2 Отговор
  От цяла Намибия, само един студент у нас????. Едно време на Плиска не можеше да се разминеш от м@ймуни.
 • 12 Константин 5 Копроним

  0 2 Отговор
  А как да бъде? "Намибия учи Бългаия на иновации" ли бе морони отродени?. И още да ви го туря в мръсните уста на нашенските "журналисти" !!! От такива статия го видиотихте обикновения нашески морон ... после що 2 млн били заминали . Може един студент да има от Намибия в България , но съм сигурен че има повече български морони тръгнали на гурбет за Намибия ... ай трийте да ви го подам немит в мръсните уста!
 • 13 Този коментар е премахнат от модератор

 • 14 Радо

  5 1 Отговор
  Ше изнасяме филии намазани със свинска мас и червен пипер за Намибия.
 • 15 куку руку ку

  2 0 Отговор
  Виц е!
 • 16 Баш Бащицата

  5 0 Отговор
  За Намибия не знам, но от съседката й Ботсвана може нас да ни учат на икономика и как за 30-40години се оправя една страна. След 1980г Ботсвана и Зимбабве си размениха местата - Зимбабве се срина, Ботсвана стана икономическия тигър от южната част на Африка. Не майтап. Ботсвана не е по-зле от нас в момента.

  Коментиран от #19

 • 17 Анонимен

  2 1 Отговор

  До коментар #13 от "Константин 5 Копроним":

  Завършен дебил си, Копрофаг. Дано естественият подбор си свърши работата с теб час по-скоро. По темата: ЕДИНСТВЕНАТА цел на това посещение е сафари на държавни разноски за шепа малоумници. Бълнуванията на Захариева са само прах в очите по официозните медии. Предлагам да ги линчуваме още на летището, като се върнат.

  Коментиран от #18, #20


 • 18 бай Даньо

  0 3 Отговор

  До коментар #17 от "Анонимен":

  Виц сте вие отродените български морони защото такава държава няма с прослойка от идиоти наброяващи 70% от населението и където се празнят от кеф на всяка подигравка с България или лоша новина ... Кой е на сафари в Намибия бе идиот, Захариева? Вие верно ли си мислите че днешаната българска дипломация има нещо общо с Пенчо Кубадински...
 • 19 бай Даньо

  0 1 Отговор

  До коментар #16 от "Баш Бащицата":

  Сигурен ли си че е много по-богата Боствана от България? Колко 2 пъти? Я дай инфо и аз мога да дам ама го пазя за реконтра...
 • 20 Константин 5 Копроним

  0 1 Отговор

  До коментар #17 от "Анонимен":

  Естествения подбор си привършва работата вече с вас черновеждите български морони, за мен не бери грижа. Останахте 7 млн официално инак ако ви питам вас сте 6 даже към 5 млн вървите, нъл тъй!? Като си покажете целия цинизъм на показ пък и като сте горди от себе си, откачени морони! НА ТОЯ СВЯТ ЦИНИЗМА Е ЛОШО КАЧЕСТВО, идиоти. Добре дошли на планетата Земя!. Като мразите всичко и всички ( най вече родината си, това знаете ли какво е !? ) дъл си имате представа как изглежда в очите на нормален западен човек!? Па полсе идва чудния въпрос, защо никой не ни обича нас българите!? Света не познава такива идиоти като вас българското простолюдие, което ако срешнете някой с национално чувство и достойнство сте като "елен на дълги" ...

  Коментиран от #21

 • 21 Айде,айде

  1 1 Отговор

  До коментар #20 от "Константин 5 Копроним":

  Казвал съм го и друг път!От криворазбран патриотизъм на всякакви български екскременти, парфюм казвате!А африканците не са на нивото на днешна България, вярно е,!Подминават я като влак спрял в глух коловоз!С крадливи управници, толкоз!

  Коментиран от #24

 • 22 ЛОЛА

  0 1 Отговор
  КАК ДА НЕ Е ВИЦ!?!
 • 23 бай Даньо

  0 1 Отговор
  Много е лесно са е пишат глупости както вършат работа на обърканото съзнание на българското простолюдое , но е без връзка с фактите. А фактите са следните . БВП на България за 2018 година е 9300 долара, най-богата държава в Африка е Габон - 9100 , прехвалената Ботсвана е 8100, Намибия 5700, Южна Африка 6400. Ако заглавието не е виц то коя е тая богата африканска държава от която България трябва да взема иновации?
 • 24 бай Даньо

  0 0 Отговор

  До коментар #21 от "Айде,айде":

  Данните за БВП от тук: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita
 • 25 Константин 5 Копроним

  0 0 Отговор
  А модератора още ли спи!? Я да му туря една майна и на него. Да го туря на стринка ти помак неден , защо не си вършиш работата! ха-ха! ТРИИИИИ!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.