14 Ноември, 2019 07:50 2 259 15

Европа трябва да защити границите си и да опази същността си

  • европа-
  • ес-
  • доналд туск-
  • мигранти

Туск говори за отношенията с Москва, за кризата с Гърция, за оттеглянето на Великобритания, за миграцията и за бъдещето на ЕС

Европа трябва да защити границите си и да опази същността си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Преди да защити границите си, Европа трябва да опази същността си - ценностите си за единство, съпричастност и законност. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в реч за откриването на учебната година в Колежа на Европа в Брюж.

Туск говори за отношенията с Москва, за кризата с Гърция, за оттеглянето на Великобритания, за миграцията и за бъдещето на ЕС. В кабинета ми е окачен плакат с надпис "Единството, глупако!" и ще го оставя там за всеки случай, каза той.

Русия не е наш стратегически партньор, а стратегическият ни проблем. Санкциите срещу Москва бяха удължавани при целия ми мандат, посочи Туск. Европа няма да бъде суверенна без приобщаването на Балканите и без независима Украйна, добави той.

Туск отбеляза, че неведнъж в изтичащия си мандат се е налагало да убеждава държавите от ЕС да запазят единство при продължаването на санкциите срещу Москва, както и при преговорите с Лондон и за оставането на Гърция в еврозоната. Той съобщи, че при преговорите по гръцката криза е оставало много малко до взимането на крайно решение, предложено от Германия и Нидерландия.

По думите на Туск при споровете около въвеждането на задължителни квоти за разпределянето на мигрантите в ЕС се е стигнало до силни спорове. Беше по-лесно да се въведат квоти, отколкото да се защитят границите. Разбра се, че защитата на бежанците не трябва да бъде в противоречие със задължението към собствената ни гранична сигурност, посочи той.

Туск за пореден път изрази надеждата, че с поредната отсрочка за оттеглянето на Великобритания от ЕС, освен до "продължения", "мачът" може да стигне и до "дузпи". По неговите думи всичко това дава възможност британците да преосмислят желанието си да напуснат. Туск каза, че при много от своите срещи е чул мнението, че с напускането си британската страна ще стане "второразреден играч". Направих всичко по силите си Лондон да получи повече време, добави той.

Туск призова Европа да не преминава на различни скорости на развитие, защото това вече се е случвало след Втората световна война. По неговите думи не може да се поставя избор между бързото разширяване или разпада на ЕС.

Той порица президента на Франция Еманюел Макрон заради скорошното противопоставяне на Париж на предложението за даване на начало на присъединителни преговори със Скопие и Атина. Туск определи Макрон като "безспорен водач" и надежда за бъдещето.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕС е придатък на САШ

    33 4 Отговор
    Тоз юдейски идиот Русия му била проблем!!!'! Ти шеф на нато ли си или кандидатстваш за там???? Много думи но празни. Проблема на ЕС са американските бази исляма иненичарите като тебе, всичко това се направлява от Лангли, не от Русия. Етонтова е проблема. Точно заради бръщолевения като на този ЕС е в насипно съатояние и отдавна не е и няма да бъде фактор в никой сектор.
  • 2 Дедо Дончо

    35 3 Отговор
    Напълниха Европа със злонамерени пришълци, сега се сетиха че трябвало да пазим границите си...

    Коментиран от #4

  • 3 Знам знам🙄

    24 2 Отговор
    Не не трябва да я запазва а да я промени. Има смисъл както и комунизмът имаше но изпълнението е лошо. Докато има двойни и тройни стандарти и едни са по - европейци от други ше върви на разпад. А и в смачкания европарламент има няма 20 души които знаят смисъла на обединена Европа. Там е нещо като в нашия парламент повечето от миманса не знаят колко уши имат по главата ма представители баце.
  • 4 Така е

    20 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дедо Дончо":

    Още 4 милиона чакат реда си в Турция, нарамили бохчички, а всичко друго за из път ще си го вземат по пътя, естествено, няма да плащат. Дано Турция направи тази зона и да ги върне в Сирия
  • 5 Хасан Азис

    1 24 Отговор
    Дано ги пуснат бежанците в България

    Коментиран от #7, #11

  • 6 А стига бе

    32 0 Отговор
    Какви ценности да опази бе хахо-като вие налагате ценности които убиват европейската цивилизация и променят генетичният код на европейците...-това ли трябва да опази Европа? Вече наистина си мисля,че неможе евро-политиците да сте толкова заблудени и сляпи-разрухата на Европа я правите нарочно.

    Коментиран от #10

  • 7 00000014

    18 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан Азис":

    Ах, ти немирен сладострастнико! Търсиш родни, мъжки ласки, а?!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Горан

    9 0 Отговор
    Ама какво ще защитите като напълнихте Европа с неграмотна паплач , която иска да опоска системата, а нищо да не и дава. Какви сте Вие боклуци ...
  • 10 Митко

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "А стига бе":

    Ти чак сега ли усети, че всичко е нарочно?
    Тва, там, теорията на глобалната конспирация, май ще се окаже вярна?
    На ОНИЯ, дето командват парада им е ясно, че пренаселването е главния проблем за човечеството. Няма леща за всяка уста и ще се стигне до там ,че да се самоизяждаме. За това искат по всякакъв начин да намалят драстично населението. Те са малко на брой хора, но не могат да живеят без роби. А много роби не са нужни. За това ще мрем от нови болести, гмо, войни и така нататък
  • 11 Козоеб

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан Азис":

    Омръзна ли си да пърцаш козите бе, ибрик, та искаш сега да те храня с моя, немития?!
  • 12 Горчо

    7 0 Отговор
    Когато бягаш в друга държава е знак, че приемаш нейните възгледи и политика на развитие. Тука се вкарват изкуствено хора от далечно място, които ама хич не изповядват политиката на Европа и нямат грам близки виждания с тези на съвременното общество. А да не говорим, че вместо да се съобразяват с правилата на домакина те искат домакина да изпълнява техните прищявки. Ако продължава по този начин, скоро ЕС ще се сгромоляса .
  • 13 robur

    6 0 Отговор
    ха ха ха душичката Доналд милее за Украйна явно е забравил как Бандерюгите са клали поляците през Втората световна война ама всъщност този индивид и в самата Полша е персона нон грата
  • 14 Бесен

    4 0 Отговор
    Извинете, този еврейски боклук от позицията на какъв се прознася?! Бита карта е собсвената ди държава, вече бита карта в Европейския съюз, броени дни на цуцане му остават и залага бомби които да гърмят след него?!!! Такив нищожества трябва да бъдат съдени за всяко свое действие и всяко изказване!
  • 15 Русия е проблем само за вас рептилии

    1 0 Отговор
    За нас Русия е приятел и Освободител! Слава на Путин и Русия!
Новини по държави: