Last news in Fakti

16 Ноември, 2019 12:34 1 886 4

Спешен ремонт на Международната космическа станция

  • международната космическа станция-
  • космос-
  • индевър-
  • совалка

Двама астронавти приключиха успешно мисията си в открития космос

Спешен ремонт на Международната космическа станция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Космическата разходка на италианския астронавт Лука Пармитано и на неговия американски колега Андрю Морган приключи, предаде АНСА.

Морган и Пармитано прекараха около шест часа извън Международната космическа станция (МКС), за да ремонтират инсталирания на корпуса ѝ алфа-магнитен спектрометър. Работата по уреда налага още три излизания в космоса. Две от тях са планирани за 22 ноември и 1-2 декември. Датата за третото все още не е определена.

Спектрометърът с тегло 7,5 тона, чиято разработка отне 14 години и струваше 1,5 милиарда долара, беше доставен на МКС със совалката "Индевър" през 2011 г. В създаването му участваха 56 институции от 16 страни, включително Русия. С негова помощ учените се надяват да открият следи от антиматерия, да изучат състава и енергийния спектър на първичните космически лъчи, което ще помогне да се разбере как се е формирала Вселената.

По-рано от Центъра за контрол на полетите в Хюстън окачествиха ремонта на устройството като "уникална операция", тъй като първоначално не се предполагаше, че евентуално възникналите по време на експлоатацията му неизправности ще трябва да бъдат отстранявани в орбита. Очакваше се спектрометърът да работи без сериозни проблеми в продължение на 10-18 години.

Повредите обаче започнаха три години след въвеждането му в експлоатация. За ремонта му бяха изработени 25 нови инструмента, които бяха доставени на МКС в рамките на последните три полета на товарни кораби.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жозеф

    2 3 Отговор
    Сменяли са шаси и предни спирачки!
  • 2 СссереМ

    4 12 Отговор
    Руснаците са правили кенефа.

    Коментиран от #4

  • 3 Пако

    5 3 Отговор
    Изградена от Русия с участието на още
    16 страни!!!!!!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.