17 Ноември, 2019 18:52 8 295 21

Мода и бойни спортове: как четирима чеченски братя превзеха модния подиум

  • братя сулумбек-
  • чечения

Преди 12 години те избягали от войната в Чечения

Мода и бойни спортове: как четирима чеченски братя превзеха модния подиум - 1
Снимка: DW

Преди 12 години те избягали от войната в Чечения. В Дюселдорф четиримата братя-мюсюлмани покорили модната сцена. Но още не са постигнали мечтата си - готвят се да станат шампиони в смесените спортове.

Братята Сулумбек, Тамерлан, Ислам и Джибрил Дулатов изглеждат добре. С това те изкарват и хляба си - красят кориците на модни списания и обикалят модните подиуми. Но четиримата мюсюлмани получават и критики – техни чеченски сънародници смятат, че е срамно мъже да позират пред камера.

Семейството избягало от войната в Чечения преди 12 години и се установило в Дюселдорф. Вкъщи всички общуват на чеченски, понякога на руски. А немски говорят с акцент. Братята се озовавали на правилното място в правилното време: Дюселдорф е известен като град на модата. На прословутата „Кьонигсалее" има бутици на почти всички популярни марки по света. Тук са дефилирали Клаудия Шифър и Хайди Клум. Но в града няма популярни мъже модели – докато не се появяват братята Дулатов. Най-големият от тях, Джибрил, е на 14 години, когато идва в Дюселдорф. „Знаех малко за Германия. В Чечения се говореше само за качеството на немските продукти", казва той. Немският език се оказва лесен за братята, те намират бързо и приятели.

„Понякога трябваше да се налагаме с юмруци, но това колко сме близки помежду си бързо направи впечатление в училище. Отнасяха се към нас с респект", подчертава той.

„Джибрил имаше сериозно влияние върху нас – по-малките братя. Още в Чечения ходихме с него на фитнес. В Германия той ни запали по бокса, борбата и кикбокса. По-късно всички се занимавахме с многобой", казва Сулумбек, който е една година по-малък от Джибрил. Към най-големия брат те се отнасят с респект. Той е техен треньор, мениджър и говорител.

Как ги откриват?

На 16 години Джибрил започнал работа в супермаркет. Щом получил втората си заплата, той отишъл да си купи колан, който е видял на витрината на скъп магазин. На касата една жена се обърнала към него с въпроса дали не иска да дойде на кастинг в нейната модна агенция. „Първо мислех, че участвам в скрита камера", казва той. „Жената ми правеше комплименти, което ми се стори много странно. Казах ѝ, че съм чеченец, и че не мога да позирам пред камера". Въпреки това тя му дала своята визитна картичка и му казала да говори с родителите си, преди да ѝ откаже. "Може би ти предстои сериозна кариера в модния бизнес", добавила тя. Бащата на Джибрил бил строго против, но майката успяла да промени мнението му. Накрая всички отишли заедно с Джибрил на кастинга.

„Не беше нищо особено. Фотографът ми направи няколко снимки", спомня си Джибрил. След два месеца получил договор с парижката модна къща Ланвин. След това станал модел на Гучи, Маккуин, Дизел и други популярни марки. Започнал да пътува до Париж, Лондон и Милано.

Джибрил отказал договор с Армани за 140 хиляди долара: поискали от него да снима само по бельо. „Всичко, което не стига поне до коляното, е забранено в исляма. Аз съм вярващ чеченец", казва той. С братята му се стараят да спазват най-основните догми.

И другите тръгват по същия път

Джибрил подписал договор с IMG Models, една от водещите международни модни агенции, базирана в Ню Йорк. Един ден негова колежка видяла в социалните мрежи снимка на Джибрил с още няколко мъже. Когато научила, че са братя, ги поканила на кастинг. Днес и четиримата имат договор с IMG Models.

Вторият най-млад брат Ислам е двукратен европейски шампион по Смесени бойни изкуства (MMA) и харесва работата в модния бранш основно защото така може да пътува в много държави. Но подрежда приоритетите си така „Аз съм един живеещ в Европа чеченец, спортист, който работи като модел. Това ми позволява да се занимавам с любимия ми спорт и да се издържам".

За 24-годишния Сулумбек семейството и спортът са най-важното в живота. Той също е вярващ мюсюлманин: „Като повечето чеченци в Дюселдорф, и ние посещаваме редовно джамията и постим. Религията и спортът за мен възпитават в дисциплина. Това е важно, особено когато човек е млад и има цели", казва Сулумбек, който има 60 хиляди последователи в „Инстаграм".

Виждат бъдещето си в спорта

„Спортът ни помогна да се интегрираме в Германия. Благодарение на него се запознахме с много хора", казва Джибрил, вицешампион на Германия по MMA.

Това, което липсва и на тримата братя, е свободно време. Те тренират два пъти на ден – сутрин и вечер. Алкохолът и цигарите са табу, което ограничава и приятелския им кръг. Сулумбек разказва: „След модните дефилета никога не ходя на партита. Отивам в хотела, за да си почина и да се наспя".

„Ние сме един екип и правим всичко заедно. Имаме обща банкова сметка. Всички спечелени пари се събират там", казва Джибрил. Братята мечтаят да отворят собствен фитнес клуб с достъпни цени за всеки, който не може да си позволи другите фитнес клубове в Дюселдорф.

Братята разбират отлично, че работата им в модния бранш е до време. „Ще сме търсени докато сме млади", казва Джибрил.

Той и Ислам наскоро решили да се състезават в професионалния спорт и искат да станат шампиони по ММА. Техен треньор е роденият в Казахстан борец Макс Швиндт. Трикратният световен шампион при младежите е сигурен, че ще направи братята шампиони. Те се подготвят интензивно за турнира по ММА в Дюселдорф през април 2020 година. Междувременно участват и в ревюта и снимки в Париж, Милано, Лондон и Берлин.

Когато получат немски паспорти, братята искат да атакуват и американския пазар. Свен Мелцер, мениджърът им в Германия, е впечатлен от тях: „Те имат особен чар, очите им светят. Това, че са братя, ги прави още по-интересни. Големите марки се бият за тях", казва той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    31 12 Отговор
    Теэи пичове са иэнасилвали германки в Берлин,но сега еврейската глобалистка сатанинска толерастия обвинява руснаците и Сталин.

    Коментиран от #6, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван

    14 6 Отговор
    Эащо германския толерастки боклук е проявил такова насилие върху теэи вяреащи сунити? Эащо не ги е оставил да живеят по эаконите на шериата (сатанинско сектанско течение в исляма)?

    Коментиран от #5

  • 4 Иван

    23 5 Отговор
    Теэи четирима чеченски братя с какво око гледат на християнските църкви в Германия?
  • 5 vasik atanasova

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    защото къртят немски ашлоци наред
    германците за нищо не стават

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иван

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Емелян Пугачов":

    Kъпат се когато бога на Луната им прошепне.
  • 9 Иван

    10 5 Отговор
    Когато са били десет годишни е трябвало да отидат в Афганистан да станат танцьори.
  • 10 Иван

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "vasik atanasova":

    Тогава да не се оплакват эа Берлин,а да си спомнят эа Дреэден.

    Коментиран от #11

  • 11 З а не Э

    13 3 Отговор

    До коментар #10 от "Иван":

    Майче, чета ти всичките коментари и се чудя, как може да не правиш разлика между тия две букви. Пълна трагедия. Тия чеченци съм сигурен, че знаят и трите езика които говорят, по-добре отколкото ти знаеш български... Прост народ сме ей
  • 12 mustafa

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Иван":

    И баи ганио пише глупости пред компа.Ае прост народ и точка мяма кво да се каже.
  • 13 Мешков

    7 2 Отговор
    Да ги вземат за разплод там, за да подобрят направо раждаемостта на еманципираните немкини..къде ли останаха немските мъже..в някой ъгъл се оправят едни други , може би...
    Въпрос: какво печелим от ЕС , при това положение?
    Питам за един приятел...
  • 14 hmhmhm

    4 4 Отговор
    Е то много лесно е да избягаш после в друга страна да се правиш на мъж?!!??
  • 15 стоян георгиев

    6 3 Отговор
    евала на момчетата.бачкат спортуват ,просперират и не забравят кви са.пожелавам го на всички българи избрали имиграцията.

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Иван

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    И братята ти от Бостън бяха много добри.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 стоян георгиев

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    ти кво всички чеченци ги слагаш под един знаменател?всички българи ли са митьо очите?аз не виждам кво ви дразни поведението на тези братя?много добре се държат евала за което.отказали са договор за 140 бона да ги снимат по гащи.супер мъжкарско ,за разлика от нашите корви готови да ги снимат за 5%от тази сума и без гащи!тренират и се състезават в един от наи-жестоките спортове ,което също е за уважение и наи-важното не забравят кои са и кви са въпреки че са били бедни и им е било трудно в една непозната за тях среда.я виж колко от нашите имигранти днес се правят че не знаят български!та успеха иване трябва да се уважава независимо от вярата или кожата на успелия!
  • 19 Пурко

    2 0 Отговор
    Майкави и завистливи български шопари дай боаааааа
  • 20 Пурко

    0 0 Отговор
    Майкави и завистливи български шопари дай боаааааа
  • 21 Haters gona hate

    0 0 Отговор
    Прекалено много завист ...
Новини по държави: