Last news in Fakti

18 Ноември, 2019 07:30 15 839 41

Башар Асад е на крачка от пълна победа

  • сирия-
  • алепо-
  • башар асад-
  • ефрат-
  • тишрин

Сирийската армия установи контрол върху втората по мощност ВЕЦ в страната

Башар Асад е на крачка от пълна победа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сирийската армия установи контрол върху водноелектрическата централа в Тишрин, провинция Алепо, втората по мощност в страната, съобщи пред журналисти представителят на командването на групировката на руските войски в Сирия Борис Фомичев, цитиран от ТАСС.

От днес руската военна полиция ще започне да патрулира в района около този стратегически важен обект, добави той.

Тишринската ВЕЦ на река Ефрат, разположена на 90 км от Алепо, е построена преди 20 години от руски и сирийски инженери, припомня агенцията. По време на гражданската война тя беше превзета и дълго време контролирана от бойците от "Ислямска държава".

"Сега тя е освободена благодарение на усилията и мъжеството на сирийския народ", посочи Фомичев и уточни, че ВЕЦ в Тишрин подава електричество в провинциите Алепо и Ракка. "Хората работят спокойно, тероризъм няма тук", добави руският представител.

В средата на ноември под контрола на правителствените сили премина най-голяма ВЕЦ в страната, в град Табка, провинция Ракка.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ай сифон бе

    21 139 Отговор
    Колко пъти вече побеждават Само Путев на няколко пъти обяви победа Мине не мине малко време и пак обявяват победа

    Коментиран от #41

  • 2 Жозефино

    83 9 Отговор
    Браво

    Коментиран от #38

  • 3 Иван

    129 12 Отговор
    Сега следва Турция,САЩ,Иэраел,Англия,Франция да иэплатят един трилион долара военни репарации на Сирия.

    Коментиран от #14

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Реално

    123 17 Отговор
    Който е с руснаците -жьне победи.Това е реалито на днешният ден.Дори САЩ,ЕС и още американски пудели да са срещу него-това няма значение.

    Коментиран от #24

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 таранГоГо

    52 12 Отговор
    Асад за какво беше почнал тази война?За да се опази от арабската пролет?
  • 10 Иван

    50 4 Отговор
    Кой ке падне пръв-Турция,Англия или САЩ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Иван

    12 29 Отговор
    Еврейските сатанински сперми трябва да иэплатят военни репарации и на САЩ.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Rado

    7 36 Отговор

    До коментар #3 от "Иван":

    Ако кажеш и в рубли, няма проблем.

    Коментиран от #16, #18

  • 15 1234

    36 11 Отговор
    По сирийския сценарии България я чака съшото. Възродителния процес беше отговора
  • 16 Иван

    10 8 Отговор

    До коментар #14 от "Rado":

    Около сто трилиона рубли.
  • 17 Иван

    38 4 Отговор
    Или около 3000-4000 тона элато,ама истинско,а не от Форт Нокс менте (фейк)
  • 18 Иван

    23 3 Отговор

    До коментар #14 от "Rado":

    Това ще бъде от компетенцията на Международният Военен Трибунал.
  • 19 некойси

    52 1 Отговор
    Добри новини, Асад успя да се закрепи с руска помощ, макар и американците да се опитваха отчаяно да го съборят. Значи вече бежанците могат да се завръщат по родните си места и да се опитат да построят всичко от начало и да си живеят животите.
  • 20 Обективно

    4 22 Отговор
    На Башар Асад, "ама друг път". Пълната победа ще си е на друг! Но си е победа.
  • 21 руски самовар

    9 31 Отговор
    Е няма го петрола ,каква победа ??? 600 души го пазят само , ама шубето е голем страх де ва

    Коментиран от #22, #23

  • 22 Тъпо тролче

    24 5 Отговор

    До коментар #21 от "руски самовар":

    Е ти кво искаш! Руснаците или сирийците да ги изтрепят тези 600 души, а после ТСВ!!!
  • 23 Ххх

    18 5 Отговор

    До коментар #21 от "руски самовар":

    Възторгът ти е на личност без най - елементарни познания по военно дело. Какво искаш да кажеш, че руснаците и сирийците ако искат, тия 600 души няма да ги унищожат или изтласкат от находищата ли ? Или пак разни от сорта на твоята персона ще почнат да разтягат локумите си за Груз 200 и да обясняват американците колко са велики и непобедими. Но тези 600 военни са под американски флаг. И всяко нападение над тях е равносилно на обявяване на война на САЩ с всички произтичащи от това последици. Затова и никой не е тръгнал да ги напада по стандартния начин. А това ще рече - след провеждане на съответната авиационна и артилерийска подготовка. Което ще рече масиран авиационен и артилерийски обстрел на американските позиции преди и по време на настъплението както и адекватна ПВО защита на настъпващите части. Ако предишното настъпление беше проведено по описания начин, резултатът му щеше да е съвсем различен. Но това щеше да означава пълномащабна война със САЩ. Което руснаците естествено не желаят. Затова и при предишното настъпление пехотните части са се опитали, ако могат, без артилерийска и авиационна поддръжка да атакуват американските позиции около находищата. А липсата на ПВО прикритие допринесе допълнително за големите загуби на настъпващите части.

    Коментиран от #25

  • 24 Презвитер Козма

    10 26 Отговор

    До коментар #6 от "Реално":

    Да, сърбите затова пожънаха огромни победи и последните 20 години територията им се сви с две трети. А Куба, Венецуела и С. Корея мрат от глад.

    Коментиран от #37

  • 25 руски самовар

    11 28 Отговор

    До коментар #23 от "Ххх":

    Е какво се правите сега ? Нали веднъж се пробваха ! И тогава имаше американски флаг . После цинка не стигна така ли беше ?

    А Путин се беше скрил в миша дупка по същото време .

    Та викам ако искат да се пробват пак .

    Коментиран от #26, #27, #28

  • 26 Пираня

    23 8 Отговор

    До коментар #25 от "руски самовар":

    Нито Русия нито Асад ще нападнат САЩ. САЩ може да смаже всеки ако поиска, обаче какво се получава сега СДФ/УСА не владеят нито един град по-голям от Троян !!!! Тоест те нямат хора зад гърба си и това което правят е позор за техният народ и войник. Рано или късно САЩ ще се изтеглят без бой защото местните искат да живеят нормален живот а не по палатки и катуни. След дезертацията която направи САЩ и предаде 2 града на Турците и всички други градове на Асад е въпрос на 1-2 години да се оттеглят напълно. Историята го доказва, да седиш на територия без подкрепа на местно население е убийствено за теб. Затова и Турция от няма и накъде се съюзиха с Алкайда и ИДИЛ за да ги използват за еничари.
  • 27 Тъпо тролче

    16 6 Отговор

    До коментар #25 от "руски самовар":

    Недей да викаш, а ходи да си играеш на пясъчника. Там можеш да се мислиш за непобедим американски войник в сирийската пустиня и да охраняваш кладенчето (локвата) от злите руснаци, да ги правиш на груз и да ги товариш в камйончето. 😁
  • 28 Ххх

    12 3 Отговор

    До коментар #25 от "руски самовар":

    Дет имаше една приказка - едно си баба знае, едно си бае. Ти и останалите от сорта сте точно тази невменяема картинка. Ти му обясняваш как стоят нещата, то както казват рупа ли рупа и продължава да изпада в истеричния си възторг американците колко са непобедими. В стандартна ситуация за атака американските позиции просто щяха предварително да бъдат изпепелени с артилерийски и авиационен обстрел преди започване на атаката. Но тогава щеше да има значителни жертви от американска страна. Което руснаците и силите на Асад са искали да избегнат. Затова и резултатът от атаката беше такъв.
  • 29 Osman

    5 15 Отговор
    Какво е една ВЕЦ без вода? НИЩО. Достатъчно е Турция да отклони водите на Ефрат на нейна територия и половин Сирия остава без вода и ток.

    Коментиран от #30

  • 30 Пираня

    15 2 Отговор

    До коментар #29 от "Osman":

    Това само на някой терорист може да му дойде в главата! А иначе ще ги отклони накъде сигурно да се връщат от там от където идват и готово първото турско изобретение перпето мобиле, бива ли да сте толкова тъпи?
  • 31 стоян георгиев

    7 6 Отговор
    тая новина е пак смешна и невярна.централата е в ръцете на сирииските кюрди от бая време ,говорим за поне две години.сега в зоната на централата се настани сирииската военна полиция по споразумението с кюрдите,но региона се владее административно от въпросните кюрди.асад не е победил нищо в случая ,а получи подарък от рижия идиот тръмп ,които реши да изостави съюзниците си ,при което кюрдите се съюзиха с асад.

    Коментиран от #32

  • 32 Пираня

    9 2 Отговор

    До коментар #31 от "стоян георгиев":

    Стояне кой регион се владее от СДФ? Големите градове са вече под контролът на Асад, има видео от днес в нета как БТРи със руски знамена поемат контролът над централата. СДФ са история те не владеят градове а територия и кладенци, в момента в който Русия реши може да ги анихилира за 1 седмица, стига САЩ да вдигнат ръце. Това са войници без хора зад тях сега вече с право могат да ги нарекът терористи след като за 5 дена абдикираха от Тел абияд, Кобане, Рас ал Айн, Тал тамр, Хасака, Камиши, Ал маликах. Все едно Българската армия да пази природен парк Пирин и Рила???? Това което направи СДФ е да даде само след 5 дена битка в ръцете на Турция Тел Абияд и Рас ал Айн нека да им е грях на душата!!!!!

    Коментиран от #33

  • 33 стоян георгиев

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Пираня":

    всички градове са под контрола на сирииските демократични сили.руснаците са там със споразумение с местното самоуправление,асадските части също. има цял филм за посещението на руснаците във въпросната електроцентрала в табка.при нея местните обявиха че я пазят и стопанисват добре и че ще я предадат един ден на сирииското правителство на единството.до тогава ще си я управляват заедно с нефта и градовете.рака и мамбиидж се управляват от местни предимно арабски структури под шапката на сирииските демократични сили,кобане и хаска пък са с администрация на кюрдите,християниските зони се управляват от християни,а долу където са племената от местни племенни съвети пак част от сирииските демократични сили.единствено част от хаска се управлява от асад,но тва е така още от началото .там има казарми и комплекс с правителствени сгради и население които са си автономни и се подчиняват на асад.другаде всичко е както си беше,дори в зоните в които патрулират турци и руснаци!кюрдите не са абдикирали ,а се бият много сериозно и много успешно.загубите им са адекватни с турските такива ,което доста натоварва турците в момента.не са абдикирали от никъде,реално загубиха два града другото дето си писал не е верно,нито са абдикирали от хаска нито от кобане,нито от тал тамар.ако руснаците решат да воюват с тях ,ще се сблъскат с нов афганистан.партизанска тотална воина с много руски жертви.турците вече усещат ситуацията в африн,ал баб и сега в новата си зона.всеки ден десетки турск

    Коментиран от #34

  • 34 Пираня

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "стоян георгиев":

    Какво говориш за 5 дена абдикираха от зона 32км дълбочина и 150 km дължина!!!! Направо ги изпариха!!!! Ако не беше Русия да каже стоп за 2 седмици всичко от Манбидж до Алмаликах щеше да е Турско!!! Освен това вече по ЦЯЛАТА граница на 32 км няма СДФ!!!
    Вече всичко военно е под контролът на Асад в големите градове дори и Рака въпреки че чисто административно си има местно управление, да не би Варна да се управлява от Б.Б?
    ВЕЦа не е в Табка а е на север Тишрин то ти пише нещо си се объркал.

    Коментиран от #35

  • 35 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "Пираня":

    не абдикираха ,а се преместиха след американско-руски натиск.реално приеха да оставят зоната за охрана на руско-турските патрули.преди това воюваха успешно при това с турците,сега воюват пак успешно срещу тях,заедно с башар асад.русия ако не беше ердоган нямаше да нападне,целия този цирк е обмислен и осъществен заедно от путин и ердоган.русия сега се явява едва ли не решението,а реално тя е част от проблема.дори основната част от проблема.за балъците обаче е едва и не решението.не влизаи в тяхната група!сирииските демократични сили са си в кобане и хаска ,реално ги няма само в зоната между тал абиад и рас ал аин.другаде са си навсякъде.администрацията си е техна изтеглили са само боините си части заради споразумението,но и тва не напълно вярно.местното управление навсякъде е лоялно на сирииските демократични сили изключая един квартал на хаска,но там си е така от преди.обясних защо.другаде всичко е под контрола на сдс.асад знае че ако опита да промени това ще затъне в блатото на нова гражданска воина и поне за сега тона му е че няма да се опитва.споразумението на асад с кюрдите е военно такова и тва нееднократно е заявено от двете страни не включва смяна на администрацията по места.ето и как бяха приети руснаците във веца.виж кво знаме им дадоха местните.
    https://twitter.com/markito0171/status/1196172307024302087

    Коментиран от #36

  • 36 Пираня

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Приместили се хаха, това е като на САЩ споразумението с Турция а реално е капитулация. Воюват щото има примирие и няма самолети, ако дойдат турските самолети и ще се изпокрият чак до рака. СДФ вече никой не ги брои остават Русия и Турция които държат градовете да се надлъгват.

    Коментиран от #40

  • 37 А в България

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Презвитер Козма":

    Всичко е мед и масло, цветя и рози под мъдрото ръководство на Боко Конграчулейшъна, подкрепян от САЩ.

    Коментиран от #39

  • 38 Жоро

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жозефино":

    Пожелавам му до пълна понеда, измъчи се тоя народ.
  • 39 Joro

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "А в България":

    Евала батко,това ми хареса.бади мн мн здрав.
  • 40 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "Пираня":

    две или три лъжи не правят истина другарю.сирииските демократични сили са си там където са.наистина при удър от въздуха особено в пустинята те няма как да издържат,но сега деистват заедно със сирииската армия и имат поне частично прикритие от нея .проблема на запада е тръмп,но въпросния няма да е вечен.руския шпионин рано или късно ще изчезне от белия дом и тва сериозно ще промени ситуацията,предвид настроенията в пентагона и цру по темата.та не се радваи асад без легитимация от европа и сащ няма как да издържи ако ще руснаци иранци и турци да го носят на ръце.реално сега ситуацията работи наи-силно против путин и ердоган,щото тежеста от воината идва на техния гръб.както ти писах ежедневно загиват турски момчета ,тва едва ли се харесва на семеиствата им ,които ясно виждат пълната ненужност на тази операци.отделно са загубите на пари и от днес почнаха и конкретните санкции.фирми и лица получиха запор на сметикте си в сащ .сега ще последва и европа ,та нивата е дълга,рано е да се радваш ,а лъжите не на мен!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания