Last news in Fakti

18 Ноември, 2019 17:00 1 620 10

Германия скастри Иран

  • иран-
  • германия-
  • бензин-
  • протести

Правителството реши да увеличи цените на бензина

Германия скастри Иран - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германия призова настоятелно правителството на Иран да зачита "законните" протести и да започне преговори с демонстрантите.

"Законно е и заслужава нашето уважение, когато хората смело изразяват своите икономически и политически оплаквания, както се случва в момента в Иран. Иранското правителство трябва да отговори на настоящите протести с готовност да се включи в диалог", настоя говорителят на германския канцлер Ангела Меркел. По-рано Русия настоя, че ескалацията на последните протести в Иран можело да е предизвикана от "активна" чужда намеса.

Това става след протестите от последните дни в Иран заради решението на правителството да увеличи цените на бензина с най-малко 50 процента. Няколко служители на реда са били убити при протестите, обяви говорителят на правителството. "За съжаление през последните дни се случиха безредици. Няколко служители на реда бяха нападнати и загинаха като мъченици", отбеляза говорителят по време на пресконференция, предаде News.bg.

Коментирайки решението за повишаване цените на бензина, властите изтъкнаха, че по-високите цени на горивото щели да освободят пари за подпомагане на семействата с ниски доходи. Върховният лидер на Ислямската република Али Хеменей приветства плана на правителството за цените на бензина и обвини за размириците "враговете на Иран". Според иранските държавни медии най-малко двама души са били убити по време на протестите през уикенда. Иран страда от строгите икономически санкции, които САЩ възобновиха през миналата година, след като американският президент Доналд Тръмп оттегли страната си от ядреното споразумение, подписано през 2015 г. между Иран и световните сили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Танас

    22 1 Отговор
    Заглавие на съседна статия "Публикувано във факти.бг: Според CNN протестите в Чили са безредици, а в Боливия - борба за демокрация"
    Та каква се явява Германия, че да дава акъл на Иран как да се справят с протестите.
    Ако немците ще кастрят някой, нека това да е Макрон, нали сме в едно семейство ЕС.
  • 2 Забелязъл.

    5 17 Отговор
    Взеха да се усещат циганята от Иран че до някоя друга година всичко ще е на ток и сега гледат да вземат колкото се може повече пари а след време ще си го врът в гъзъ тоя петрол.

    Коментиран от #9

  • 3 ежко

    19 1 Отговор
    Що Германия не посъветва правителството на Франция същото?!?И Испания чака подобен съвет.
  • 4 ПЕНКО

    6 1 Отговор
    РЕАКЦИЯТА НА ИРАН : " ЧУДНО Е КАК МОЖЕШ ДА СИ ГЕРМАНЕЦ - ДА ГОВОРИШ И ДА НЕ ЧУВАШ ,КАКВИ ГЛУПОСТИ ДРЪНКАШ " !!!!!!!!!! НО ГЕРМАНЦИТЕ В МОМЕНТА СА В ПРЕХОД !!!!!!!!
  • 5 12345

    15 1 Отговор
    Ами да вземат да посъветват и Макрон да започне преговори с жълтите жилетки, както и Мадрид - с каталунците. Ама нали двойните стандарти на баш, най демократите са им в кръвта, за едни се сещат да дават акъл, а за нашите хора си затварят очите.
  • 6 Герчек

    15 2 Отговор
    Вече никой не бръсне Европа . Разпадането на ЕС ще е от двуличието си .
  • 7 Самата истина

    8 2 Отговор
    Еврогейците се подиграват с ума на другите народи , шапката падна и цял свят видя що за стока са .
  • 8 мали мали

    4 1 Отговор
    Ако се разпадне европа кои ще връща парите,да идват да си вземат асвалта
  • 9 Rado

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Забелязъл.":

    Очаквай минуси защото косвено засягаш русофилите :D
  • 10 Диди

    5 6 Отговор
    Иран се управлява от религиозни фанатици. Не може да сравнявате Иран с европейските държави.Разбира се ,че германците ще критикуват иранското правителство. Ако там стане гражданска война,то как мислите, накъде ще се за пътят иранците? Някои от горе пишещите пишат глупости,без да се замислят.