19 Ноември, 2019 12:03 1 615 4

Доклад: Иран трупа наднормени запаси от тежка вода

  • иран-
  • маае-
  • тежка вода-
  • фордо

Запасите на Техеран превишават наложеното ограничение от 130 тона

Доклад: Иран трупа наднормени запаси от тежка вода - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Запасите на Иран от тежка вода превишават наложеното ограничение от 130 тона, договорено в рамките на ядрената сделка между Техеран и международните посредници, констатира МААЕ.

Към момента иранската страна разполага със 131.5 тона тежка вода, предаде Дойче веле. Производствените мощности за нейното производство работят, потвърдиха експертите на МААЕ.

Всеобхватният план за действие, подписан от Иран и шесторката международни посредници - САЩ, Русия, Китай, Германия, Франция и Великобритания, предвижда Техеран да изпълни редица стъпки за ограничаване на ядрената си програма в замяна на отменянето на санкциите, въведени от САЩ и ЕС. Американският президент Доналд Тръмп оттегли Съединените щати от споразумението през май 2018 г.

Техеран вече няколко месеца постепенно се оттегля от поетите през 2015 г. ангажименти, при сключването на ядрената сделка.

В края на август МААЕ съобщи, че Иран е обогатил уран до ниво 4.5 процента, докато ядреното споразумение предвижда обогатяване до 3.67%. През ноември страната официално възобнови обогатяването на уран на ядрения обект "Фордо", замразен след подписването на плана за действие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 KONSTANTINOW

    9 3 Отговор
    БРАВО НА ИРАН.ПРАВЕТЕ СИ АТОМНО ОРЪЖИЕ И ГО ТЕСТВАИТЕ НАД С.А.Щ.
  • 2 и на мене

    4 0 Отговор
    сутрин водата доста ми тежи. Дали да не си натрупам и аз малко запаси?
  • 3 Винкелберг

    8 0 Отговор
    И ние в Перник трупаме вода. Даже и в детските градини трупат вода в големи бидони. Некадърниците от герб източиха водата от язовира и сме на режим на водата. Лъжат, че нямало валежи, а съседния язовир само на 30 км. си е пълен. Ако американците разберат,че и ние трупаме вода, ще ни бомбардират.
  • 4 ****

    5 0 Отговор
    Не можеш да искаш само едната страна да спазва ангажимента,докато всички останали които са страна по това споразумение да се ослушват,и да сочат с пръс и да се правят,че те не носят вина за това полужение.