20 Ноември, 2019 12:00 2 719 8

Аятолахът: Иран отблъсна врага

  • иран-
  • бензин-
  • али хаменей-
  • аятолах

Върховният лидер не посочи кой е врагът, но заяви, че размириците през последните дни не са били резултат от народно движение

Аятолахът: Иран отблъсна врага - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Иран "отблъсна врага", заяви иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей, цитиран от Франс прес.
Хаменей каза това след няколко дни на белязани от насилие демонстрации, провокирани от обявеното повишаване на цените на бензина.

"Отблъснахме врага на военната арена. Отблъснахме врага в политическата война", каза аятолах Хаменей в изявление, излъчено късно снощи по телевизията.

Иранският върховен лидер не посочи кой е врагът, но заяви, че размириците през последните дни не са били резултат от народно движение.

"Скорошните действия бяха проблем за сигурността, те не произтичаха от народа. Отблъснахме врага", каза аятолах Хаменей.

Протестите в Иран започнаха в петък вечерта - само няколко часа след новината за повишаването на цените на бензина в една страна, сполетяна от икономическа криза.

Вчера ООН изрази опасения, че десетки души са били убити по време на демонстрациите, а международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" съобщи за над 100 загинали.

Аятолахът: Иран отблъсна врага

Иранските власти потвърдиха смъртта на петима души, сред които трима представители на силите за сигурност, нападнати от засада.

Повишаването на цените на бензина цели събирането на средства, които да бъдат предоставени на изпитващите икономически затруднения домакинства. Мярката бе обявена на фона на преживяваната от Иран дълбока рецесия, провокирана от едностранното изтегляне на САЩ от международното споразумение за ядрената му програма и възобновяването на тежките американски санкции срещу него.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шляхтиц

    18 7 Отговор
    Обикновено размириците не са народни движения, а са умишлено провокирани, най-често с помощ отвън..........

    Коментиран от #2, #4, #5

  • 2 Диамантения хой

    6 12 Отговор

    До коментар #1 от "Шляхтиц":

    В Иран назрява революция дали е скалъпено отвън или отвътре това няма никакво значение, важното е страната да се демократизира. Една от целите е свобода на християните там.За почитателите на трета световна война ще ви открехна такава няма да има. Точно това е целта на ядрените триади -подводници, самолети, ракети с ядрени оръжия да изключат такъв сценарий. Една от целите на тоталния ракетен обръч около Русия е да започне свръх производство на високо технологични скъпи оръжия и да се задъха икономически, а това ще го усетиме по глада там и хората на площада...Тя, Русия това го прави вече 75 години и един път се задъха и капитулира през 1985. Чакаме нова такава грешка...Сега се разполагат хипербързи Томахоук стелт ракети с водородни и неутронни глави на границата на Украйна и Русия, които на практика са там на 3-тата минута. Те сега трябва да изобретят в отговор нещо като ''С400 000'' която да бъде задействана на 2-та секунда, а на третата да прихване и унищожи ракетата....Е тук вече и извънземните технологии нямат такава опция....

    Коментиран от #6

  • 3 Киро

    9 9 Отговор
    Явно врагът е собствения му народ... Песента на тия фанатици аятолашки е изпята.
  • 4 Само питам

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Шляхтиц":

    Дори и жълтите жилетки и тия от Уолстрийт?
  • 5 Rado

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шляхтиц":

    Размириците срещу Гешев от Раша ли идвад?
  • 6 следващия път

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Диамантения хой":

    да кажеш на санитарите да те вържат по-здраво.

    Коментиран от #7

  • 7 Опа

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "следващия път":

    За радиатора с белезници таа куковица
  • 8 Петър

    0 0 Отговор
    Врагът с партиен билет ли ВИЗИРА?